• 19 Μαΐου 2024,

Αυτονομία ατόμων με προβλήματα όρασης

 Αυτονομία ατόμων με προβλήματα όρασης

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, δόθηκε χθες συνέντευξη τύπου για το διήμερο εκδηλώσεων στην πόλη μας, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο, 7 και 8 Οκτωβρίου. Πρόκειται για  μία εκδήλωση που στηρίζει ο Δήμος Καβάλας, πραγματοποιείται από το Κέντρο Εκπαίδευσης κι αποκατάστασης τυφλών, την περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος. Η εκδήλωση που την Κυριακή 9 Οκτωβρίου μεταφέρεται στη Δράμα, έχει θέμα τη διεκδίκηση της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία όρασης, μέσα από την εκπαίδευση και την αποκατάσταση. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ωστόσο το Σάββατο το πρωί θα γίνε βιωματική δράση όπου άτομα με προβλήματα όρασης θα έχουν οδηγούς ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Την εκδήλωση εκτός από το Δήμο Καβάλας, υποστηρίζουν το ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», το τυπογραφείο «Καλλίτυπο» και ο Χάρης Ιορδανίδης.

Όπως ειπώθηκε χθες στη συνέντευξη τύπου πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, παρόμοια της οποίας έχει πραγματοποιηθεί μόνο στην Αθήνα.

Τα τμήματα είπε η Δήμαρχος είναι ιδιαίτερης σημασίας, ενώ για τις ανάγκες της εκδήλωσης, το Σάββατο στην Καβάλα, θα είναι τέσσερεις σκύλοι, οδηγοί τυφλών. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας Μάκης Κρεμύδας, είπε μεταξύ των άλλων: «Ευχαριστώ τη Δήμαρχο, γιατί είναι πάντα κοντά μας. Επίσης ευχαριστώ και την Αντιδήμαρχο Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Ήμαστε χαρούμενοι κι ενθουσιασμένοι που καταφέραμε να οργανώσουμε μία τόσο σημαντική εκδήλωση στην Καβάλα».

Ο κ. Κρεμύδας εξήγησε ότι άτομα με προβλήματα όρασης με σκύλους οδηγούς θα επιχειρήσουνε να κινηθούνε στο κέντρο της πόλης, να βρεθούν στο νοσοκομείο, να μπούνε ακόμα και σε αστικό λεωφορείο.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας επιδιώκει μία σταθερή συνεργασία με το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος. Όπως εξηγήθηκε χθες όλα συνδέονται μεταξύ τους. Δηλαδή μία πόλη όπως η Καβάλα πρέπει να έχει ελεύθερους χώρους, οδηγούς όδευσης τυφλών, ράμπες, για να μπορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται είτε με λευκό μπαστούνι, είτε με σκύλους οδηγούς. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναφέρει ακόλουθα:

«Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.)

και η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών

σε συνεργασία με το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος

πραγματοποιούν τριήμερη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:

«Η διεκδίκηση της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία όρασης μέσα από την εκπαίδευση και την αποκατάσταση».

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στις 16:00 μ.μ. και το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στις 9:30 π.μ

στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός». Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 στις 10:00 π.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων της Παρασκευής, μέσα από την προσωπική εμπειρία των ίδιων των ατόμων με αναπηρία όρασης θα παρουσιαστεί η τυφλότητα και οι πτυχές της στην καθημερινή ζωή του καθενός. Μετά το τέλος των εισηγήσεων οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να «βιώσουν» την αναπηρία όρασης μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο με το λευκό μπαστούνι.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, μετά το πέρας της ενημέρωσης στην Καβάλα, θα ακολουθήσει βιωματική δράση για τα άτομα με τυφλότητα με τους σκύλους οδηγούς. Όσοι έχουν οπτική αναπηρία δηλαδή, θα μπορούν να περπατήσουν με το σκύλο οδηγό σε κάποια συγκεκριμένη διαδρομή, ώστε να αποκτήσουν την εμπειρία αυτή.

