• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Έχουν απόλυτο δίκιο. Το κράτος ξέχασε τις υποχρεώσεις του στον Νομό Καβάλας, «φόρτωσε» το πρόβλημα των 1.000 περίπου προσφύγων σε δύο Δήμους και στο Επιμελητήριο. Μετά εξαφανίστηκε. Όταν επανήλθε έδωσε υποσχέσεις που δεν τήρησε, δρομολόγησε έργα που δεν χρηματοδότησε κι έτσι αυτά δεν τέλειωσαν έγκαιρα. Ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε πλήρως τους δύο Δημάρχους αλλά και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Τηλεφωνούν καθημερινά σε αυτούς με τους οποίους έχουν επικοινωνία, φαίνεται στην πράξη ότι κι οι δυνατότητες των 3 κυβερνητικών βουλευτών είναι περιορισμένες.

 

Δεν είναι τόσο θέμα Κυβέρνησης, όσο θέμα λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Όσοι τον εκπροσωπούν μοιάζουν να δίνουν προτεραιότητα στους περισσότερους πρόσφυγες. Στους χιλιάδες πρόσφυγες των νησιών, των Αθηνών, της Ειδομένης. Είχαν ωστόσο το χρόνο ώστε να δράσουν εκεί που το πρόβλημα είναι σοβαρότερο. Άργησαν πολύ να θυμηθούν την Καβάλα και την Ελευθερούπολη. Να λοιπόν που φθάσαμε.

 

Φθάσαμε στο σημείο ο ένας Δήμος να τους «κόβει» την σίτιση, ο άλλος να τους ετοιμάζει τα λεωφορεία για να τους βάλει μέσα θέλουν δε θέλουν. Το που θα τους πάει δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος. Το Επιμελητήριο σπεύδει να ζητήσει βοήθεια από τον Εισαγγελέα. Αυτή η ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαμαρτυρία «ακουμπά» (όχι πάντα) στην κινδυνολογία και την υπερβολή. Μόνο τότε οι δύο Δήμοι και το Επιμελητήριο χάνουν το δίκιο που είναι ολοφάνερο ότι έχουν. Το καλύτερο είναι να πιέζεις παραμένοντας ψύχραιμος. Το ορθότερο είναι να βρεις τον τρόπο η πίεση σου να έχει αποτέλεσμα. Δεν είναι λογική η εκδίκηση, δεν είναι αποδεκτό να εκβιάζεις χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες.

 

Επιτέλους ας πέσουν οι τόνοι. Επιβάλλεται συνεννόηση και συνεργασία. Το πρώτο βήμα οφείλει να κάνει το κράτος, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι υπάρχουν πρόσφυγες και στην Καβάλα. Ίσως να είναι πιο εύκολο να τακτοποιήσουν αυτούς τους 1.000 παρά τους χιλιάδες που βρίσκονται στον βορά ή στο κέντρο. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα». Κάτι που δεν θα εκθέσει κανέναν, δεν θα χειροτερέψει τα δεδομένα του βασικού προβλήματος, δεν θα μας κάνει διάσημους σε όλο τον κόσμο…

 

Ευρισκόμενος χθες στο Δικαστικό Μέγαρο για να διαμαρτυρηθεί για το προσφυγικό, χαρακτήρισε τα χρήματα των Καβαλιωτών (που διαχειρίζεται η διοίκηση του δήμου) «… χρήματα ιερά». Αυτή η κουβέντα ακούστηκε από το στόμα του αντιδημάρχου Γιώργου Φιλόσογλου. Τα… ιερά χρήματα οι αιρετοί τα προσέχουν συνεχώς κι όχι κατά περίπτωση. Εκτός αν η συγκεκριμένη ιερότητα είναι κάτι που έχει τις μέρες της, τις ώρες της, τις εξαιρέσεις  της.

 

Ο Δήμος Καβάλας δαπάνησε περισσότερα από 300.000 ευρώ για τους πρόσφυγες, δήλωσε χθες το πρωί η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Σε αυτό το ποσό πρόσθεσε αμέσως επιπλέον 50.000 ευρώ για τις ζημιές (ή βλάβες) που θα πρέπει να πληρωθούν στο Επιμελητήριο. Αυτή η εργασία θα γίνει όταν το εκθεσιακό κέντρο θα αδειάσει. Θυμίζουμε ότι τα όργανα του Δήμου Καβάλας έχουν ασχοληθεί με έγκριση ενός ποσού 150.000 ευρώ περίπου. Τελική έγκριση έλαβαν οι γνωστές δαπάνες των 145.000 ευρώ. Όλες απευθείας αναθέσεις.

 

Κανονικά ο Δήμος Καβάλας θα πρέπει να κάνει έναν πιο σωστό λογαριασμό. Αυτό θα γίνει στην ώρα του. Μέχρι τότε ας μη ξεχνάμε ότι: Χρήματα στον Δήμο υποσχέθηκαν η ΠΕΔ ΑΜΘ και η Περιφέρεια ΑΜΘ. Ήρθαν αυτά τα χρήματα ή είναι πιστώσεις σα του Κουρουπλή; Επίσης υπάρχει η δωρεά της Ενεργειακής Αιγαίου αλλά κι ο τραπεζικός λογαριασμός που με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υποτίθεται ότι «ανοίχτηκε».

 

Αν λοιπόν θεωρήσουμε ρεαλιστικό και πραγματικό το εξοδολόγιο των 300.000- 350.000 ευρώ, απ’ την άλλη θα πρέπει να αφαιρέσουμε ότι μας υποσχέθηκαν. Κι ας μην εισπράχθηκε ακόμη. Αυτές τις ενισχύσεις του Δήμου Καβάλας η κ. Δήμαρχος δεν τις αναφέρει στις συνεντεύξεις της, ελπίζουμε όχι σκόπιμα.

