6 χρόνια άκαρπων προσπαθειών για το κλιμάκιο εθελοντών πυροσβεστών Κρυονερίου – Ούτε φέτος θα λειτουργήσει!

 6 χρόνια άκαρπων προσπαθειών για το κλιμάκιο εθελοντών πυροσβεστών Κρυονερίου – Ούτε φέτος θα λειτουργήσει!

Το 2013 κατατέθηκε και συζητήθηκε πρώτη φορά η ιδέα ίδρυσης πυροσβεστικού κλιμακίου εθελοντών στο Κρυονέρι, προκειμένου αυτό να εξυπηρετεί την ευρύτερη δασική και ορεινή περιοχή. Μια περιοχή υψηλού κινδύνου (αισθητικό δάσος κοντά στο Ζυγό) και πολλών Καλοκαιρινών πυρκαγιών.

Από τότε πέρασαν 6 χρόνια αλλά το κλιμάκιο παρά την υποστήριξη που είχε δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση του ήταν τόσο μεγάλη που στο μεταξύ μειώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι και απαραίτητοι εθελοντές πυροσβέστες. Οι περισσότεροι ήταν απλοί πολίτες και προέρχονταν από τα δύο προαναφερθέντα χωριά. Στην πρόσφατη διαδικασία εκπαίδευσης – πιστοποίησης ανταποκρίθηκαν κι έλαβαν μέρος λίγα άτομα. Το κλιμάκιο απαιτεί τουλάχιστον 12. Τότε (το 2013) αυτά υπήρχαν. Σήμερα δεν είναι διαθέσιμα. Εξ αυτού του λόγου το κλιμάκιο είναι αδύνατον να λειτουργήσει φέτος το Καλοκαίρι αν και πολλά πράγματα έχουν προετοιμαστεί. Έχουν πληρωθεί με χρήματα του Δήμου Καβάλας.

Πέρσι τον Αύγουστο ο Δήμος Καβάλας είχε εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου. Υποστήριζε ότι κατέθεσε το αίτημα ίδρυσης του κλιμακίου, περίμενε την έγκριση του από την Π.Υ. Υπολόγιζε χωρίς τον … ξενοδόχο αφού η έγκριση υπήρξε αλλά όπως ήδη σημειώσαμε δεν προκύπει επάρκεια πιστοποιημένων εθελοντών. Φταίνε όσοι «υποχώρησαν» κι έπαψαν να ενδιαφέρονται; Η απάντηση είναι αρνητική.

Από το 2013 έως και πρόσφατα ανέκυψαν διάφορα τεχνικά- γραφειοκρατικά ζητήματα. Ξοδεύτηκαν χρήματα για τη διαρρύθμιση του χώρου (πρώην κοινότητα Κρυονερίου) που θα φιλοξενούσε το κλιμάκιο. Η πρώην κοινότητα απέκτησε θαλάμους και τουαλέτες. Χωριστά ανδρών και γυναικών. Δημιουργήθηκε χώρος τηλεφωνικού κέντρου όπως και μικρός χώρος κουζίνας. Για να συμβούν αυτές οι αλλαγές πέρασε χρόνος. Άργησε επίσης η ετοιμασία του οχήματος που θα είχε το κλιμάκιο. Ναι μεν υπήρχε αυτό της δωρεάς του Δήμου Νυρεμβέργης αλλά πάλι έπρεπε να προηγηθούν πολλά και διάφορα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τζατζάρης (αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καβάλας) παραπονέθηκε γιατί η γραφειοκρατία καθυστερεί την απαραίτητη αντικατάσταση ελαστικών! Τέλος ανέκυψε θέμα αγοράς εξοπλισμού των εθελοντών πυροσβεστών. Αυτός μετά κόπων και βασάνων αποκτήθηκε αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ!

