• 22 Μαΐου 2024,

24 Φεβρουαρίου η επόμενη σύσκεψη για την Αγία Μαρίνα

 24 Φεβρουαρίου η επόμενη σύσκεψη για την Αγία Μαρίνα

Αισιόδοξη δήλωσε η δικηγόρος Μαρίνα Φιλιππίδου ύστερα από την πρόσφατη σύσκεψη με θέμα τη διάσωση του ιδρύματος Αγία Μαρίνα, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Όπως επεσήμανε από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ, την απόφαση κλεισίματος του ιδρύματος δεν μπορούσε να λάβει εκείνη προσωπικά αλλά όφειλαν να την πάρουν οι συναρμόδιοι φορείς. Τα υπό επεξεργασία σενάρια που εξετάζονται για το μέλλον του ιδρύματος προβλέπουν μεν το κλείσιμο της Αγίας Μαρίνας αλλά περιλαμβάνουν τη συνέχιση της φιλοξενίας των παιδιών.

Η μόνη λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος θα ήταν το πάγωμα του χρέους προς το ΙΚΑ, σενάριο που τέθηκε υπόψη των κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι δεσμεύθηκαν να το εξετάσουν. Ενώ τα άλλα δύο σενάρια προβλέπουν τη διάλυση του ιδρύματος και την προώθηση των φιλοξενούμενων είτε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας είτε σε μία νέα δημοτική δομή. Το σενάριο απορρόφησης του ιδρύματος από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας θα είναι διπλά θετικό διότι έτσι θα απορροφηθούν ως μόνιμοι και οι εργαζόμενοι της Αγίας Μαρίνας. Το σενάριο δημιουργίας νέας δομής, χρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ, θα αφορά στη φιλοξενία δύσκολων περιπτώσεων αναπηρίας.

Η Μαρίνα Φιλιππίδου, πέραν της εξασφάλισης των φιλοξενούμενων αγωνιά και για τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων του ιδρύματος. Στην παρούσα φάση η Αγία Μαρίνα φιλοξενεί 25 – 26 παιδιά και 9 είναι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Επόμενη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε οι βουλευτές θα έχουν ερευνήσει κάθε δυνατή περίπτωση για τον μέλλον του ιδρύματος. Η κ. Φιλιππίδου πάντως δήλωσε απαισιόδοξη για ενδεχόμενο πάγωμα του χρέους προς το ΙΚΑ με συμφωνία της Θεανώς Φωτίου και εκτίμησε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία της δημοτικής δομής.

Υπάρχει ένα πλαίσιο διατυπώσεων που θα πρέπει να ερευνηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφορικά με τη διάλυση του ιδρύματος και την παραχώρηση του ακινήτου στο δήμο Καβάλας, αλλά χωρίς τη μετακύληση του χρέους. Οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν στο σενάριο της δημοτικής δομής και να μην χάσουν χρόνο αναμένοντας την απάντηση της κ. Φωτίου, συμπέρανε η Μαρίνα Φιλιππίδου.

 

Διαβάστε επίσης