• 5 Μαΐου 2024,

20 χρόνια πρόληψη για ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις

 20 χρόνια πρόληψη για ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις

Το απόγευμα της Τετάρτης στη δημοτική βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκε απολογιστικού περιεχομένου εκδήλωση από τους εκπροσώπους του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Καβάλας.

Στην εκδήλωση συμπαραστάθηκε ως διοργανώτρια  η δημοτική βιβλιοθήκη. Το κακό είναι ότι σε αυτήν παραβρέθηκαν ελάχιστοι άνθρωποι καθώς φαίνεται ότι ο χρόνος δεν ήταν κατάλληλος. Συνέπεσαν την ίδια ώρα πολλές άλλες εκδηλώσεις.  Ίσως να έπαιξε ρόλο και το καλοκαιρινό της περιόδου που διανύουμε.

Το κέντρο αρχικά ως «κέντρο καταπολέμησης των ναρκωτικών» των φορέων του Νομού Καβάλας έχει μία ιστορία 20 ετών. Δημιουργήθηκε από 26 τοπικούς φορείς. Στην εκδήλωση της Τετάρτης πρόθεση των διοργανωτών ήταν να παρουσιάσουν τη δουλειά που γίνεται, η οποία έχει δύο χαρακτηριστικά. Είναι αθόρυβη και συστηματική.

Το Κέντρο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι από τη φύση της δουλειάς που γίνεται δεν έχει πολλές ευκαιρίες να προβληθεί αν και συμμετέχει καθοριστικά σε μία δραστηριότητα που στόχο έχει να περιορίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών. Δίνει έμφαση στην πρόληψη των εξαρτήσεων.

Τα τελευταία χρόνια το κέντρο έγινε κέντρο πρόληψης όλων των εξαρτήσεων ανέπτυξε δηλαδή και αναπτύσσει ακόμα μεγαλύτερη δραστηριότητα. Αρχικά μίλησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ψυχίατρος Μιχάλης Σωτηρίου. Αναλυτικό απολογισμό της δουλειάς που έγινε και συνεχίζεται έκανε το επιστημονικό στέλεχος ψυχολόγος Βλαδίμηρος Λεωνίδης ενώ για την εργασία του κέντρου στα δημοτικά σχολεία μίλησε ο Παναγιώτης Παπάζογλου (υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

Στην εκδήλωση ήταν η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Δρακονάκη,  ο δημοτικός σύμβουλος Ζήσης Μπόνιας, εκπρόσωποι της 20ης Μεραρχίας τεθωρακισμένων και της Ιεράς Μητρόπολης αλλά και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ Αντωνίου.

Με την ομιλία του κ. Σωτηρίου, ο Βλαδίμηρος Λεωνίδης μίλησε για το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια από το κέντρο θυμίζοντας ότι τέτοια κέντρα υπάρχουν 75 σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Λεωνίδης είπε επίσης ότι από αυτά τα 75 κέντρα,  ένα από τα πρώτα στη χώρα ήταν αυτό της Καβάλας.  Αναφέρθηκε με στοιχεία για το τι έγινε και που έγινε όπως επίσης και για τον προγραμματισμό δράσεων που ακολουθεί. Στην εισαγωγή του ο κ Σωτηρίου είπε τα εξής:

«Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των εξαρτήσεων.

Το Κέντρο Πρόληψης, το οποίο έχει μια ζωή 20 προς τα 21 χρόνια- είναι μια προσπάθεια πολλών (26) φορέων του Νομού,  έχει κύρια αποστολή την πρωτογενή πρόληψη σε πληθυσμούς που δεν έχουν ακόμη εμπλακεί με τη χρήση ή την εξάρτηση. Θέλαμε να κάνουμε αυτήν την εκδήλωση, ευχαριστώ το προσωπικό που συνέβαλε, για να δώσουμε πάλι το στίγμα της ύπαρξης μας.

Η δουλειά του κέντρου γίνεται στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αφορά και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Είναι μια χρήσιμη παρέμβαση που δεν ασχολείται με τις ουσίες.

Ασχολείται με την προσωπικότητα, την στάση, την συμπεριφορά των μικρών και των μεγάλων κτλ. ώστε να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα των εξαρτήσεων στη συνέχεια. Δυστυχώς η κοινή γνώμη της χώρας και η κεντρική διοίκηση έχουν επαναπαυτεί. Έγιναν μεν αρκετά βήματα και προσπάθειες, δημιουργήθηκαν υπηρεσίες για τις εξαρτήσεις.

Παρόλα αυτά το πρόβλημα αυξάνεται. Η επανάπαυση είναι ένα μικρό ψέμα. Υπάρχει μια αύξηση και στις ουσίες και στο αλκοόλ και σε άλλες καταστάσεις που έχουμε εξάρτηση».

 

 

Διαβάστε επίσης