Την Τετάρτη 1η Απριλίου του 2015 έγινε σχετική εκδήλωση στο Ζυγό. Αντιγράφουμε ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου από την ιστοσελίδα zygoskavalas.gr: «.. έγινε ενημέρωση για το νέο κλιμάκιο εθελοντών της πυροσβεστικής που θα γίνει στο χώρο της κοινότητας του Κρυονερίου. Η ενημέρωση ξεκίνησε από τον Κυριάκο Οικονομόπουλο που είναι ενεργός  εθελοντής και την παρουσίαση την έκλεισε ο Στάθης Συμεωνίδης απαντώντας σε ερωτήσεις των ανθρώπων που ήταν παρών στην εκδήλωση.
Στην αίθουσα παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της κοινότητας Λεωνίδας Βουδούρης,ο πρόεδρος του Κρυονερίου Κώστας Πριονίδης,ο αντιδήμαρχος Καλανταρίδης Ηλίας,οι πρόεδροι των συλλόγων του φυσιολατρικού του Άρη Ζυγού του ποντιακού και πλήθος συγχωριανών μας».

Στις 30 Αυγούστου του 2018 ο Δήμος Καβάλας εξέδωσε δελτίο τύπου για το ίδιο θέμα: «Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την ίδρυση Εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Κρυονερίου, από τον δήμο Καβάλας. Ήδη κατατέθηκε ολοκληρωμένος ο φάκελος με τα δικαιολογητικά που ήταν απαραίτητα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, για την ίδρυση του κλιμακίου και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης. Το κλιμάκιο θα στεγαστεί σε χώρο του δήμου Καβάλας στο Κρυονέρι, θα διαθέτει Πυροσβεστικό όχημα και θα στελεχώνεται από πιστοποιημένους εθελοντές, ενώ όλα τα έξοδα λειτουργίας του, θα καλύπτονται από το Δήμο Καβάλας».

Στις 14 Μαρτίου του 2019 ο Στάθης Συμεωνίδης που είναι εκπρόσωπος των εθελοντών πυροσβεστών του Νομού Καβάλας μίλησε για το θέμα στην ιστοσελίδα kavalapoint.gr. Το απόσπασμα όσων είπε είναι χαρακτηριστικό: «Ή έγκριση ίδρυσης του εθελοντικού κλιμακίου στο Κρυονέρι έχει ημερομηνία 9.03.2015 (κλείσαμε αισίως τα 4 χρόνια). Υπάρχει ένα όχημα δωρεά του Δήμου Νυρεμβέργης το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο για χρήση (έχει αγοραστεί ο εξοπλισμός και έχει τοποθετηθεί), υπάρχουν οι στολές και τα μέσα ατομικής προστασίας για τους εθελοντές, αυτό που μένει είναι να βρεθούν οι 12 εθελοντές (ο ελάχιστος αριθμός που προβλέπει ο νόμος). Δυστυχώς θα περιμένουμε μάλλον και άλλο. Να πω εδώ ότι υπήρχαν 23 εθελοντές οι  οποίοι περίμεναν  δύο χρόνια περίπου, για να τους καλέσουν. Όταν ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η διαδικασία έγιναν όλες οι ενέργειες για να τους αποτρέψουν από αυτό. Και τώρα υπάρχουν δυστυχώς μόνο 5».

Αρχές Απριλίου φέτος (πριν λίγες μέρες) πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» η εκδήλωση για την πρώτη συνεδρίαση του ΣΝΟ της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ο κ. Τζατζάρης ρωτήθηκε σχετικά με την λειτουργία του κλιμακίου. Απάντησε με παράπονα για το θέμα των ελαστικών του πυροσβεστικού οχήματος και κατέληξε με το βασικό πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί άμεσα, την έλλειψη του απαραίτητου αριθμού των εθελοντών. Ύστερα απ’ όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε ότι όταν μια ιδέα χρειάζεται περίπου 7 ή και περισσότερα  χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί, είναι απολύτως λογικό να διαπιστώνεται κούραση από πλευράς των εθελοντών. Περίμεναν χρόνια και δεν έγινε τίποτα. Κι όταν (όπως όλα δείχνουν) μπήκε επιτέλους το νερό στο αυλάκι, οι εθελοντές πλέον δεν υπάρχουν!

Διαβάστε επίσης