• 7 Μαΐου 2024,

20 απόφοιτοι του NAIS

 20 απόφοιτοι του NAIS

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Αρχαιολογικό Μουσείο η τελετή καθομολόγησης 20 νέων αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΕΙ Καβάλας, «Διοικητική επιστήμη και πληροφοριακά συστήματα». Πρόκειται για είκοσι συμπολίτες, προερχόμενους από κάθε πλευρά της παραγωγικής εργατικής διαδικασίας, που παρακολούθησαν το πρόγραμμα από το 2013 μέχρι και το 2014. Μεθαύριο Τετάρτη το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα αρχίζει τα μαθήματα για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο.

Οι 20 απόφοιτοι προέρχονταν από τρεις νομούς, την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη. Η τελετή έγινε με την παρουσία της Δημάρχου Δ. Τσανάκα, ενώ την εισαγωγική ομιλία εκφώνησε ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Βασίλης Χατζής.

Υπήρξε μουσικό πρόγραμμα κιθάρας, ενώ τους αποφοίτους εκπροσώπησε ο πρώτος σε βαθμό, ο αριστούχος δηλαδή της σειράς, που μάλιστα πέτυχε το μεγαλύτερο βαθμό απ΄ όλους τους απόφοιτους μεταπτυχιακού τμήματος μέχρι τώρα, καθηγητής πληροφορικής Βασίλης Πηγαδάς. Μεταξύ των άλλων ο κ. Χατζής είπε τα εξής: «Είναι σήμερα η τέταρτη χρονιά που βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να συγχαρούμε τους φοιτητές μας για το γεγονός ότι κατέκτησαν τον τίτλο του Διπλωματούχου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διοικητική Επιστήμη και Πληροφοριακά Συστήματα».

Το Μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011 και είναι το πρώτο στην Ελλάδα αυτοδύναμη Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που λειτούργησε σε ΤΕΙ. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και προσελκύοντας ένα σημαντικό αριθμο φοιτητών σε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο γνωστικό αντικείμενο που συνδυάζει και συνθέτει γνώσεις από τις επιστημονικές περιοχές της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Πληροφοριακών Συστημάτων, επιστήμες οι οποίες υφίστανται στη σημερινή εποχή συναρπαστικές αλλαγές που τονίζουν την αλληλοεξάρτησή τους και οδηγούν στη σταδιακή τους σύγκλιση…

Ευχαριστίες προς: το Αρχαιολογικό Μουσείο (Μαρία Νικολαΐδου Πατέρα) και υπαλλήλους και την εφορία αρχαιοτήτων που μας διαθέτουν τον όμορφο αυτό χώρο και τον εξοπλισμό (ιδιαίτερα τον Σαράντη), τον Δήμο Καβάλας για τη βοήθεια στην οργάνωση της τελετής και ιδιαίτερα τη Δήμαρχο που κάθε χρόνο μας τιμά με την παρουσία της και τον Δήμαρχο Δράμας που επίσης μας τιμά με την παρουσία του καθώς οι δημότες Δράμας αποτελούν σημαντικό τμήμα του ΜΠΣ, το Ωδείο Νεάπολις, την Διευθύντρια Ελένη Πατσιά – Παυλίδη και ιδιαίτερα τους: Κων/νο Χίζαρη – καλλιτεχνικός διευθυντής και καθηγητής κιθάρας του Ωδείου «Νεάπολις», Αναστάσιο Δέλιο – καθηγητή κιθάρας του Ωδείου «Νεάπολις» και Μουσικού Σχολείου Καβάλας…»

-Ο Βασίλης Πηγαδάς είπε τα εξής: «Κυρίες και Κύριοι Αγαπητοί συμφοιτητές

Έχω την τιμή να σας απευθύνω το λόγο, εκ μέρους των αποφοίτων σε μία πολύ σημαντική στιγμή που για μένα και τους συμφοιτητές μου σηματοδοτεί το τέλος μίας συναρπαστικής πορείας σε ένα χώρο που αρκετοί από μας είχαν αφήσει αρκετά χρόνια πίσω.

Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη πορεία, όλοι μας θέσαμε στόχους που ίσως ξεπερνούσαν τους εαυτούς μας. Σίγουρα όμως κανείς δεν φανταζόταν τις προκλήσεις θα συναντούσαμε στη διαδρομή. Προκλήσεις όχι μόνο στο γνωστικό πεδίο αλλά και στην καθημερινότητά μας όπου έπρεπε στο λίγο ελεύθερο χρόνο που είχαμε να χωρέσουμε την παρακολούθηση των διαλέξεων, την μελέτη και την ολοκλήρωση των εργασιών μας.

Είχαμε την τύχη να έχουμε δίπλα μας καθηγητές που εκτός της γνωστικής τους επάρκειας, ήταν κοντά μας και ως φίλοι – συμπαραστάτες. Γνώριζαν ίσως καλύτερα από μας το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμασταν να εργαστούμε και προσπάθησαν να βγάλουν από τον καθένα ξεχωριστά, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και ήταν μία δύσκολη αποστολή καθώς αποτελούσαμε ένα ετερόκλητο σύνολο από διαφορετικά γνωστικά πεδία αλλά με ένα κοινό στόχο. Να γίνουμε καλύτεροι…

… Πιθανώς αρκετοί μπορεί να πιστεύουν ότι η μεταπτυχιακή μας εξειδίκευση, ήταν μόνο μια απλά διαδικασία για να αποκτήσουμε ένα ακόμη τυπικό προσόν, να προσθέσουμε ένα ακόμη «χαρτί» στο  βιογραφικό μας. Ότι το μεταπτυχιακό της «Διοικητικής Επιστήμης και των Πληροφοριακών Συστημάτων» είναι ακόμη ένα, ανάμεσα στα πολλά που κυκλοφορούν στη βιομηχανία των μεταπτυχιακών.

Λοιπόν κάνουν λάθος. Το πρόγραμμα σπουδών του, το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, ο διττός χαρακτήρας του που συνδυάζει την επιστήμη της πληροφορικής με την επιστήμη της διοίκησης αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό που στηρίζει το πρόγραμμα και η προτίμηση των υποψηφίων είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Δεν μπορούν να φανταστούν την ικανοποίηση που νιώθαμε όταν γνωρίζαμε ένα νέο επιστημονικό πεδίο και ολοκληρώναμε ένα κύκλο μαθημάτων, όταν προσπαθούσαμε να ολοκληρώσουμε μία εργασία. Ο κύλινδρος με το δίπλωμά μας αποτελεί μόνο το κερασάκι στη τούρτα. Μπορεί να την ολοκληρώνει αλλά η ουσία βρίσκεται σε όλο το παρακάτω.

Μέσα σε μία χώρα που μαστίζεται από την κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών, η μόνη διέξοδος είναι η αυτοβελτίωση μας μέσω της διαδικασίας της εκπαίδευσης. Μόνο έτσι μπορούμε να εμφανίσουμε τις κρυμμένες δυνάμεις μας και να κάνουμε κτήμα μας τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε. Δεν πρέπει να ονειρευόμαστε να γίνουμε απλά γρανάζια σε μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, αλλά να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας που μπορούν ωθήσουν προς την πρόοδο».

Διαβάστε επίσης