365 ημέρες το χρόνο θέατρο

 365 ημέρες το χρόνο θέατρο

Xειμερινό φεστιβάλ ετοίμασε ο Θοδωρής Γκόνης

Με τις ευλογίες της διοικήσεως του δημοτικού περιφερειακού θεάτρου Καβάλας και φυσικά του Δημάρχου Κωστή Σιμιτσή, με περιορισμένο προϋπολογισμό 30.000 ευρώ αφού δεν περισσεύει τίποτε για να πάει χαμένο και με μοτό «Η δυσκολία είναι ευλογία», ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης ετοίμασε και παρουσίασε στα τοπικά μέσα τον προγραμματισμό του επόμενου εξαμήνου.

Επειδή σήμερα ζούμε σε μία νέα πατρίδα που οφείλουμε να την αγαπήσουμε εξαρχής όπως είναι και χωρίς να γκρινιάζουμε, επιχειρώντας να αντλούμε ότι καλύτερο και αισιόδοξο μπορούμε από την καθημερινότητά μας, επειδή εάν ζητούμε φέτος από το θέατρο ότι ζητούσαμε και πέρσι μάλλον θα είμαστε εκτός τόπου και χρόνου, επειδή όλοι χρωστάμε στο θέατρο χωρίς εκείνο να χρωστά οτιδήποτε σ’ εμάς, οι υπεύθυνοι κατάρτισαν ένα πρόγραμμα βασιζόμενο κυριολεκτικά σε ελάχιστα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσέλθουμε στο ραντεβού με τη δυσκολία και την ανάγκη, απαλλαγμένοι από αρνητική διάθεση και μεμψιμοιρία.

Στόχος του Θοδωρή Γκόνη και των διοικητικών στελεχών που τον στηρίζουν είναι να διαθέτει η θεατρομάνα Καβάλα ανοιχτό το θέατρό της επί 365 ημέρες το χρόνο. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία ότι «θέατρο που δε σκέφτεται και δε μελετά είναι ευκαιριακό», προετοιμάσθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα πρόγραμμα που περιέχει θεατρικές παραγωγές και συμπαραγωγές, φιλοξενίες σχημάτων και μετακλήσεις, συναυλίες και αναγνώσεις, δωρεάν θεατρικά σεμινάρια και θεατρικές γέφυρες από εφήβους για έφηβους. Με τις τιμές των εισιτηρίων να διατηρούνται σε λογικά επίπεδα, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό της πόλης να μελετήσει τις οικονομικές δυνατότητες και να επιλέξει όσες παρατάσεις προσελκύσει το ενδιαφέρον του.

Στον χαιρετισμό του, που περιέχεται στο έντυπο κι εύχρηστο πρόγραμμα τσέπης, ο Θοδωρής Γκόνης επισημαίνει: «Θέλουμε ένα θέατρο τοπικό, να αναπνέει στο ρυθμό του τόπου, αλλά να δρα και να σκέφτεται παγκόσμια. Ένα θέατρο ανοιχτό 365 ήμερες το χρόνο, ένα συνεχές φεστιβάλ.

Το κλειδί του να είναι η σκηνή. Με αυτό να ανοίγουμε το δρόμο, εκεί να ανοιγόμαστε, να συναντιόμαστε ξανά και ξανά, να ανθίσει το αίσθημα της αλληλεγγύης, η εμπιστοσύνη ανάμεσά μας. Να είναι, να γίνει η εκκλησία μας. Η εκκλησία του Δήμου. Θέλουμε να καλέσουμε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, χορευτές, συγγραφείς. Θέλουμε με τα ελάχιστα που έχουμε να κάνουμε δικές μας παραγωγές, συμπαραγωγές, να διαβάσουμε κείμενα θεατρικά και λογοτεχνικά, να βουλιάξουμε σε αυτά, να αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο. Θα φτιάξουμε ένα φεστιβάλ χειμερινό αυτήν τη φορά με θέατρο, μουσική, χορό, σεμινάρια, αναγνώσεις.

Ξεκινάμε με μια παραγωγή δική μας, δυο συμπαραγωγές και πολλές μετακλήσεις – φιλοξενίες. Σπουδαίες θεατρικές ομάδες και σχήματα. Σημαντικοί σκηνοθέτες, σκηνογράφοι και ηθοποιοί κυρίως της νεότερης γενιάς με την αύρα των δασκάλων μας πάντα γύρω μας, μέσα μας. Ομάδες χορού. Δημοφιλείς τραγουδιστές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, συνθέτες, τραγουδοποιοί.

Λογοτεχνικές αναγνώσεις στο αναγνωστήριο της Δημοτικής βιβλιοθήκης. Αναγνώσεις νέων θεατρικών κειμένων. Θέατρο από εφήβους για εφήβους. Δωρεάν σεμινάρια από επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και χορευτές για ηθοποιούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες της πόλης. Όλα αυτά φτιάχνουν το χειμερινό μας πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που ξεκινά στις 7 Δεκεμβρίου και τελειώνει το

πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου».

 

Διαβάστε επίσης