• 19 Μαΐου 2024,

Διαμαρτυρία γιατί χωρίς άδεια κλείνει η ΒΦΛ

 Διαμαρτυρία γιατί χωρίς άδεια κλείνει η ΒΦΛ

Διακόσιοι περίπου εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, πραγματοποίησαν για μία ώρα χθες το πρωί στο κέντρο της πόλης διαμαρτυρία, ζητώντας να λάβει την άδεια από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, η 4η νέα εταιρία που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.

Τρία λεωφορεία μετέφεραν εργαζόμενους από το εργοστάσιο στο κέντρο της πόλης. Κοντά στα λεωφορεία ήταν και δέκα τουλάχιστον φορτηγά, χωρίς την καρότσα τους, καθώς στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και οι επαγγελματίες που μεταφέρουν το λίπασμα από το εργοστάσιο σε διάφορα σημεία της χώρας. Εκπροσωπήθηκαν μάλιστα από τον Αντιδήμαρχο Καβάλας Ανέστη Τσουρουκίδη. Ο κ. Τσουρουκίδης είχε ενδιαφέρον πως εξήγησε τη συμμετοχή των αυτοκινητιστών στην κινητοποίηση. Είπε δηλαδή, ότι δεν ξέρουμε τι παιχνίδια παίζονται. Στην κινητοποίηση έπρεπε να είναι παρόντες και οι απολυμένοι εργαζόμενοι. Εγώ πιστεύω – συνέχισε, εξηγώντας ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη – ότι παίζονται άλλα παιχνίδια μεταξύ του κ. Λαυρεντιάδη και της πολιτείας.

Ας δούμε τώρα πως εξελίχθηκε η διαμαρτυρία που ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί, μπροστά από τη στρατιωτική λέσχη. Οι εργαζόμενοι κινήθηκαν με τα πόδια προς την παραλία, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «είμαστε εργάτες και αγωνιστές, δεν υποκύψουμε στους εκβιαστές», «θέλουμε δουλειά και ανεργία, δεν θα κλείσετε εσείς τη βιομηχανία». Το δεύτερο σύνθημα αναγράφονταν και σε πανό που ήταν στην κορυφή της πορείας.

Πίσω από τους συγκεντρωμένους, κινούνταν τα φορτηγά αυτοκίνητα. Η πορεία δεν διακρίνονταν για τον παλμό της, καθώς τα συνθήματα φώναζαν οι γνωστοί συνδικαλιστές που ήταν στην κεφαλή. Οι υπόλοιποι, η πλειοψηφία δηλαδή αυτών που περπατούσε μαζί με την πορεία, φάνηκε να μη συμμετέχει συνειδητά, ορισμένοι μάλιστα έμοιαζαν να κάνουν αγγαρεία.

Οι διαδηλωτές βρέθηκαν στην είσοδο του διοικητηρίου. Αντιπροσωπεία τους ανέβηκε στο 2ο όροφο όπου συνάντησε το Θ. Μαρκόπουλο, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους αλλά και στους εκπροσώπους των εργαζομένων: «Η ΒΦΛ είναι οικονομικός πνεύμονας της περιοχής. Δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να θέσει επ΄ αμφιβόλω τη λειτουργία της. Πρώτα η υπηρεσία θα ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων. Υπάρχουν εξωγενείς παρεμβάσεις. Η υπηρεσία θα αποφανθεί εντός των προβλεπόμενων από το νόμο, χρονικών ορίων. Για την άδεια όπως μου εξήγησαν δεν πρόκειται για μεταφορά. Η άδεια είναι ίδια. Απλά θα επικαιροποιηθούν, θ΄ αλλάξουν τα στοιχεία του χρήστη της άδειας. Αυτό έχει γίνει ιδιωτικά. Έτσι πρέπει να εξηγήσω, ότι σε εξέλιξη είναι ο έλεγχος αυτού που έχει γίνει από την υπηρεσία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας».

Ο Γιώργος Θεοφυλακτίδης μίλησε στη συνέχεια προς τον κ. Μαρκόπουλο και τους δημοσιογράφους. Μέσα από την αδειοδότηση είπε, της νέας εταιρίας, θα έρθουν επενδύσεις, με χρήματα του πακέτου Γιούνκερ. Συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Το γιατί δημιουργούνται εταιρίες είναι κάτι που αποφασίστηκε από τους εργοδότες και δεν θ΄ απολογηθούν σ΄ εμάς για ποιο λόγο δημιουργούν εταιρίες. Η διοίκηση της ΒΦΛ μας έχει πει, ότι αν δεν προχωρήσει το θέμα της άδειας, δε μπορούν οι μονάδες που μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρία να λειτουργούν, καθώς αυτές οι μονάδες δεν θα έχουν άδεια λειτουργίας».

Ο κ. Θεοφυλακτίδης κατηγόρησε, για ανάμειξη συμφερόντων που δεν φαίνονται. Ζητάμε είπε τη συνδρομή του Θ. Μαρκόπουλου για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μαζί με το Θ. Μαρκόπουλο κατέβηκαν στην είσοδο του κτηρίου, όπου αυτός μίλησε στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους.

Επανέλαβε σ΄ αυτούς τις ίδιες απόψεις, στο τέλος τον χειροκρότησαν και ο κ. Μαρκόπουλος αντέδρασε λέγοντας: «Δε θέλω κανένα χειροκρότημα. Δεν προδιαγράφω κανένα αποτέλεσμα».

Πριν την ομιλία του κ. Μαρκόπουλου στους εργαζόμενους, ο Γ. Θεοφυλακτίδης είπε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, ότι κάποιους από τους 180 απολυμένους μπορούμε να τους απορροφήσουμε, τους υπόλοιπους ας τους απορροφήσει η κα Φωτίου και τα πετρέλαια.

Σ΄ ερώτηση για το πώς είναι σήμερα η κατάσταση στο εργοστάσιο, είπε, ότι δουλεύει σε ποσοστό 100%.

Την κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Λιπάσματα παρακολούθησε διακριτικά αστυνομική δύναμη. Η πορεία συνέχισε προς την πολυκατοικία, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας ανέβηκαν οι εκπρόσωποι συνδικαλιστές. Προς στιγμή δόθηκε η εντύπωση, ότι κανείς ήταν μέσα στα γραφεία για ν΄ ανοίξει την πόρτα. Αυτό έγινε με μικρή καθυστέρηση κι έτσι ο Μπ. Ευσταθιάδης άκουσε από τον κ. Θεοφυλακτίδη να του περιγράφει την ίδια κατάσταση. Ο κ. Ευσταθιάδης εκπροσωπώντας τους βουλευτές και την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, υποσχέθηκε να μεταφέρει το υπόμνημα και τις απόψεις τους, όπως το παρέλαβε, εκεί που πρέπει.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι κινήθηκαν προς κεντρικό σημείο, όπου πάλι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία. Επέστρεψαν οι περισσότεροι στο εργοστάσιο, για να δουλέψουν.

Σε καφετερία στην παραλιακή οδό κοντά στο διοικητήριο, βρίσκονταν για να παρακολουθήσουν ενδεχομένως την κινητοποίηση, κάποιοι από τους απολυμένους των λιπασμάτων. Η πορεία πέρασε από μπροστά τους, αλλά δε συνέβη το παραμικρό.

 

Διαβάστε επίσης