Dark Mode Light Mode

A Balkan Tale – Έκθεση φωτογραφίας των οθωμανικών μνημείων

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Καπναποθήκη τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «A Balkan Tale – 5 Φωτογράφοι, 50 Μνημεία, 1 Βαλκανική Ιστορία» που θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Πέμπτη 10:00-13:00 και την Παρασκευή 10:00-13:00 και 19:00-21:00. Η έκθεση «A Balkan Tale» είναι ένα project του Goethe Institut, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοξενείται στην πόλη μας στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Εκτός από τις φωτογραφίες, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ιστορικό ντοκιμαντέρ, ένα «ταξίδι αισθήσεων» μέσα από ήχους και αρώματα και έγχρωμο κατάλογο. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκε κι εκπρόσωπος του Goethe Institut.
Στόχος της έκθεσης είναι να προκαλέσει το δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων και να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Πέντε διακεκριμένοι φωτογράφοι από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, οι: Ivan Petrovic-Σερβία, Καμίλο Νόλλας-Ελλάδα, Jutta Benzenberg-Αλβανία/Γερμανία, Ivan Blazhev-Π.Γ.Δ.Μ και Samir Karahoda-Κοσσυφοπέδιο, απεικονίζουν μια σειρά από μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου, αποτυπώνοντας την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου και την σημερινή του κατάσταση με σύγχρονη και επίκαιρη ματιά.
Την επιστημονική εποπτεία έχει η Χριστίνα Κουλούρη (Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου). Ενώ το συντονισμό και επιμέλεια της παρουσίασης στην Καβάλα ανέλαβαν για λογαριασμό της ArtBOX.gr ο Χρήστος Σαββίδης και η Λυδία Χατζηιακώβου.
Το Goethe Institut αποφάσισε να οργανώσει μια έκθεση στην οποία θα αποτυπώνονταν μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου από όλη την περιοχή των Βαλκανίων, μας εξήγησε ο Χρήστος Σαββίδης. Τα συγκεκριμένα κτήρια φωτογραφήθηκαν από σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν την ελευθερία επιλογής για τον τόπο και τον τρόπο. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι πολλά από τα φωτογραφημένα μνημεία δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους, κάτι που όμως δεν ισχύει. Έτσι, οι επισκέπτες της εκθέσεως ίσως και να ξαφνιαστούν όταν ανακαλύψουν ότι μνημεία τόσο γνώριμα στα μάτια τους βρίσκονται και σε γειτονικές χώρες, αποτελώντας ένα κοινό άξονα ένωσης των χωρών.
Η οθωμανική παρουσία στα Βαλκάνια κράτησε από τον 14ο έως τον 20ο αιώνα. Κάπως έτσι οι λαοί συμβίωσαν «ειρηνικά» έστω και υπό κατοχή, εκμεταλλευόμενοι την ανταλλαγή και την έλλειψη των συνόρων. Η έκθεση έχει ταξιδέψει ήδη σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ένα μεγάλο επιτελείο ατόμων έχει ασχοληθεί με τη διοργάνωση. Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η περιοδεία της εκθέσεως αποφασίστηκε και η φιλοξενία της στην Καβάλα. Πάντως να διευκρινιστεί ότι μνημεία της πόλης μας δεν υπάρχουν μεταξύ των φωτογραφιών αφού έτυχε να μην επιλεγούν από τους καλλιτέχνες. Η επιλογή έγινε μεταξύ μνημείων που δεν είναι αξιοποιημένα αλλά έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου.
Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής που παραβρέθηκε στα εγκαίνια και ξεναγήθηκε στην έκθεση, επεσήμανε ότι παραδόξως λείπουν από το σύνολο των εκθεμάτων φωτογραφίες καβαλιώτικων μνημείων της οθωμανικής περιόδου. Μιας περιόδου του τοπικού παρελθόντος που ακόμη κι αν θέλουμε να το λησμονήσουμε, αυτό δεν είναι εύκολο. Τα φωτογραφημένα κτήρια αποτελούν τμήμα της κοινής βαλκανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Έστω κι αν κάποιοι εμμένουν σε εθνικιστικές απόψεις, αποδεικνύεται περίτρανα ότι για ορισμένους τομείς δεν υπάρχουν σύνορα, όπως για παράδειγμα για την πολιτιστική κληρονομιά.

Προηγούμενο άρθρο

Απολογισμός και βράβευση των εθελοντών

Επόμενο άρθρο

Ραντεβού σήμερα ραντεβού Ερασιτέχνης και Παλαίμαχοι Νίκος Καραγεωργίου στους 93,7: « Μπορούμε να βρούμε 250.000, θέλουμε να τρέξουμε τον ΑΟΚ»