800 συνολικά πρόσφυγες στο «Ασημακοπούλου»

 800 συνολικά πρόσφυγες στο «Ασημακοπούλου»

Για χρονικό διάστημα περίπου μιας ώρας ήταν το πρωί του Σαββάτου στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο «Ασημακοπούλου» ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στην επίσκεψη του τον συνόδευαν μεταξύ άλλων ο Στρατηγός Διοικητής της ΧΧ Μεραρχίας τεθωρακισμένων, ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες ή συνεργάτες του. Τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στην πρώτη του επίσκεψη στο «Ασημακοπούλου» υποδέχθηκαν δύο εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Αυτός άλλωστε έχει την ευθύνη των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας δομής.

Η επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου χωρίζεται σε δύο μέρη. Καταρχήν είδε από κοντά τους χώρους που πρόσφατα ανακαινίσθηκαν και φιλοξενούν Αφγανούς πρόσφυγες. Στη συνέχεια περπάτησε στην παλιά δομή όπου είδε τις εγκαταστάσεις που προϋπήρχαν και τους πρόσφυγες που έχουν διαμένουν στη δομή πολλούς μήνες τώρα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κράτησε μακριά τους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν τον ακολούθησαν στην περιήγησή του εντός της δομής. Έκανε σε αυτούς πολύ λιτές δηλώσεις. Γενικές και αόριστες. Κατά τη συνεργασία του με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ρώτησε πολλά θέματα. Έλαβε απαντήσεις χωρίς να έχει αλλάξει η γενικότερη εικόνα που έχει τόσο για το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα όσο και για την λειτουργία των δομών στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν και από την επίσκεψη, οι νέοι πρόσφυγες στη δομή είναι περίπου 370. Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- Αφγανοί. Οι προηγούμενοι πρόσφυγες (οι παλιοί) είναι περίπου 430. Έχουμε έτσι έναν συνολικό αριθμό περίπου 800 προσφύγων. Οι περισσότεροι είναι Αφγανοί ενώ αρκετοί είναι οι Κούρδοι.  Προκύπτει επίσης ότι πάρα πολλά είναι τα παιδιά, ειδικά από τους από τις οικογένειες των Αφγανών που κατέφθασαν στο Ασημακοπούλου την προηγούμενη εβδομάδα. Τα νούμερα αυτά αφορούν μια ανεπίσημη ενημέρωση, άτυπη. Πολλές φορές προφορική. Επιβεβαιώνονται εμμέσως από το γεγονός ότι οι χώροι εντός του στρατοπέδου μπορούν να φιλοξενήσουν (πάνω – κάτω) αυτόν τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών.

Οι χώροι που ανακαινίστηκαν φέρονται να έχουν καλυφθεί στο μεγαλύτερο τους βαθμό. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να φτάσουν στη δομή λίγοι ακόμη πρόσφυγες- μετανάστες.  Υπολογίζεται να είναι περίπου 10-20 το πολύ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να διαπίστωσε ότι ειδικά οι οικογένειες των προσφύγων μεταναστών έχουν προσαρμοστεί. Αυτό ισχύει και για όσους έφτασαν στο Ασημακοπούλου την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πράγματα είναι σε γενική κατάσταση αρκετά ήσυχα. Τουλάχιστον ως τώρα. Κάποιοι μάλιστα πρόσφυγες μίλησαν με τον Υπουργό, απευθυνόμενοι σε αυτόν στα ελληνικά.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει τη δομή του «Ασημακόπουλου» για τους προσεχείς μήνες, με έναν αριθμό προσφύγων στο σημερινό επίπεδο. Επιπλέον χώρος άλλωστε δεν υπάρχει. Θα υλοποιηθεί η υπόσχεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση που κάποιοι από τους πρόσφυγες μετανάστες παρατηρηθεί ότι έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης