Η περιφέρεια ΑΜΘ και ο δήμος Καβάλας μαζί με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ θα στηρίξουν στηρίξουν οικονομικά την «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ» που διοργανώνει στην πόλη μας από την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη έως και την Τετάρτη 10 Οκτώβρη ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας. Πρόκειται για την 4η «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ» που φέτος θα έχει ως θέμα της «Καβάλα – όριο ρευστό – σχεδιάζοντας το παράλιο μέτωπο».
Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Προγραμματίζονται εκθέσεις, διημερίδες, περιηγήσεις στη χερσόνησο της Παναγίας, θαλάσσια περιήγηση με σκάφη του ΝΟΚ, μουσικές εκδηλώσεις και αρκετά ακόμη. Εντύπωση προκαλεί η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πισίνα του ανοιχτού κολυμβητηρίου, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, από τα 9:00 έως τις 10:00 το βράδυ. Θα είναι ένα χοροθεατρικό δρώμενο ομάδας η οποία έχει προσκληθεί να έρθει αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο λόγο από την Αθήνα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ομάδα χορού θα χορέψει μέσα στην πισίνα του ανοιχτού κολυμβητηρίου, οι θεατές θα βρίσκονται στις προβλεπόμενες για το κοινό θέσεις, από όπου θα μπορούν να παρακολουθούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Μια παρόμοια χρήση του ανοιχτού κολυμβητηρίου είχε προτείνει η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Καβάλας υπό τον πρώην δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή. Μεσολάβησαν όμως οι δημοτικές εκλογές του 2014 κι έτσι η πρόταση Σιμιτσή δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Για το ανοιχτό κολυμβητήριο, η σημερινή διοίκηση του δήμου δεν έχει δρομολογήσει κάτι εξειδικευμένο, ωστόσο έχει διατυπώσει την ιδέα να επαναλειτουργεί το καλοκαίρι ο χώρος ως αθλητικός για την εκμάθηση κολύμβησης.
Θέματα που θα απασχολήσουν την «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ» είναι το παράλιο μέτωπο κα η ιστορική διαδρομή (ομιλία κ. Αγγελούδη), Καβάλα, όριο ρευστό (ομιλία του προέδρου του συλλόγου αρχιτεκτόνων), επανασχεδιάζοντας τις παράκτιες ζώνες (ομιλία Τίτης Παπαδοπούλου), ενώ ομιλίες θα υπάρξουν εκ μέρους της Μαρίας Παναγιώταρου, του Γιώργου Κολώνη του Δημήτρη Κορρέ, του Δημήτρη Μπακάλη, κ.ά. Ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων ανέρχεται στο ποσό των 8.800 ευρώ.
ΣΚΟΠΟΣ Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας διοργανώνει για 4η φορά την «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ» με θέμα «ΚΑΒΑΛΑ-ΟΡΙΟ ΡΕΥΣΤΟ-ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΟ ΜΕΤΩΠΟ» και αφορά τη παραλιακή ζώνη της Καβάλας, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια των ετών που πέρασαν μέχρι σήμερα και τη δυναμική που παρουσιάζει μέσα από τον επανασχεδιασμό της προς όφελος της πόλης και των κατοίκων. Στην εκδήλωση περιλαμβάνονται εκθέσεις, διαλέξεις καθώς και καλλιτεχνικές δράσεις. Στην διημερίδα των διαλέξεων έχουν κληθεί να μιλήσουν αρχιτέκτονες καθηγητές πανεπιστημίων και ομιλητές από όλη την Ελλάδα. Θα παρουσιαστούν μέθοδοι και τεχνικές παραδοσιακών και σύγχρονων κατασκευών και ιστορικών στοιχείων και θα γίνει εφαρμογή κατασκευαστικών δομών.
Σε μια περιοχή όπου η σχέση με το νερό έπαιζε πάντα καθοριστικό ρόλο για τη ζωή των κατοίκων, είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του ορίου ξηράς-θάλασσας και ο επανασχεδιασμός του ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες. Σε μία πόλη που βασίζεται στην τουριστική της ανάπτυξη, η βιτρίνα της δεν μπορεί να παρουσιάζει κατά τόπους εικόνα εγκατάλειψης, η να αφήνεται στην υπερεκμετάλλευση επιχειρήσεων. Η ύπαρξη της επιμήκους ακτογραμμής είναι τεράστιο προνόμιο για τη πόλη μας τόσο ως προς τη ποιότητα ζωής που μπορεί να μας προσφέρει , όσο και ως προς τις οικονομικές δυνατότητες που δίνει.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην οπτική των κατασκευών και η ενεργοποίηση πολιτών και φορέων στο θέμα του επανασχεδιασμού και της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης με σκοπό την λειτουργική και καλαίσθητη μετατροπής της σε πόλο έλξης πολιτών και επισκεπτών τουριστών της πόλης και η προσέγγιση στην αρχιτεκτονική ως τέχνη και ως τεχνική.
Στόχος είναι η ανάδειξη της ανάγκης βελτίωσης της ζωής της πόλης μέσω της αναβάθμισης του απαξιωμένου παραλιακού μετώπου, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο με ειδικούς-φορείς και πολίτες που πρόκειται να προσφέρει τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στον οικονομικό τομέα της πόλης με συλλογική δραστηριοποίηση και κοινωνική προσέγγιση. Το κοινό με δωρεάν είσοδο θα έρθει σε επαφή με τις πρακτικές των κατασκευών της τοπικής αρχιτεκτονικής στο εργαστήριο αρχιτεκτονικής, όπου θα γίνει εφαρμογή καινοτόμων κατασκευαστικών δομών και θα ψυχαγωγηθεί με παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις.