• 10 Μαΐου 2024,

4 ακόμη sea truck το Καλοκαίρι του 2020 στο Νομό Καβάλας

 4 ακόμη sea truck το Καλοκαίρι του 2020 στο Νομό Καβάλας

Πριν από λίγες ημέρες ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με ειδικές ανάγκες Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας αρνητικά την έλλειψη υποδομών για ΑμΕΑ στο νησί της Θάσου. Επί του ιδίου θέματος επανήλθε χθες ο πρόεδρος του συλλόγου Σμάραγδος Κρεμμύδας. Με την ευκαιρία της συζήτησης πληροφορηθήκαμε ότι το προσεχές καλοκαίρι θα λειτουργήσουν 4 ακόμη ειδικοί μηχανισμοί σε ισάριθμες παραλίες του δήμου Παγγαίου. Πρόκειται για τα γνωστά sea truck, τα οποία διευκολύνουν στο θαλάσσιο μπάνιο άτομα με κινητικά προβλήματα. Σήμερα ο Δήμος Παγγαίου χρησιμοποιεί για τον ίδιο λόγο 4 αμφίβια αμαξίδια. Προκύπτει επίσης ότι ο Δήμος Παγγαίου θα εκμεταλλευτεί σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να προμηθευτεί, να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει τις ειδικές αυτές κατασκευές σε παραλίες: Στην Αλάνα, τους Αμμόλοφους (κοντά στις κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ) και δύο ακόμη στην δυτική πλευρά του νομού. Στην περιοχή του Οφρυνίου.

Σχετικά με τις υποδομές ΑμΕΑ που φαίνεται ότι δεν υπάρχουν καθόλου στο νησί της Θάσου ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ είπε στην εφημερίδα μας: «Ο σύλλογος μας τις περισσότερες φορές με τις ανακοινώσεις του μεταφέρει τα παράπονα που φτάνουν σε αυτόν από τα μέλη του. Θέλουμε στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων να είμαστε ήπιοι προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε για να υπάρξουν λύσεις. Εδώ και χρόνια στη Θάσο δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό από πλευράς υποδομών ΑμΕΑ. Πρόσφατα είχαμε παράπονα από τα μέλη μας τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στα πεζοδρόμια όσο και για το ότι δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κινητοποιηθήκαμε γιατί όλα όσα δεν υφίστανται στο νησί της Θάσου είναι μία ταλαιπωρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σας θυμίζω ότι για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη διευκόλυνση των ΑμΕΑ υπάρχουν και προγράμματα μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται πλήρως σχετικές δράσεις. Ακόμη και στα μαγαζιά -σε πολλά από αυτά που λειτουργούν στη Θάσο-  κατασκευάζονται τουαλέτες ΑμΕΑ μόνο και μόνο για να υπάρξει άδεια. Στη συνέχεια οι τουαλέτες ΑμΕΑ λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι!

Συμπληρώνω δε ότι ο φωτισμός στους δρόμους του νησιού είναι ανύπαρκτος ενώ το διάστημα που ήμασταν στη Θάσο για να ελέγξουμε τα παράπονα των μελών μας δεν είδαμε ούτε έναν περιπολικό! Ούτε έναν αστυνομικό! Θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον νέο δήμαρχο της Θάσου προκειμένου να σημειώσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Κι επειδή είναι πολλά εξηγώ ότι σε αρκετές περιπτώσεις και μέχρι το προσεχές καλοκαίρι μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα ταυτόχρονα ή και παράλληλα».

Διαβάστε επίσης