Αφιέρωμα στα «Πλάνα με ουρά»: Οι γάτες του Ιμαρέτ και ο Προεδρικός L’ Alique (φωτογραφίες)

 Αφιέρωμα στα «Πλάνα με ουρά»: Οι γάτες του Ιμαρέτ και ο Προεδρικός L’ Alique (φωτογραφίες)

Η εκπομπή «Πλάνα με ουρά», που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη, αφηγείται ιστορίες ανθρώπων και ζώων.

Ιστορίες φιλοζωίας και ανθρωπιάς, στην πόλη και στην ύπαιθρο.Μπροστά από τον φακό του σκηνοθέτη Παναγιώτη Κουντουρά περνούν γάτες και σκύλοι, άλογα και παπαγάλοι, αρκούδες και αλεπούδες, γαϊδούρια και χελώνες, αποδημητικά πουλιά και φώκιες – και γίνονται πρωταγωνιστές της εκπομπής.Σε κάθε επεισόδιο, συμπολίτες μας που προσφέρουν στα ζώα προστασία και φροντίδα -από τους άγνωστους στο ευρύ κοινό εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων, μέχρι πολύ γνωστά πρόσωπα από διάφορους χώρους (τέχνες, γράμματα, πολιτική, επιστήμη)- μιλούν για την ιδιαίτερη σχέση τους με τα τετράποδα και ξεδιπλώνουν τα συναισθήματα που τους προκαλεί αυτή η συνύπαρξη.

Το 18ο επεισόδιο της εκπομπής «Πλάνα με ουρά» που προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 φιλοξενήθηκε στην Καβάλα, παρουσιάζοντας μέσω συνεντεύξεων την Κωνσταντίνα Κατσίτη από την ομώνυμη ιππική ακαδημία στο Δάτο, την πρόεδρο και την γραμματέα του Φιλοζωικού Σωματείου της Καβάλας «Αίσωπος», καθώς και την τετράποδη παρέα που διαμένει στο Ιμαρέτ. Την παρουσίασή τους έκανε η Γκλόρια Μισσιριάν, ιδιοκτήτρια της εταιρείας «Ιμαρέτ» που αξιοποίησε και «μεταμόρφωσε» με μοναδικό τρόπο σε κορυφαίο ξενοδοχείο τον ιστορικό χώρο ο οποίος ανήκει στον οργανισμό βακουφίων της Αιγύπτου. Έχει πάθος με τα ζώα, όπως λέει, «ανεξαρτήτως μεγέθους, χρώματος, ποδιών ή μη. Απλά έχω τρέλα».

Ο «ΠΡΟΕΔΡΟΣ» ΚΑΙ ΤΑ 7 ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΗ

Η Γκλόρια Μισσιριάν μίλησε στην κάμερα της εκπομπής για τους τετράποδους ενοίκους του Ιμαρέτ, τους οποίους και θεωρεί μέλη της οικογένειάς της. Μίλησε για τον σκύλο L’Alique που μάλιστα είναι και ο Πρόεδρος των τετραπόδων και για τις γάτες Chateaux, Lukas, Tigraki, Zora, Chanel, Αντωνάκη και Μπισκοτίνα, που μάλιστα είναι και η αγαπημένη του σεφ. Μίλησε όμως και για τα δύο εξωτικά πτηνά, τον Μετρ και την Μαργαρίτα, όπως και για τις δύο χελώνες, τον Ιουστινιανό και τη Θεοδώρα, που αν και ζευγάρι ωστόσο δε συμπαθιούνται ιδιαιτέρως.

Η παρουσιάστρια Τασούλα Επτακοίλη εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα του Ιμαρέτ υπάρχει ιδιαίτερο κομμάτι αφιερωμένο στα τετράποδα. Στην ερώτησή της: «Πως θα ήταν άραγε το Ιμαρέτ χωρίς τα ζώα του;» η Γκόρια Μισσιριάν εξήγησε: «Θα ήταν ένας εντελώς διαφορετικός χώρος. Το Ιμαρέτ είναι από μόνος του ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος. Βρήκαμε γάτες μέσα στο Ιμαρέτ και σήμερα είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του. Στο Ιμαρέτ οι περισσότεροι φιλόζωοι φιλοξενούμενοι θα φέρουν το κατοικίδιό τους και θα αισθάνονται οικεία στο περιβάλλον του. Αυτό προετοιμάζει και τον φιλοξενούμενό μας για ένα ταξίδι, ώστε να μπει στην ιστορία του Ιμαρέτ, που είναι οι “Χίλιες και μία νύχτες”».

Στο επόμενο ερώτημα, τι σημαίνει για ένα τέτοιο ξενοδοχείο να είναι petfriendly, η κ. Μισσιριάν σημείωσε: «Είναι αρκετά δύσκολο, διότι αντιμετωπίζουμε και φιλοξενούμενους που δύσκολα αντιλαμβάνονται ότι στο ξενοδοχείο υπάρχουν σκύλοι και οικόσιτες γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλους τους χώρους και ίσως να τους διακόψουν ένα ωραίο πρωινό, ή να τους νιαουρίζουν ενόσω τρώνε το μεσημεριανό τους. Είναι λίγοι οι φιλοξενούμενοι που δε δέχονται την ύπαρξή τους και σαφώς αυτοί οι φιλοξενούμενοι δε μπορούν να χωρέσουν στους χώρους του Ιμαρέτ. Είναι όμορφο να είσαι φιλόζωος κι αυτό αναδεικνύει τον πολιτισμό του ανθρώπου. Εξάλλου, γι’ αυτό αναγράφουμε στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου ότι εδώ υπάρχουν σκυλιά, γατιά, πουλιά, χελώνες, προκειμένου οι καλεσμένοι να γνωρίζουν που ακριβώς έρχονται κι αυτή να είναι η επιλογή τους».

Πόσες ουρές μετράμε στο Ιμαρέτ και ποια είναι η ιστορία τους, θέλησε να μάθει η Τασούλα Επτακοίλη και η Γκόρια Μισσιριάν εξήγησε: «Έχουμε επτά γάτες και τον σκύλο L’Alique, που είναι ο Πρόεδρος τους: Ο Chateaux, ο Lukas, η Zora, η Chanel, το Tigraki,ο Αντωνάκης και η Μπισκοτίνα, οι δύο χελώνες Θεοδώρα και Ιουστινιανός και τα παραδείσια πουλιά Μετρ και Μαργαρίτα, τα οποία ζουν περιορισμένα για ασφάλεια σε ένα μεγάλο χώρο».

Η κ. Μισσιριάν εξήγησε ότι η συνοικία της Παναγίας είναι «γατοκρατούμενη» περιοχή και οι κάτοικοι αγαπούν και φροντίζουν τις γάτες. Εκείνες που ήρθαν στο Ιμαρέτ ήταν όλες τους αδέσποτες κεραμιδόγατες και φυσικά καθεμία έχει τη δική της ιστορία. Για παράδειγμα, ο Chateaux, ο πρώτος γάτος, υιοθετήθηκε ύστερα από ένα ατύχημα έξω από τις πόρτες του ξενοδοχείου. Ένα αυτοκίνητο τον χτύπησε και άμεσα μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο, ενώ αργότερα υιοθετήθηκε. Άρα ο Chateaux είναι ο «Πατριάρχης» και τον ακολούθησαν οι υπόλοιπες γατο-υιοθεσίες. Ο Chateaux είναι ταυτόχρονα κοινωνικός αλλά και γκρινιάρης.

Ο Lukas είναι ο τέταρτος κατά σειρά που έφτασε στο Ιμαρέτ. Τον βρήκαν έξω από την πόρτα του ξενοδοχείου σε πολύ άσχημη κατάσταση. Δεν έτρωγε και δεν έπινε, κάτι όμως που άλλαξε άρδην μόλις μπήκε στο Ιμαρέτ. Ο Lukas δημιούργησε άμεσα κλίκα με τον Chateaux και τον Πρόεδρο L’Alique. Το Τιγράκι, η Chanel και η Ζόρα είναι αδέλφια που γεννήθηκαν μέσα στο Ιμαρέτ, γι’ αυτό κι έχουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ τους. Εξαρχής ήταν πιο περιποιημένες γάτες από ότι εκείνες που ήρθαν από έξω, φυσικά είναι και πιο ήρεμες και θεωρούν τον χώρο απόλυτα δικό τους.

Ο 5χρονος Πρόεδρος L’Alique είναι καινούργιος στην ομάδα. Παίρνει πολύ σοβαρά τον προεδρικό του ρόλο και στη διάρκεια της καραντίνας ήταν ο μοναδικός που δούλευε. Μόλις χτυπούσε το κουδούνι του ξενοδοχείου έσπευδε να ενημερώσει τους πάντες. Χαίρεται που βρίσκεται στους χώρους του ξενοδοχείου και το δείχνει συνεχώς. Η δε Μπισκοτίνα, η τελευταία άφιξη, ήρθε προκειμένου να φιλοξενηθεί μόνο κάποια βράδια. Τελικά έμεινε μόνιμα, διότι ερωτεύτηκε τον σεφ και πλέον συζούν! Μάλιστα η κ. Μισσιριάν διευκρίνισε ότι υπάρχουν φιλοξενούμενοι οι οποίοι αγαπούν τόσο πολύ τα ζώα ώστε επιλέγουν κάποια από τις γάτες προκειμένου να κοιμηθούν παρέα.

Η παρουσιάστρια θέλησε να μάθει εάν η Γκλόρια Μισσιριάν έχει περισσότερη αδυναμία σε κάποιο από όλα τα ζώα. Εκείνη ομολόγησε ότι ένα προβάδισμα στην καρδιά της έχει ο «Πατριάρχης» Chateaux. Οι ρίζες της φιλοζωΐας που τρέφει η κ. Μισσιριάν γυρίζουν πίσω στα παιδικά της χρόνια. Ζώντας στο χωριό είχε επαφή με ζώα από πολύ μικρή ηλικία και σήμερα δεν μπορεί καν να φανταστεί τη ζωή της χωρίς τους τετράποδους φίλους της. Η κ. Μισσιριάν αποκάλυψε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένα βιβλίο, μια σειρά ιστοριών με τίτλο «Οι γάτες του Ιμαρέτ». Θα γραφτεί από τον Παρασκευά Καρασούλο και προσωπικά από την Γκλόρια Μισσιριάν. Εκείνο ωστόσο που η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου επεσήμανε ήταν πως μάλλον αποκλείονται νέες υιοθεσίες, αφού κάθε γάτα απαιτεί την αγάπη, την προσοχή, τη φροντίδα της, τον χρόνο της.

«Τι σου έχουν μάθει τα ζώα όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη συμβίωση;» ρώτησε η κ. Επτακοίλη και η γατο-μαμά υπογράμμισε: «Είχα επαφή και με μικρόσωμα και με μεγαλόσωμα ζώα, όπως τα άλογα. Όλα τους μου έμαθαν ένα βασικό στοιχείο που είναι η υπομονή. Με προετοίμασαν για τη μετέπειτα ζωή και με βοήθησαν ώστε να διαμορφώσω τον χαρακτήρα μου. Είναι δύσκολο να εξηγήσω πόσο πολύ ένα ζώο βοηθά τον άνθρωπο ώστε να προχωρήσει στη ζωή του. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έκαναν οι γονείς μου ήταν να με φέρουν από νωρίς σε επαφή με πολλά ζώα. Κάτι που σίγουρα θα επαναλάβω κι εγώ στα δικά μου παιδιά».

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

Διαβάστε επίσης