Η πρόεδρος της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών κ. Άννα Μονογυιού μίλησε στην Πρωινή για δύο θέματα.
Τη τακτική γενική συνέλευση που ο σύλλογος έκανε πρόσφατα. Τη συνάντηση με τον Θόδωρο Μαρκόπουλο- πρόσφατη επίσης- για την επιστροφή στο «Ζέφυρο».
Η συνέντευξη
Ερ: Τι έγινε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Στέγης; Υπάρχει αισιοδοξία για τη λειτουργία του «Ζέφυρου» το Καλοκαίρι του 2026;
Απ: Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (15/12) με ικανοποιητική προσέλευση μελών μας. Η διαδικασία ήταν λίγο πολύ τυπική όπως είναι σε κάθε τακτική γενική συνέλευση. Έγινε με σκοπό να κάνουμε μια ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς. Απλά η ανασκόπηση περιλάμβανε και πράγματα δύσκολα για το σύνδεσμο. Υποτίθεται- θέλουμε να πιστεύουμε- ότι αυτά έχουν περάσει. Ωστόσο παραμένει για μας πολύ χαρακτηριστική ανάγκη το να έχουμε ένα χώρο για εκδηλώσεις.
Ερ: Πως εξυπηρετείστε εκεί που είστε προσωρινά;
Απ: Εξυπηρετούμαστε κάνοντας τα διοικητικά συμβούλια στο χώρο που μας παραχωρήθηκε και είναι στο ΚΑΠΗ Ποταμουδίων. Στεγάζει το ΚΑΠΗ και το Μουσείο Παραμυθιού. Στο ίδιο κτίριο έχουμε ένα αυτόνομο διαμέρισμα στη διάθεση μας. Οι χώροι όμως εκεί δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις. Μπορεί να γίνει ένα αξιοπρεπές διοικητικό συμβούλιο. Να γίνει μια πρόβα με όχι πολλά άτομα. Χρειαζόμαστε ένα χώρο εκδηλώσεων και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε συνεχώς και προς το Δήμο. Να έχουμε κάποιον από τους χώρους που τυχόν θα απελευθερωθούν στο προσεχές μέλλον. Αυτός είναι ένας στόχος πάγιος για το σύνδεσμο, τον οποίον προσπαθούμε να τον δουλέψουμε με όποιον τρόπο μπορούμε συνεχώς. Για τον «Ζέφυρο» συναντηθήκαμε με τον κ. Μαρκόπουλο. Έγινε ένα πρώτο βήμα για να φτάσουμε σε μια ικανοποιητική λύση. Θυμίσαμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι ο σύνδεσμος κάνει χρήση του κινηματογράφου από την ίδρυση του, το 1987. Ότι μέλη του συνδέσμου μας ήταν οι εμπνευστές της δημιουργίας του θερινού κινηματογράφου και ότι η ίδια η τότε Νομαρχία είχε χρηματοδοτήσει αυτόν τον σκοπό. Δεν έγινε με κάποιο τρόπο κατάληψη ή οτιδήποτε άλλο. Έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας. Λειτουργούσε ικανοποιητικά όλα αυτά τα χρόνια, προσφέροντας στην πόλη μια λύση ενός θερινού κινηματογράφου. Ήταν ένα θέμα ( η συνάντηση με τον κ. Μαρκόπουλο) που γενικώς υπήρχε και ήταν σε αναβολή. Από την κουβέντα που κάναμε δεσμεύτηκε ο κ. Μαρκόπουλος ότι θα γίνει όλη η σχετική προεργασία με τα νομικά και διοικητικά κλιμάκια που διαθέτει η Περιφέρεια. Θα ξεκινήσει ακριβώς μετά τις γιορτές. Αυτό είναι ένας κέρδος για μας, ότι μπήκε σε μια διαδικασία λύσης το θέμα.
Ερ: Θα προλάβει ο «Ζέφυρος» το καλοκαίρι του 2026 ή θα είστε πάλι στο 5ο Γυμνάσιο; Απ: Νομίζω ότι το καλοκαίρι δεν θα προλάβουμε με την έννοια ότι έτσι και αλλιώς δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκεί. Πέρα απ` όλα τα νομικά και άλλα εμπόδια που έχει η Περιφέρεια, τεχνικά δεν θα είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο για το προσεχές Καλοκαίρι. Είμαστε στην κατεύθυνση να λυθούν τα γραφειοκρατικά, πριν ετοιμαστεί ο «Ζέφυρος». Το έχουμε ξεκινήσει από καιρό. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε επικοινωνία με τον κ. Μαρκόπουλο. Σε κάθε περίπτωση μπαίνει το νερό σε ένα αυλάκι, θα λέγαμε πιο δυναμικά.

