• 20 Απριλίου 2024,

4ο Γυμνάσιο Καβάλας : Επίσκεψη στο Σχολείο «Άννα Φρανκ» στο Ahaus της Γερμανίας

 4ο Γυμνάσιο Καβάλας : Επίσκεψη στο Σχολείο «Άννα Φρανκ» στο Ahaus της Γερμανίας

Από τις 25 έως τις 30 Νοεμβρίου 2018, 6 μαθητές και 2 καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Καβάλας επισκέφτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος ErasmusPlus – KΑ2 «Waterislife»,το Ahaus της Γερμανίας και το Σχολείο «Άννα Φρανκ». Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται ως εταίροι τα σχολεία 5 ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας (διοργανώτρια χώρα), της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να αντιληφθούν την αξία της παρουσίας του νερού για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, να έρθουν σε επαφή με την φυσιογνωμία του νερού στην πόλη τους, να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα προβλήματα του υδάτινου κόσμου που μας περιβάλλει και να αποκτήσουν συνείδηση της ανάγκης για σωστή διαχείριση των υδάτων.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους για το σχολείο, την πόλη και την φυσιογνωμία του νερού στον τόπο τους, ξεναγήθηκαν στο γερμανικό σχολείο και παρακολούθησαν μαθήματα. Επίσης, ξεναγήθηκαν σε τεχνητή λίμνη (Gelsenwasserin Haltern am See) και υδροβιότοπο (Zwillbrocker Venn) της περιοχής, αλλά και στο ζωολογικό κήπο και την χριστουγεννιάτικη αγορά της κοντινής μεγαλούπολης Münster. Γνώρισαν το Ahaus και το κάστρο του μέσα από απογευματινή ιστορική ξενάγηση αποκτώντας μια αίσθηση για την σχολική ζωή, αλλά και τα αξιοθέατα μιας επαρχιακής γερμανικής πόλης. Επίσης, γνώρισαν τους μαθητές των άλλων χωρών αλληλεπιδρώντας κατά την διάρκεια των εκδρομών και της κοινής διασκέδασης (αποχαιρετιστήριο πάρτι στο σχολείο με μουσική, χορό μαγειρική και φαγητό με συνταγές από τις χώρες που συμμετέχουν και μαγείρεψαν οι ίδιοι οι μαθητές).

Πέρα από τον κεντρικό στόχο του προγράμματος (γνώση και ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα που αφορούν το νερό), ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της επίσκεψης ήταν το ότι οι μαθητές φιλοξενούμενοι σε σπίτια και όχι σε ξενοδοχεία μπόρεσαν να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής και την καθημερινή ρουτίνα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας , να αποκτήσουν προσωπική άποψη και να δεχτούν διαφορετικούς τρόπους ζωής από πολιτισμική και κοινωνική άποψη, στοιχείο που αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (γνωριμία, αποδοχή, ανοχή, πολιτισμένη συνύπαρξη).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η ελληνική, αλλά και όλες οι άλλες αποστολές έτυχαν μιας ιδιαίτερα φιλόξενης και ζεστής υποδοχής από το γερμανικό σχολείο, τις τοπικές αρχές, και τις οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές.

Ήταν μια άκρως εποικοδομητική, ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες που προσδοκούν με χαρά την επόμενη συνάντηση στην Λιθουανία στις αρχές Απριλίου  του 2019.

 

Διαβάστε επίσης