• 16 Απριλίου 2024,

Aρχίζει αύριο το 21ο τουρνουά σκάκι

 Aρχίζει αύριο το 21ο τουρνουά σκάκι

Αρχίζει σήμερα το απόγευμα στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου το 21ο διεθνές τουρνουά σκάκι, που πάλι οργανώνει ο σκακιστικός όμιλος Καβάλας με τη συμπαράσταση τοπικών φορέων.

Χθες δόθηκε η προβλεπόμενη, καθιερωμένη συνέντευξη τύπου όμως από τα λόγια αυτών που μίλησαν ξεχείλιζε το παράπονο. Παράπονο γιατί το σκάκι στην Καβάλα, προοδεύει μεν, διαφημίζει την πόλη σε όλη την Ελλάδα, πιθανόν και σε όλον τον κόσμο, αλλά δεν αγκαλιάζεται όπως θα έπρεπε. Το τουρνουά για παράδειγμα στηρίζεται κάθε χρόνο σε λιγότερα χρήματα, από φορείς που θα έπρεπε, να το υποστηρίξουν περισσότερο.

Ακόμη και το στεγαστικό ζήτημα του σκακιστικού ομίλου Καβάλας, φαίνεται να επανέρχεται δριμύτερο, καθώς το σκάκι δεν είναι στα σχέδια του δήμου Καβάλας, για την εποχή μετά την ανακαίνιση του κτιρίου της μεγάλης λέσχης.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα, Ινδοί σκακιστές δεν έρχονται στο τουρνουά, όπως προγραμμάτιζαν, επειδή επηρεάστηκαν από τα γεγονότα στην Αθήνα και τα οποία έχουνε να κάνουν με τους αλλοδαπούς και τη χρυσή αυγή. Ο δε Βασίλης Θεοδωρίδης ανακοίνωσε χθες, ότι αποχωρεί από το τουρνουά που και αυτός ίδρυσε το 1991.

Δύο νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σκακιστικού ομίλου Καβάλας, που ήταν χθες στη συνέντευξη τύπου, είπαν μέσα σε λίγες φράσεις όλη την αλήθεια. Ο Παναγιώτης Κυριακίδης κι ο Γιάννης Τσίρλης ζήτησαν ν΄ αγκαλιαστεί πολύ περισσότερο από την τοπική κοινωνία το σκάκι, γιατί προβάλει την Καβάλα, γιατί πείθει και παρασύρει στον όμορφο κόσμο του κάθε φορά και περισσότερους νέους ανθρώπους.

Θέλει πολύ ψυχή το σκάκι, είπε ειδικότερα ο Γ. Τσίρλης, σαν μια φωνή διαμαρτυρίας προς κάθε κατεύθυνση.

Η συνέντευξη τύπου άρχισε με διαφορετικό κλίμα. Ο πρόεδρος του ομίλου Β. Λιόγκας ευχαρίστησε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τη στήριξη. Είπε ότι το τουρνουά στην 21η του διοργάνωση, παρά τη μείωση των συμμετοχών, διατηρεί υψηλό το αγωνιστικό επίπεδο.

Παραμένει είπε το μαζικότερο στην Ελλάδα, κορυφαία συμπλήρωσε, διεθνής σκακιστική διοργάνωση. Είπε ακόμη ότι για την Καβάλα, είναι μία κορυφαία πράξη αθλητικού τουρισμού, αφού εξασφαλίζει τρεις χιλιάδες διανυχτερεύσεις περίπου μέσα σε 10 ημέρες.

Φέτος οι σκακιστές είναι λίγοι εξαιτίας του ότι δε συμμετέχουν πολλοί Έλληνες. 220 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η υποστήριξη – είπε ο Β. Λιόγκας – η χρηματοδότηση είναι σε επίπεδο ελλιπούς χρηματοδότησης. Παρολα αυτά ευχαρίστησε τον ΟΠΑΠ που στηρίζει το θεσμό με 10.000 ευρώ, τον βουλευτή τότε Σ. Εμινίδη που βοήθησε για τη χορηγία, την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Καβάλας, που πάντως στηρίζουν το τουρνουά με λιγότερα χρήματα απ΄ ότι συνήθως ή από αυτά που είχαν υποσχεθεί.

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το τουρνουά, το οποίο δημιούργησε κι αυτός το 1991. Θύμισε ότι το ρεκόρ συμμετοχών υπήρξε το 2007. Πρόβλημα είπε που μειώνει τις συμμετοχές είναι και η βίζα που δε μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν σκακιστές από χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης.

«Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον τουρνουά» είπε ο Β. Θεοδωρίδης, που σημείωσε ότι «φέτος η διοργάνωση στερήθηκε ακόμη και τον υπάλληλο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ που είχε τέτοια εποχή, για να μπορεί να απαντά άμεσα στα μαζικά email που δέχεται από σκακιστές που θέλουν σ΄ αυτό να συμμετάσχουν».

Σημειώνεται τέλος μία φίλη του σκακιού από τη Σερβία, που κάθε ερχόταν στην Καβάλα για να λάβει μέρος στο τουρνουά, ειδοποίησε ότι φέτος δε θα συμμετάσχει, γιατί στο μεταξύ τοποθετήθηκε υπουργός νεολαίας κι αθλητισμού στη Σερβία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το στεγαστικό, ο Βασίλης Λιόγκας, είπε ότι το σκάκι δε φεύγει από τη Λέσχη, ας έρθουν εάν θέλουν να μας, σημείωσε με νόημα.

 

Διαβάστε επίσης