 

Από τις δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή καταλάβαμε ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας. Εννοούμε το ασφαλιστικό. Πέραν του ότι το συζητά ποικιλοτρόπως, πολλές φορές υποσχέθηκε την εισαγωγή του και τη συζήτηση του στη Βουλή μα δε το έπραξε. Οι σύλλογοι των δικηγόρων πίστεψαν τα χρονοδιαγράμματα του Πρωθυπουργού και του κ. Κατρούγκαλου, έτσι βρέθηκαν να κάνουν αποχή όσο το ασφαλιστικό τελικά ήταν στο «ψυγείο». Εκεί παραμένει ακόμη, έτσι δεν είναι;

 

Χωρίς εξηγήσεις ματαιώθηκε η χθεσινή επίσκεψη στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν έγκαιρα από τον Θόδωρο Μαρκόπουλο και δεν πήγαν άδικα να τον περιμένουν. Ίσως κάτι άλλο, σημαντικότερο ανέκυψε. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομοτηνή την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης Σουηδών και Καβαλιωτών φωτογράφων βρέθηκαν χθες ο Μάκης Παπαδόπουλος και η Κατερίνα Ιωαννίδου. Ήταν οι μοναδικοί δημοτικοί σύμβουλοι από την αντιπολίτευση.

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγίωτης Κουρουπλής δεν επισκέφθηκε την Καβάλα την Παρασκευή 1η Απριλίου. Η επίσκεψη του αν και ανακοινώθηκε, στη συνέχεια ματαιώθηκε λόγω αυξημένων υποχρεώσεων του στην Αθήνα. Το Σάββατο 2 Απριλίου ο Υπουργός «βγήκε» από την πρωτεύουσα, επισκέφθηκε χώρους προσφύγων τόσο στην Στερεά Ελλάδα όσο και στη Θεσσαλία. Στο περιθώριο αυτών των επισκέψεων ο Υπουργός έκανε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες επίκεινται αλλαγές στον Καλλικράτη. Τι είδους αλλαγές, δεν εξήγησε. Μάλλον θεσμικές κι όχι επί των γεωγραφικών ορίων των υφιστάμενων Δήμων.

 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου για την διοργάνωση που αρχίζει σήμερα (τελική φάση αγώνων μπάσκετ Λυκείων Ελλάδας και Κύπρου), ο Θόδωρος Μαρκόπουλος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί ειδικότερα στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Απόστολο Βαγενά. Έπλεξε το εγκώμιο του, ουσιαστικά –δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης- σε αυτόν οφείλεται το ότι η πόλη μας εξασφάλισε την διοργάνωση. «Είναι κάτι περισσότερο από διευθυντής εκπαίδευσης και καθηγητής φυσικής αγωγής» είπε για τον Απόστολο Βαγενά ο κ. Μαρκόπουλος.

 

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε στην τελευταία συνεδρίαση του το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, αλλάζει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου Αλληλεγγύη. Στη θέση του κ. Γιαννουλίδη που παραιτήθηκε, εγκρίθηκε η συμμετοχή της κ. Μαρίας Κεϊσίδου. Προέρχεται από την παράταξη του Άρη Βέρρου. Όπως και ο κ. Γιαννουλίδης που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

 

Λαλίστατος όταν πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα ο κ. Γιώργος Καλαντζής. Κείμενα επί κειμένων κι ατέλειωτες (εξ αποστάσεως) συνεντεύξεις. Όταν όμως το θέμα αλλάζει, αφορά τα προβλήματα των εργαζόμενων στη ΒΦΛ ο κ. Καλαντζής σιωπά. Κάνει ότι δεν βλέπει, ότι δεν ακούει. Μια … εκκωφαντική σιωπή που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί. Γιατί αλήθεια;

 

Ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς θα βρίσκεται στη Νέα Πέραμο τη Δευτέρα προκειμένου να κάνει μάθημα υποκριτικής στους μαθητές του σχολείου. Φυσικά χωρίς χρήματα. Ας τα βλέπουν αυτά όσοι επιμένουν στο ακριβώς αντίθετο. Πολλοί και διάφοροι έρχονται στην Καβάλα για παρόμοια σεμινάρια, απευθύνονται όλοι στους ερασιτέχνες ηθοποιούς και τους χρεώνουν καταλλήλως. Εκμεταλλεύονται το ενδιαφέρον αυτών των ανθρώπων, το μεράκι τους για το θέατρο.

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της στην Καβάλα για το συνέδριο της ΚΕΔΕ η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Βόζενμπεργκ δήλωσε ότι η πόλη μας έχει παράδοση στις καλές διοργανώσεις. Όχι ότι δεν συμφωνούμε με όσα είπε, απλώς δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιες προηγούμενες διοργανώσεις εννοεί.

 

Την Δευτέρα το βράδυ η αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά έκανε δηλώσεις με τις οποίες ανακοίνωσε ότι από το επόμενο πρωί (χθες το πρωί) ο Δήμος Καβάλας διακόπτει την σίτιση των προσφύγων που φιλοξενούνται στο εκθεσιακό κέντρο. Την Τρίτη το πρωί έκανε δηλώσεις η Δήμαρχος που είπε ότι η σίτιση θα γίνει κανονικά την Τρίτη (χθες) αλλά διακόπτεται από την Τετάρτη (σήμερα). Χάσαμε την μπάλα… Ο συντονισμός είναι καλό πράγμα. Για να μην χάνεις το δίκιο σου, για να μην εκθέτεις συνεργάτες σου, για να μην μπερδεύεις τους άμοιρους τους πρόσφυγες. Αυτοί αλήθεια τι φταίνε;

 

 

Διαβάστε επίσης