• 25 Απριλίου 2024,

Συγκέντρωση και πορεία υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος

 Συγκέντρωση και πορεία υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος

Μετά από δύο αναβολές για λόγους κυρίως κακών καιρικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 2 Ιουλίου συγκέντρωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για την Προστασία του Περιβάλλοντος Ν. Καβάλας, έγινε στην πλατεία Καπνεργάτη.

Στο τέλος του γεγονότος οι διοργανωτές δήλωσαν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση και συμμετοχή των πολιτών.

Οι περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν ήταν νέοι άνθρωποι. Παρόντες ήταν επίσης εργαζόμενοι (πρώην απολυμένοι)της ΒΦΛ, εργαζόμενοι στα Πετρέλαια, μέλη του ΠΑΜΕ, του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, άλλων σχημάτων της Αριστεράς, λίγοι κάτοικοι της περιοχής της Ν. Καρβάλης και αντιεξουσιαστές.

Μίλησε ο κ. Κώστας Χατζηχρήστου, ως εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας. Εξήγησε για την δημιουργία και τη λειτουργία της κι αμέσως μετά αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά θέματα στην Καβάλα. Σχεδόν όλα τα συνέδεσε με τη λειτουργία της ΒΦΛ.

Η συγκέντρωση έδινε την εντύπωση λαϊκής συνέλευσης, συζήτησης για τα θέματα περιβάλλοντος στην Καβάλα. Κι ενώ η αρχική πρόσκληση ήταν γενική, αμέσως η αναφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα γίνονταν συγκεκριμένη κι αφορούσε τη λειτουργία του εργοστασίου της Νέας Καρβάλης.

Αυτό άλλωστε ήταν το βασικό θέμα του κειμένου που μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους. Το ίδιο κείμενο θυροκολλήθηκε στην είσοδο του Διοικητηρίου ώστε να λάβει γνώση ο Αντιπεριφερειάρχης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του.

Η Πρωτοβουλία με το κείμενο ζητά τον άμεσο και εκ θεμελίων εκσυγχρονισμό των μονάδων του εργοστασίου, την ολική απομάκρυνση της φωσφογύψου, την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων, συνεχή μέτρηση και ανακοίνωση των ρύπων κτλ.

Με το ίδιο κείμενο ασκήθηκε κριτική στην ΠΕ Καβάλας και στη διαδικασία ελέγχου της μονάδας όπως και στη λειτουργία των υφιστάμενων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Των ομιλιών επακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Διαβάστε επίσης