Στη συνέχεια, θα ακολουθηθεί κάποια συγκεκριμένη διαδρομή στο κέντρο της πόλης:

Από τη δημοτική βιβλιοθήκη θα κατευθυνθούμε στην οδό Ομονοίας, μετά θα πάμε στην Αστυνομική Διεύθυνση όπου θα έχουμε συνάντηση για σύντομη ενημέρωση με τον αστυνομική διευθυντή (11:15 π.μ.), έπειτα θα κινηθούμε στις καφετέριες του πεζόδρομου της Π. Μελά για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταστηματαρχών, αλλά και του κοινού,  θα γίνει πέρασμα μέσα από την οδό Βενιζέλου στην παραλιακή οδό, όπου μέσα από τους οδηγούς όδευσης τυφλών θα κινηθούμε προς την αφετηρία των αστικών λεωφορείων για να επιβιβαστούμε σε λεωφορείο και να μεταφερθούμε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου θα γίνει συνάντηση με το διοικητή (12:30 μ.μ.). Στην επιστροφή θα επισκεφθούμε την καφετέρια της αίθουσας επιβατών του Τελωνείου.

Στη διαδρομή θα μοιράζεται και ενημερωτικό υλικό.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Πρόγραμμα πρώτης ημέρας:

16:00-16:30 Προσέλευση-Εγγραφές

16:30-17:00 Χαιρετισμοί

17:00-17:30 Παρουσίαση φορέων (Π.Ε. αν. Μακεδονίας, Κ.Ε.Α.Τ., Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος)

17:30-18:30: Πρώτο πάνελ ομιλητών

1η Εισήγηση: Λιόλιου Χρυσή, Κοινωνική Λειτουργός: «Ο εντοπισμός και η καταγραφή ατόμων με αναπηρία όρασης σε όλες τις ηλικίες και η παραπομπή τους στις αντίστοιχες δομές»

2η Εισήγηση: Παπαϊωάννου Αθανάσιος, Προϊστάμενος ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ν. Καβάλας: «Η εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία όρασης στο γενικό και στο ειδικό σχολείο. Τι είναι η παράλληλη στήριξη»

3η Εισήγηση: Γιανουλίδης Σταύρος, Ψυχολόγος-Παιδαγωγός, Διευθυντής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Καβάλας: «Πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με αναπηρία όρασης»

4η Εισήγηση: Χατζησάββα Δέσποινα, Εκπαιδευτικός: «Εκπαίδευση παιδιών με αναπηρία όρασης»

18:30-19:00 Διάλειμμα-Μπουφές

19:00-20:30 Δεύτερο πάνελ ομιλητών

1η Εισήγηση: Μπαξεβάνου Φωτεινή, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ατόμων με αναπηρία όρασης: «Αυτονομία στην κίνηση-προσβασιμότητα-ελεύθεροι ορίζοντες επιλογών;;»

2η Εισήγηση: Κελεκτσόγλου Κωνσταντίνα, μαθήτρια: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας μαθητής με αναπηρία όρασης στο σχολείο και πώς καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις εκπαιδευτικές ανάγκες»

3η Εισήγηση: Μποζ Ερσίν, Διευθυντής Ειδικού Σχολείου τυφλών και αμβλυώπων Φελώνης:  «Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική αποκατάσταση»

4η Εισήγηση: Δουσόπουλος Ευστάθιος, Δασολόγος -Περιβαλλοντολόγος Καθηγητής Ειδικής Αγωγής: «Αποτύπωση της προσωπικής εμπειρίας ενός ατόμου με αναπηρία όρασης που αποκαταστάθηκε επαγγελματικά και μάλιστα εργάζεται σε ειδικό σχολείο»

20:30-21:00 Βιωματικό εργαστήριο με το λευκό μπαστούνι

21:00 Κλείσιμο εργασιών πρώτης ημέρας.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Πρόγραμμα δεύτερης ημέρας:

9:30-9:45  Προσέλευση

9:45-10:30 Παρουσίαση του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος –Ερωτήσεις

Θα ακολουθήσει περιήγηση στο κέντρο της Καβάλας και επίσκεψη σε φορείς με τη συνοδεία των σκύλων οδηγών.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Εκδήλωση για τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ στην ίδια συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε μία ακόμη εκδήλωση, που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας.

Ο Ιστορικός Αρχαιολόγος Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου θα μιλήσει για την άγνωστη Ρωσία. Η κα Κ. Χιώτη Πρασσά προσκάλεσε τους καβαλιώτες να παραστούν σ΄ αυτή την εκδήλωση, όπου ο ομιλητής θα παρουσιάσει και πολλές φωτογραφίες από τη Ρωσία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης