• 2 Μαΐου 2024,

Αύξηση 400% σε πενήντα χρόνια παρουσιάζει η κίνηση αλιευμάτων στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας

 Αύξηση 400% σε πενήντα χρόνια παρουσιάζει η κίνηση αλιευμάτων στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας

 

Περίπου τέσσερις φορές περισσότερες ποσότητες αλιευμάτων διακινούνται σήμερα από την Ιχθυόσκαλα Καβάλας από ό,τι διακινούνταν πριν πενήντα χρόνια.

Αυτό προκύπτει από μια σύγκριση που πραγματοποίησε η εφημερίδα μας ανάμεσα στα στατιστικά στοιχεία της Ιχθυόσκαλας Καβάλας του Ιανουαρίου του 2018 και εκείνα του Ιανουαρίου του 1968.

Βέβαια η σύγκριση αυτή έχει και ορισμένους αστερίσκους οι οποίοι θα αναφερθούν παρακάτω που ωστόσο δεν επηρεάζουν την γενική εικόνα. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι στην πλειοψηφία των διαφόρων ειδών αλιευμάτων, σήμερα διακινούνται από την Ιχθυόσκαλα Καβάλας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από όσες διακινούνταν πριν μισό αιώνα.

Όλα για την έρευνά μας ξεκίνησαν από την ανεξάντλητη περιδιάβαση που πραγματοποιούμε στο πλούσιο και πολύτιμο αρχείο της Πρωϊνής που πολύ συχνά μας δίνει το έναυσμα για συγκρίσεις με το σήμερα.

Έτσι λοιπόν σε κάποιο φύλλο του Φεβρουαρίου του 1968 ανακαλύψαμε δημοσιευμένα τα στατιστικά στοιχεία της κίνησης της Ιχθυόσκαλας Καβάλας του μηνός Ιανουαρίου του 1968. Είναι προφανές ότι εκείνη την εποχή ο τοπικός τύπος δημοσίευε τέτοια στοιχεία όπως και την κίνηση του Ληξιαρχείου Καβάλας (Γεννήσεις – Γάμοι –Θάνατοι), την κίνηση του λιμανιού (αφίξεις – αναχωρήσεις πλοίων), τα ονόματα των κληρωθέντων ενόρκων στα δικαστήρια, τα ονόματα όσων έπαιρναν δίπλωμα οδήγησης και μια σειρά από άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Θέλοντας να κάνουμε μια σύγκριση της κίνησης της Ιχθυόσκαλας τότε και τώρα επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή της Ιχθυόσκαλας κ. Χαράλαμπο Μαντά ο οποίος πρόθυμα και ευγενικά μας έδωσε όλα τα στοιχεία που ζητήσαμε για την σημερινή κίνηση της Ιχθυόσκαλας.

Έτσι προχωρήσαμε στην κατάρτιση του πίνακα που παραθέτουμε στο σημερινό μας δημοσίευμα και που δείχνει γλαφυρά τις διαφορές ανάμεσα στο 1968 και στο 2018.

Πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι σήμερα σε αντίθεση από το 1968, από την Ιχθυόσκαλα Καβάλας διακινούνται αλιεύματα που δεν προέρχονται μόνον από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και της Θάσου αλλά και από πολύ πιο μακριά. Επίσης οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί πάρα πολύ η διακίνηση αλιευμάτων από τα ιχθυοτροφεία. Έτσι για τις τσιπούρες π.χ. «ελευθέρας βοσκής» καταγράφονται ποσότητες 285 κιλών τον Ιανουάριο του 1968 και 2.700 περίπου κιλών τον Ιανουάριο του 2018. Όμως στην συνολική ποσότητα των αλιευμάτων που διακινήθηκαν από την Ιχθυόσκαλα Καβάλας τον παρελθόντα Ιανουάριο πρέπει να προσθέσουμε και τους 34 τόνους τσιπούρας (34.392 κιλά) που αφορούσαν τσιπούρα ιχθυοτροφείου. Επίσης διακινήθηκαν και λαβράκια, ούγενες, μυλοκόπια και σαργοί ιχθυοτροφείου σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες (λαβράκια 12 τόνοι).

Άλλη μια παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι ορισμένα αλιεύματα που υπήρχαν στον κατάλογο του 1968 δεν αναφέρονται στη σημερινή διακίνηση αλλά και το αντίθετο.

Όπως τα γριβάδια, οι τόνοι και τα χέλια που δεν αναφέρονται στην πρόσφατη κατάσταση ενώ οι αθερίνες, οι γοβιοί, οι μέλουνες, οι χάνοι, οι πέρκες και άλλα δεν εμφανίζονται στην κίνηση της Ιχθυόσκαλας του 1968.

Ακόμη πρέπει να αναφέρουμε ότι η κατάσταση της κίνησης των αλιευμάτων στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας τον Ιανουάριο του 2018 καταγράφει και ψάρια του γλυκού νερού και μάλιστα σε αξιοσημείωτες ποσότητες όπως πέστροφες (10 τόνους), σολωμούς (5,3 τόνους) κ.ά.

Στο δημοσίευμα της Πρωινής του 1968 σημειώνεται ότι τα είδη που αναφέρονται στην κατάσταση αλιεύθηκαν από 5 γρι-γρ-, 12 πεζότρατες, 38 μηχανότρατες, και 54 συγκροτήματα παράκτιου αλιείας.

Είναι προφανές ότι σήμερα όχι μόνον είναι πολύ περισσότερος ο αλιευτικός στόλος της περιοχής αλλά και πολύ καλύτερα εξοπλισμένος. Συνεπώς δικαιολογείται σε ένα βαθμό και η μεγάλη αύξηση της ποσότητας των αλιευμάτων που αλιεύονται και διακινούνται από την Ιχθυόσκαλα Καβάλας.

Το ζήτημα είναι αν στα επόμενα πενήντα χρόνια θα έχει μείνει τίποτα στις θάλασσες της περιοχής μας αν λάβει κανείς την υπεραλίευση που γίνεται, πολλές φορές χωρίς επαρκείς ελέγχους και με σκάφη που έρχονται μέχρι και από την Τουρκία!

Διαβάστε επίσης