• 17 Μαΐου 2024,

Αισιοδοξία στην εστίαση αλλά και προβληματισμός για τη λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους

 Αισιοδοξία στην εστίαση αλλά και προβληματισμός για τη λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους

Ο Μιχάλης Μεταξάς αυτήν την φορά είναι αισιόδοξος. Η εστίαση λειτουργεί, ο κόσμος πηγαίνει στις καφετέριες (μπαρ κτλ) κι έτσι κάτι πάει να γίνει. Ως εκπρόσωπος του σωματείου των Καφεζυθοπωλών σχολιάζει την υφιστάμενη κατάσταση.

Την περιγράφει αντικειμενικά. Ο προβληματισμός του αφορά δύο πράγματα. Την τουριστική κίνηση που όλοι περιμένουν και φυσικά το τι θα γίνει μετά το Καλοκαίρι.

Η συνέντευξη

Ερ: Είμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, περίπου 40 μέρες από την επαναλειτουργία της εστίασης. Πως είναι τα πράγματα στο κέντρο της πόλης;

Απ: Μπορώ να πω ότι μέρα με τη μέρα πάμε και καλύτερα. Αρχίζει ο κόσμος και ξεδιπλώνεται, ξεπερνάει τις φοβίες του και αρχίζει σιγά-σιγά και αλλάζει τις συνήθειες, παγκάκι με καφέ στο χέρι, πλατείες και πεζουλάκια. Προτιμάει να καθίσει σε μια καρέκλα σε ένα πιο καλό περιβάλλον και πιο ασφαλές, βλέποντας κάποιους φίλους και συζητώντας πίνοντας ένα καφέ. Βέβαια ο καιρός δεν είναι σύμμαχος μας το τελευταίο διάστημα και με τα μπουρίνια μας τα χαλάει λίγο. Είμαστε λίγο καλύτερα με τη μουσική που ξεκίνησε πριν 2-3 μέρες, καλυτερεύει το κλίμα και ο αρχίζει ο κόσμος να κάθεται πιο ευχάριστα.Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

Ερ: Είδατε τουρίστες; Επισκέπτες, ξένα πρόσωπα;

Απ: Δεν υπάρχουν ακόμη προς το παρόν. Δειλά-δειλά βλέπουμε κάποιους γείτονες μας από τη Βουλγαρία. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει τουρισμός, ούτε Έλληνες, ούτε και ξένοι προς το παρόν.

Ερ: Έλεγχοι γίνονται στα καταστήματα σας;

Απ: Έλεγχοι γίνονται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες και για τα self test που τηρούνε τα καταστήματα για το προσωπικό και οι αποστάσεις των τραπεζιών από την Αστυνομία και άλλους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των μαγαζιών. Μπορώ να πω όμως ότι είμαστε πλέον πολύ συνειδητοποιημένοι όλοι οι καταστηματάρχες  με αποτέλεσμα να μην δίνουμε το δικαίωμα για πρόστιμα στις υπηρεσίες.

Ερ: Είναι μια θετική αντίδραση του κλάδου, οι έλεγχοι γίνονται και όλοι βρίσκονται να είναι νόμιμοι.

Απ: Είναι θετική αντίδραση γιατί μετά από δυο απανωτά lockdown, δεν αντέχει ο κλάδος ένα τρίτο lockdown. Οπότε είμαστε περισσότερο συνειδητοποιημένοι για το δικό μας το καλό και φυσικά για το καλώ των πελατών μας.

Ερ: Δεν γίνονται μουσικά γεγονότα με live, ορχήστρες κτλ. Είναι κάτι που πιστεύετε ότι θα γίνει άμεσα στο επόμενο χρονικό διάστημα;

Απ: Μετά την τελευταία ανακοίνωση που είχαμε από τον κ. Χαρδαλιά, όλα αυτά θα αρχίζουν να επιτρέπονται και οι παραστάσεις και μουσικά γεγονότα και οτιδήποτε αντίστοιχο όσον αφορά τις εκδηλώσεις, από 1 Ιουλίου και μετά όπου θα απελευθερωθεί και το ωράριο και θα ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης.

