• 19 Μαΐου 2024,

Άδεια της Αρχαιολογίας για το νέο πάρκινγκ στο λιμάνι

 Άδεια της Αρχαιολογίας για το νέο πάρκινγκ στο λιμάνι

Τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας έδωσε την πρώτη από τις απαραίτητες άδειες για τη δημιουργία του νέου χώρου στάθμευσης στο κεντρικό λιμάνι. Απέναντι από το σημείο που δένουν και τα κρουαζιερόπλοια (φωτογραφία).

Η άδεια εκδόθηκε μετά από αίτημα του ΟΛΚ. Υπάρχει συμφωνία του ΟΛΚ με ιδιώτη για τη λειτουργία του χώρου ώστε εκεί να σταθμεύουν κυρίως τα φορτηγά που προορισμό έχουν το Τελωνείο. Και να μην σταθμεύουν στην είσοδο του κεντρικού λιμανιού όπου ενοχλούν.

Δυστυχώς ενώ το σχέδιο είχε επείγοντα χαρακτήρα, καθυστερεί. Λόγω εγκρίσεων, αδειών κτλ. Μια από αυτές εκδόθηκε αλλά φαίνεται να υπάρχει συνέχεια. Ο ΟΛΚ πίστευε ότι το νέο πάρκινγκ θα μπορούσε να λειτουργήσει το Φθινόπωρο. Ακόμη και τον περασμένο Οκτώβρη! Αυτό δεν έγινε. Ας ευχηθούμε να γίνει το επόμενο διάστημα.

Η απόφαση της υπηρεσίας έχει τίτλο:

«Έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας για τη βελτίωση υφιστάμενου χώρου στάθμευσης εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος» και εντός κήρυξης του αρχαίου τείχους Καβάλας».

Το περιεχόμενο της αναφέρει:

«Εγκρίνουμε από την άποψη του Ν. 4858/2021 “Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς τις προτεινόμενες εργασίες και συγκεκριμένα:

1. Την εγκατάσταση καμερών επιτήρησης του χώρου

2. Την τοποθέτηση μπαρών εισόδου – εξόδου μήκους 4 μέτρων

3. Την εγκατάσταση αυτόματου ταμείου πληρωμής, μεταλλικής κατασκευής και διαστάσεων 311Χ405Χ1595 mm.

4. Την εγκατάσταση σήμανσης πορείας

5. Την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων ύψους 3,00 μ. καθώς πρόκειται για μικρής έκτασης επεμβάσεις σε διαμορφωμένο τοπίο, είναι αντιστρέψιμες και δεν είναι μεγάλου ύψους ώστε να επηρεάζουν οπτικά το παράλιο τείχος της πόλης ή τον ιστορικό τόπο της χερσονήσου της Παναγίας.

Για κάθε άλλη πέραν των περιγραφομένων επεμβάσεων απαιτείται νέα γνωμοδότηση της Υπηρεσίας μας».

Διαβάστε επίσης