• 5 Μαΐου 2024,

40 παιδιά στο πρόγραμμα Ημερήσιας Θερινής Απασχόλησης του Δήμου Καβάλας

 40 παιδιά στο πρόγραμμα Ημερήσιας Θερινής Απασχόλησης του Δήμου Καβάλας

Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου (προχθές) η δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη» του Δήμου Καβάλας υλοποιεί το γνωστό από τα προηγούμενα Καλοκαίρια πρόγραμμα «Ημερήσιας Θερινής Απασχόλησης Παιδιών».

Παιδιών εργαζομένων γονέων, γεννημένων από την 1η Γενάρη του 2011 έως το τέλος του 2015 (παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών).

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα που είναι με πληρωμή αφορά περίπου 40 παιδιά. Η μείωση των παιδιών είναι αρκετά μεγάλη, για πολλούς αναμενόμενη. Το πρόγραμμα αν και έχει τη δική του ιστορία στην Καβάλα φαίνεται να «φθίνει».

Φταίει ο κορωνοϊός; Σίγουρα.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες αιτίες που αφορούν τη δραστηριοποίηση στην Καβάλα (και το Καλοκαίρι) πολλών ιδιωτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Ο ανταγωνισμός είναι ένα νέο στοιχείο της όλης υπόθεσης, οι γονείς φαίνεται να προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα κι όχι ένα φθηνό δημοτικό πρόγραμμα που πάντως υλοποιείται σε χώρους ενός σχολείου.

Αντίθετα τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ έχουν πιο σύγχρονους χώρους, ίσως και καλύτερο εξοπλισμό. Εκπρόσωποι της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» αισιοδοξούν ότι το επόμενο διάστημα τα παιδιά ίσως και να αυξηθούν.

Αυτά τα μηνύματα τα εισέπραττε από τα προηγούμενα Καλοκαίρια η δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη». Ένα άλλο πρόβλημα είχε να κάνει με αποχωρήσεις παιδιών από το πρόγραμμα πριν αυτό λήξει.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο δημοτικός φορέας αποφάσισε αρχικά να μην υλοποιήσει την καλοκαιρινή απασχόληση παιδιών. Υπήρξαν διαμαρτυρίες γονέων που το περίμεναν κι έτσι έγινε το αντίθετο. Το πρόγραμμα υλοποιείται.

Στο παρελθόν αφορούσε μέχρι και 80 ή και περισσότερα παιδιά. Τώρα τα παιδιά είναι 40 αλλά τουλάχιστον όλα είναι σίγουρα ως το τέλος του προγράμματος δηλαδή ως το τέλος του Καλοκαιριού.

Πιθανόν αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός τα παιδιά να ήταν περισσότερα. Οι όροι του προγράμματος δεν άλλαξαν. Μόνο ένα σημείο τροποποιήθηκε. Τα χρήματα που πληρώνουν οι γονείς, 120 ευρώ ή 60 ευρώ το μήνα για δύο μήνες.

Αυτά τα χρήματα προπληρώνονται και δεν δίδεται δικαίωμα επιστροφής αν κάποιοι γονείς αποφασίσουν να αποσύρουν νωρίτερα το παιδί τους. Και φέτος το πρόγραμμα της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» θα υλοποιηθεί στο 15ο Δημοτικό σχολείο. Στην οδό Ομονοίας. Σκόπιμα επιλέγεται ένα κεντρικό σχολικό κτίριο αφού έχει διαπιστωθεί ότι αυτή η επιλογή βολεύει τους εργαζόμενους γονείς.

Τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά από εκπαιδευτικούς (δύο δασκάλες) ενώ το καθημερινό τους πρόγραμμα έχει και αθλητικές δραστηριότητες με την πρόσληψη καθηγητή φυσικής αγωγής. Το συγκεκριμένο προσωπικό περιγράφεται ως έμπειρο, στο παρελθόν έχει απασχοληθεί πάλι στο ίδιο πρόγραμμα.

Επικουρικά εργάζεται στο πρόγραμμα και εργοθεραπευτής προερχόμενος από τα ΚΑΠΗ του Δήμου. Σημειώνουμε ότι στη λειτουργία του προγράμματος λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού ενώ πιο εντατική είναι η καθαριότητα των χώρων και αιθουσών που χρησιμοποιούνται.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης