• 4 Μαΐου 2024,

Ας αφήσουμε τα GREXIT τα ΒΡΕΧΙΤ και ας ασχοληθούμε με τις Ιταλικές τράπεζες

 Ας αφήσουμε τα GREXIT τα ΒΡΕΧΙΤ και ας ασχοληθούμε με τις Ιταλικές τράπεζες

Εγώ λέω να αφήσουμε τα σενάρια του GREXIT που μας έρχονται απο το παρελθόν, να αφήσουμε την αναμονή του BREXIT και να ασχοληθούμε λίγο με το πρόβλημα που έχει ανακύψει στις τράπεζες της Ιταλίας που είναι καταχρεωμένες και απειλούνται με κατάρρευση.

Καταλαβαίνετε οτι στην περίπτωση αυτή δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο στην έτσι και αλλιώς εύθραστη Ευρωπαϊκή οικονομία και πολύ φοβάμαι οτι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα σε όλες τις προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης που έτσι και αλλιώς έχουν τα θέματα τους.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ιταλίας είναι τεράστιο αφού τα κόκκινα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται αγγίζουν τα 360 δις και είναι έτοιμα να καταπιούνε όλη την Ευρώπη και οχι μόνο την οικονομίας της Ιταλίας.

Ολα αυτά σε μια εποχή που η Ευρώπη προσπαθεί να υπολογίσει τις απώλειες του BREXIT και να περάσει το μήνυμα της σταθερότητας σε όλους αυτούς που υπολογίζουν οτι η έξοδος της Βρετανίας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μόνο η αρχή.

Σε 4 δόσεις έρχεται ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα μας συνοδέψει μέχρι και τέλος του έτους.

Ο χειρότερος φόρος – χαράτσι της κρίσης είναι εδώ και μας τρίζει τα δόντια.

5 δόσεις που ίσως να είναι πιο φουσκωμένες απο οτι τις προηγούμενες χρονιές αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της ακίνητης περιουσίας.

Θέλω να σας πω οτι ο ΕΝΦΙΑ έχει φάει τρείς κυβερνήσεις και έναν πολιτικό πρώην αρχηγό κόμματος τον Βαγγελάκη τον Βενιζέλο που ήταν ώς υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ο εμπνευστής του συγκεκριμένου χαρατσιού.

Και ενώ μας λέγανε όλοι οτι ο φόρος αυτός θα ήταν προσωρινός καταλαβαίνετε οτι ήρθε για να μείνει αφού και μετά το ΄πέρας του 3ου προγράμματος οι έλληνες θα συνεχίσουν να τον πληρώνουν αφού αυτό έχουμε υπογράψει μεταξύ ένα σωρό άλλων.

Μπορεί κάποια στιγμή τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ να τελειώσουν αλλά δεν θα τελειώσουν οι υποχρεώσεις μας.

Είδατε που η μέτρια σε γενικές γραμμές Πορτογαλία έφτασε μέχρι τον τελικό του EURO ;

Η ομάδα που πέρασε στην φαση των νοκ – άουτ αγώνων ώς καλύτερη τρίτη έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης.

Είδατε ο Σάντος ;

Και διαβάζω οτι οι Πορτογάλοι προσφέρουν γή και ύδωρ στον Πορτογάλο προπονητή που θέλουν όλοι να ανανεώσει την συνεργασία του με την Εθνική ομάδα.

Πάντως ο Σάντος μετά την νίκη επί της Ουαλίας είπε δυό γραμμές και για τους έλληνες που όπως είπε τον υποστηρίζουν θερμά σε αυτή την διοργάνωση.

Πρόβλημα με τις Ιταλικές τράπεζες που απειλούν να τινάξουν στον αέρα όλο τον προυπλογισμό της Ευρώπης.

Ο Ρέντζι προσπαθεί να καθυσηχάσει τους εταίρους και ο Σόϊμπλε στέλνει το μήνυμα οτι η αντιμετώπιση του προβλήματος, αν αυτό τελικά προκύψει, θα είναι με τους γνωστούς όρους της Ένωσης.

Τίποτα περισσότερο , τίποτα λιγότερο.

Στην ουσία δηλαδή ο Βόλφανγκ ΄διαμηνύει στους Ιταλούς να μην περιμένουν ιδιαίτερη μεταχείριση έτσι και πέσουν στο λαγούμι της κρίσης.

Δεν μπορεί οι εταίροι να δίνουν στους Έλληνες μαστίγιο και στους Ιταλούς καρότο.

Αναρτήθηκαν σε ειδική σελίδα  η λίστα με τα ονόματα όσων χρωστάνε πάνω απο 150.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Αυτό το είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Τσίπρα και το έκανε.

Αυτό που μένει να μάθουμε τώρα είναι αν οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου θα βρούνε τα λεφτά για να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε.

Πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τους λόγους της ανάρτησης και δημοσιοποίησης των ονομάτων αυτών αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης αυτών των υποχρεώσεων.

Κατά τα άλλα πάμε καλά και συνεχίζουμε να ζούμε την αστάθεια του φετεινού καλοκαιριού που έχει επηρεάσει και τον μισό Ιούλιο.

Φέτος το καλοκαίρι ο καιρός μας έχει κάνει πολλά κορδελάκια και έχει χαλάσει πάρα πολλούς γάμους και δεξιώσεις.

Συνεχίζουμε να ελπίζουμε οτι τα καλύτερα είναι μπροστά μας και οτι στο τέλος θα πάνε όλα καλά όπως λένε και οι φίλοι μας οι Ινδοί οι οποίοι λένε επίσης οτι και αν στραβώσει κάτι σημαίνει οτι δεν είναι το τέλος.

Αυτά και για σήμερα.

Να είστε καλά και να έχετε το νού σας γιατί οι καιροί εκτός απο δύσκολοι και ύποπτοι είναι και ύπουλοι.

ΑΛΟΡΑ !

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης