22 νέες απολύσεις στη ΒΦΛ

 22 νέες απολύσεις στη ΒΦΛ

Σε 22 νέες απολύσεις εργαζομένων προχώρησε την Τετάρτη η ΒΦΛ, κάτι αρκετά αιφνιδιαστικό αφού όλες οι απολύσεις θα κριθούν σε δικαστικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Νίκος Βογιατζίδης σχολίασε τη νέα εξέλιξη από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ επισημαίνοντας: «Κάθε λογικός άνθρωπος θα ξαφνιαζόταν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Δυστυχώς, εμείς δε ξαφνιαζόμαστε γιατί εδώ και πέντε μήνες δίνουμε μάχη απέναντι στις αυθαιρεσίες του κ. Λαυρεντιάδη. Οι αυθαιρεσίες αυτές συνεχίζονται κι έτσι έχουμε 22 νέες, παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις. Οι συνάδελφοι που απολύονται χωρίς αποζημίωση και οι συνάδελφοι που δεν μπορούν να βγουν καν στο επίδομα ανεργίας έφτασαν στον αριθμό των 132 ατόμων.

Δέκα απολύσεις ακυρώθηκαν και οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά τους, κάτι πραγματικά πρωτοφανές, να επιστρέφουν δηλαδή με προσωρινή διαταγή. Οι δέκα απολύσεις ακυρώθηκαν προσωρινά μέχρι να εκδικαστούν οι αγωγές. Διευκρινίζω ότι οι πρώτες τρεις απολύσεις συνοδεύτηκαν με αποζημιώσεις, ωστόσο στη συνέχεια ο κ. Λευρεντιάδης εφεύρε τη μέθοδο των ψευδών μηνύσεων μέσω της οποίας έχουμε απολυθεί άνευ αποζημιώσεως όλοι οι υπόλοιποι. Οι μοναδικές τρεις αποζημιώσεις καταβάλλονται τμηματικά.

Στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ανακαλύψαμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό επειδή ακριβώς εκκρεμούν οι μηνύσεις εις βάρος μας. Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα είναι επίσης το γεγονός ότι έχει ποινικοποιηθεί ο αγώνας των εργαζομένων στη συγκεκριμένη έκταση. Από τους 180 εργαζομένους που συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις έχουν μηνυθεί οι 170. Δεν αποκλείεται σύντομα να μηνυθούν και οι υπόλοιποι δέκα. Βάσει νόμου που ισχύει από το 1920 ο κ. Λαυρεντιάδης καταπάτησε και καταστρατήγησε όλο το ελληνικό εργατικό δίκαιο. Γι’ αυτό και χαίρουμε στηρίξεως τόσο από την ομοσπονδία όσο και από τη ΓΣΕΕ, διότι τα τεκταινόμενα στην Καβάλα είναι πρωτοφανή για ολόκληρη τη χώρα.

Εάν, μετά την εκδίκαση των μηνύσεων, οι εργαζόμενοι αθωωθούν θα πρέπει να διεκδικήσουν νομικά την αποζημίωσή τους. Θα υφίσταται όμως τότε η εταιρεία; Ειδικά όταν υπάρχουν εταιρείες που αλλάζουν επωνυμία και ΑΦΜ σαν τα πουκάμισα. Ο κ. Λαυρεντιάδης έχει καταντήσει ακόμη και την ELFE μια εταιρεία κουφάρι, πάνω στην οποία προσπαθεί να φορτώσει όλα τα χρέη και όλες τις υποχρεώσεις ώστε να λειτουργήσει τις νέες εταιρείες απαλλαγμένες από τα βάρη του παρελθόντος».

Ο Νίκος Βογιατζίδης μας ενημέρωσε και για όσα συμβαίνουν εντός του εργοστασίου σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, παρατηρώντας: «Η κατάσταση στο εργοστάσιο είναι δυστυχώς τραγική, αφού βρίσκεται σε μειωμένη παραγωγή και δε λειτουργούν όλες οι μονάδες. Με μαθηματική ακρίβεια θα χαθεί και αυτή η καλλιεργητική περίοδος επομένως το εργοστάσιο οδεύει προς το κλείσιμό του. Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικονική πραγματικότητα.

Σε πολύ χαμηλή παραγωγή λειτουργεί η μονάδα θεϊκού οξέως. Οι υπολειτουργούσες μονάδες παράγουν μόνο δύο τύπους λιπάσματος συγκριτικά με τους ενενήντα που παράγονταν στο παρελθόν. Αντί να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα της αμμωνίας, την προηγούμενη εβδομάδα παραδόθηκε αγορασμένη αμμωνία. Η αποθηκευμένη αμμωνία που είχε παράγει το εξειδικευμένο προσωπικό τελείωσε, άρα είτε θα έπρεπε να λειτουργήσει η μονάδα παραγωγής αμμωνίας είτε να αγοραστεί η πρώτη ύλη. Η παρούσα διοίκηση είναι η πλέον ανίκανη όλων και φέρει ακέραια την ευθύνη ακόμη και για το γεγονός ότι δεν προσήλθε στο διάλογο».

Στην παρατήρηση ότι ο κ. Λαυρεντιάδης διατηρεί στη συγκεκριμένη στάση διότι δε δέχεται καμία πίεση από το κράτος και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ο Νίκος Βογιατζίδης τόνισε: «Είναι τραγική η ανοχή της κυβέρνησης στις αυθαιρεσίες. Είναι παράλογο το υπουργείο να έχει πραγματοποιήσει τριμερή σύσκεψη, να έχει διαπιστώσει όσα παράλογα συμβαίνουν και παρόλα αυτά να μην υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να πάψει η ασύδοτη συμπεριφορά του επιχειρηματία.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και προσπαθούν για την επίλυσή του. Βάσει των δεσμεύσεών τους, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει παρέμβαση ώστε ο κ. Λαυρεντιάδης να αποτελέσει παρελθόν για τη ΒΦΛ. Βεβαίως, οι όποιες καθυστερήσεις μόνο τον επιχειρηματία ευνοούν. Εύχομαι να μη γίνει συμμέτοχη η κυβέρνηση σε ένα έγκλημα που συντελείται στην Καβάλα και γενικότερα στην Ελλάδα. Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εργασίας δήλωνε ότι θα παταχθούν οι επιχειρηματίες που δανειοδοτούνταν εις βάρος των κορόιδων. Να θυμίσω ότι η βιομηχανία είναι εμπλεκόμενη με το σκάνδαλο της Proton Bank και ότι σύμφωνα με την απόφαση της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ποσό 54 εκατομμυρίων ευρώ βρισκόταν σε προσωπικό λογαριασμό του κ. Λαυρεντιάδη.

Η υπομονή μας έναντι της κυβέρνησης εξαντλείται πλέον. Επιδείξαμε κατανόηση αντιλαμβανόμενοι πως οι διαδικασίες δεν είναι εύκολες. Επί πέντε μήνες δίνουμε ένα άνισο αγώνα με τη διαπλοκή σε πολλά επίπεδα. Ο αγώνας είναι άνευ προηγουμένου κι ελπίζουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει το δίκαιο. Είναι αδύνατο  να υπάρχει ένας Λαυρεντιάδης που κατέστρεψε κάθε επιχείρηση με την οποία ασχολήθηκε, χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στο δρόμο εξαιτίας του κι ωστόσο αυτός συνεχίζει να μη σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις».

Διαβάστε επίσης