Ερ: Το ωράριο σας ενοχλεί; Σας επηρεάζει ναι ή όχι;

Απ: Όταν τα περισσότερα μαγαζιά κλείνανε στις 12.30 και όταν μια αγορά κλείνει στις 21:00-21:30  λογικό είναι ότι με το ζόρι μπορούσε να βγει ο καταναλωτής και να ποιεί ένα ποτό. Τώρα που πήγε το 12:30 σε 1:30, έχουμε και την παρουσία της μουσικής και από 1 Ιουλίου απ` ότι ακούγεται θα καταργηθεί το ωράριο και θα επιτραπούν τα μουσικά δρώμενα, πιστεύουμε ότι θα μπούμε πλέον σε μια κανονικότητα.

Ερ: Σας ακούμε αισιόδοξο.

Απ: Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Πρέπει να δούμε θετικά τα πράγματα. Το μόνο απαισιόδοξο είναι η εισροή τουριστών στη χώρα. Αν μπορέσουνε και κατεβούν οι Βαλκάνιοι γιατί στην περιοχή μας δεν έχουμε ούτε Αμερικάνους, ούτε Άγγλους, έχουμε Ρουμάνους, Βούλγαρους, Σέρβους και αν στα σύνορα οι διαδικασίες είναι πιο απλοποιημένες και πιο γρήγορες, τότε πιστεύω ότι θα είμαστε καλύτερα.

Ερ: Πέρσι τέτοια εποχή, περίπου στις 15 Ιουνίου, είχαμε περισσότερους τουρίστες στο κέντρο της Καβάλας, στα μαγαζιά σας;

Απ: Όχι δεν είχαμε καθόλου τουρίστες. Όπως και τώρα, δεν άλλαξε κάτι τουριστικά. Όπως ήμασταν πέρσι, έτσι είμαστε και φέτος.

Ερ: Τι προτείνει ο κλάδος για το χειμώνα; Καλώς ή κακώς θα περάσει το καλοκαίρι και θα βρεθούμε μπροστά σε μια χειμερινή περίοδο. Συμφωνείτε με αυτό που φαίνεται ότι ωριμάζει και είναι με όρους οι εμβολιασμένοι μέσα στα μαγαζιά;

Απ: Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα. Ευτυχώς στην Ελλάδα ο χειμώνας αργεί να έρθει. Αν κρίνουμε από πέρσι μέχρι και το Νοέμβριο είχαμε πάρα πολύ καλό καιρό με πολύ καλές θερμοκρασίες. Ελπίζουμε και φέτος θα πάει ο καλός καιρός μέχρι και τέλος Οκτωβρίου ορμώμενοι από το γεγονός ότι είμαστε τώρα στο καλοκαίρι αλλά εποχιακά θυμίζει την άνοιξη. Πιστεύω ότι θα δοθεί η χρονική ευκαιρία στους πολίτες να εμβολιαστούν οι περισσότεροι έτσι ώστε να χτίσουμε την περιβόητη ανοσία της αγέλης που ακούγεται και να μην έχουν τέτοια προβλήματα, διότι διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολα για τον κλάδο να μπορέσει να ελέγξει και δεν είναι σωστό να κάνουνε τους Αστυνομικούς στην πόρτα και να λένε έχεις εμβολιαστεί, έχεις πιστοποιητικό. Δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του αστυνομικού ο επιχειρηματίας και φυσικά δεν μπορεί να ελέγξει το οποιαδήποτε χαρτί που θα έχει να δείξει κάποιος καταναλωτής. Δεν είναι ωραίο να γίνει διαχωρισμός σε μαγαζιά εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Αυτό το στίγμα δεν είναι καλό και ευελπιστώ ότι μέχρι το Νοέμβριο που θα είναι καλύτερος ο χειμώνας θα είναι καλύτερα τα πράγματα και να μην χρειαστεί να προσφύγουμε σε μια τέτοια μέθοδο.

Διαβάστε επίσης