25 χρόνια «Γιορτή πατάτας» στη Λεκάνη: Η πρώτη απ’ όλες – η πιο ψηλά απ’ όλες

 25 χρόνια «Γιορτή πατάτας» στη Λεκάνη: Η πρώτη απ’ όλες – η πιο ψηλά απ’ όλες

 

Ο επίτιμος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Λεκάνης «Οι ρίζες», που μαζί με τη σύζυγό του Φράνκα, εμπνεύσθηκαν και ξεκίνησαν πριν 25 χρόνια τη «Γιορτή της πατάτας στη Λεκάνη, απευθύνει μήνυμα για την επέτειο αυτή του 25χρονου θεσμού και σημειώνει τα εξής:

Αγαπητοί φίλοι Λεκανιώτες και φίλοι της «Γιορτής πατάτας»,

πριν είκοσι πέντε χρόνια, το καλοκαίρι του 1992 , μας γεννήθηκε η ιδέα να πραγματοποιήσουμε στο χωριό μας μια γιορτή που θα είχε σtο επίκεντρο το προϊόν  της πατάτας. Έτσι έγινε η ΠΡΩΤΗ αγροτουριστική καθαρά γιορτή στο Nομό μας.

Πρώτη και πιο ψηλά από όλες φιλοδοξούσε να είναι και στις προθέσεις και στους σχεδιασμούς των διοργανωτών της. Πράγματι η ιδέα έπιασε και με τα χρόνια καθιερώθηκε σαν θεσμός που, η δύναμή του, βγήκε έξω από τα όρια της περιοχής και του νομού Καβάλας. Ενδεικτική είναι και η αθρόα παρουσία των αντιπροσώπων των μέσων ενημέρωσης που κάλυπταν, με εξαιρετικό τρόπο, την εκδήλωση και τους οποίους, για ακόμη μια φορά επί τη ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια. Είναι πανθομολογούμενο ότι τουλάχιστο για την πρώτη δεκαετία, οι στόχοι επιτυχάνονταν σε μεγάλο βαθμό. Η μεγάλη κοσμοσυρροή συνοδεύονταν πάντα και με μαζική παρουσία πολιτικών και πολιτευτών που βοήθησαν ο καθείς με τον τρόπο και τις δυνάμεις του.

Βασικό στοιχείο της επιτυχίας ήταν αρχικά το γνωστό όνομα της «πατάτας Μούτζινος» ακόμη και από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Τα πεντανόστιμα φαγητά με βάση την πατάτα έγιναν πόλος έλξης για τους φίλους μας. Η αρχική, και για πολλούς σε απρόσμενο μέγεθος, επιτυχία  επιφόρτιζε τους διοργανωτές και πρωτεργάτες σε αναζήτηση και νέων στοιχείων που θα ενίσχυαν την αίγλη της γιορτής. Έτσι ιδρύθηκε, με επιχορήγηση της εθνικής Τράπεζας, το λαογραφικό μουσείο, ένα από τα αρτιότερα της Β. Ελλάδας.

Παράλληλα, στο χώρο της γιορτής κατά τις ημέρες της εκδήλωσης, γίνονταν πάντοτε και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως:  παραστάσεις από ερασιτεχνική ομάδα ποντιακού θεάτρου, εκθέσεις φωτογραφίας με διάφορα θέματα, εκθέσεις ζωγραφικής,  ξυλογλυπτικής, αντικειμένων χειροτεχνίας και οικοτεχνίας, παρουσιάσεις βιβλίων επιφανών Λεκανιωτών και άλλων ποντίων συγγραφέων, βραβεύσεις μαθητών και σπουδαστών από το χωριό κ.λ.π.. Δεκάδες συγκροτήματα συλλόγων, όχι μόνο από τον νομό μας αλλά και από άλλα μέρη, μας τίμησαν με την παρουσία τους. Χαρακτηριστική η φωτογραφία που απεικονίζει μαζί στο χώρο της γιορτής τον τ. πρόεδρο της Λέσχης Ποντίων Καβάλας συντοπίτη μας Γιάννη Πενταζίδη, τον π. πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων) καθηγητή κ. Γεώργιο Παρχαρίδη και την πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποντιακών συλλόγων, αείμνηστη συντοπίτισσα και φίλη Βούλα Παπαδοπούλου.

Η αγάπη, ο ενθουσιασμός και η φαντασία των διοργανωτών, η όρεξη, ο ενθουσιασμός και η εργατικότητα όλων των κατοίκων και ιδίως των γυναικών του χωριού και των φίλων τους από διάφορα μέρη, συνέβαλαν ώστε η γιορτή αυτή, μέσα σε λίγα χρόνια, να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα γνωρίζουμε όλοι πόσες ανάλογες γιορτές με επίκεντρο τα τοπικά προϊόντα γίνονται με μεγαλύτερη ή παρόμοια επιτυχία σε όλη την επικράτεια.

Ένας άλλος βασικός στόχος της εκδήλωσης αυτής ήταν επίσης η οικονομική στήριξη των παραγωγών μέσω της διάδοσης και της καθιέρωσης, ευρύτερα, της φήμης της πατάτας Μούτζινος και, ταυτόχρονα, η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και της περιοχής.

Είναι αλήθεια πως σε αυτό τον τομέα και με την βοήθεια πολλών παραγόντων, πετύχαμε αρκετά. Αυξήθηκε και οργανώθηκε αποτελεσματικότερα, ιδίως από νέους παραγωγούς, η καλλιέργεια και ωφελήθηκαν και οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες της περιοχής. Αυτό είχε ως συνέπεια να πιεστούν και οι φορείς της Τ.Α., να πραγματοποιήσουν έργα, όπως η ολοκλήρωση της επαρχιακής οδού Καβάλας-Λεκάνης και αυτό της άρδευσης του κάμπου που ολοκληρώνεται μέσα στο 2017, και που όμως, κατά την γνώμη μου, έπρεπε να συνοδευτεί και από τον απαραίτητο αναδασμό γιατί ο μικρός και τεμαχισμένος αγροτικός κλήρος είναι αρνητικός παράγων.

Τα τελευταία χρόνια, η γενική κρίση επηρέασε αρνητικά ποικιλοτρόπως την εκδήλωση…

Χρέος μας λοιπόν, φίλοι της γιορτής πατάτας, είναι να βοηθήσουμε να μπουν στο προσκήνιο νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες και νέα οράματα για να συνεχιστεί με νέες επιτυχίες η γιορτή αυτή σε μια ορεινή και δύσκολη περιοχή της χώρας μας. Ο πληθυσμός μειώνεται, για τους γνωστούς λόγους, αν δεν στηριχθούν και οι λίγοι νέοι που παρέμειναν στον τόπο, το πρόβλημα θα είναι σοβαρότερο και η λύση του αργότερα σίγουρα πιο δύσκολη! Το όραμα πρέπει να συνεχιστεί να υπάρχει. Στις δύσκολες στιγμές πρέπει να δυναμώνουμε!

Ένα Μεγάλο  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ όσους συμμετείχαν και με οποιοδήποτε τρόπο, έστω και με την φυσική τους παρουσία, βοήθησαν στην επιτυχία αυτού του οράματος, αλλά και σε αυτούς που θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα ορεινά!

 Για αυτό… την Κυριακή 3.9.2017, όλοι στη Λεκάνη στην Γιορτή Πατάτας …

Καβάλα, 30.8.2017

Νίκος Κούτρας

επίτιμος πρόεδρος του Π.Σ.   «Οι ρίζες» της Λεκάνης

Διαβάστε επίσης