ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ: Επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας προσφύγων (φωτογραφίες)

 ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ: Επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας προσφύγων (φωτογραφίες)

Επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Καβάλα πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα κλιμάκιο της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα, Κώστα Κουκούλα.

Εκεί, το κλιμάκιο του Κόμματος συζήτησε με εργαζόμενους της δομής για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι φιλοξενούμενοι της δομής. Στην συγκεκριμένη δομή διαμένουν 890 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειοψηφία τους να είναι παιδιά.

Όπως μετέφεραν οι εργαζόμενοι, σοβαρές είναι οι ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ ανα διαστήματα έχουν σημειωθεί προβλήματα στην τροφοδότηση της δομής με self tests παρά τις φιλότιμες, όπως τις χαρακτήρισαν, προσπάθειες του φαρμακευτικού συλλόγου.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων από τα κοινωφελή προγράμματα που εργάζονταν στη δομή έχουν λήξει, με αποτέλεσμα να έχουν πάψει οι εργασίες συντήρησης, επισκευών όπως και καθαριότητας που αυτοί είχαν αναλάβει.

Επίσης, εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς αν και έχουν πάρει τα χαρτιά του ασύλου, δεν μπορούν να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους, κυρίως στην Κεντρική και την Βόρεια Ευρώπη, όπως η Γερμανία.

Μάλιστα, μεταφέρθηκαν στο κλιμάκιο από ορισμένους από τους ίδιους τους διαμένοντες στη δομή οι μεγάλες ανάγκες σε παιδικά γάλατα, πάνες όπως και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας προσφύγων, στις 20 Ιούνη, η ΤΕ Καβάλας θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στις συζητήσεις, ο Κώστας Κουκούλας μεταξύ άλλων σημείωσε πως το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των κατατρεγμένων και παράλληλα αναδεικνύει την ρίζα του προβλήματος που οδηγεί στην προσφυγιά και την μετανάστευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τη φτώχεια και τους κατατρεγμούς.

Τόνισε επίσης την ανάγκη της πάλης ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της επαίσχυντης συμφωνίας με την Τουρκία που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και εγκλωβίζει διπλά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα.


Περιοδεία στα χωριά του Παγγαίου Καβάλας, όπου οι χαλαζοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες αγροτών πραγματοποίησε νωρίτερα το μεσημέρι, κλιμάκιο της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Το τελευταίο αυτό χτύπημα της κακοκαιρίας, ήρθε να προστεθεί στις καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός του Απριλίου στη παραγωγή των αγροτών της περιοχής. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας, Κώστας Κουκούλας, ενώ συμμετείχαν επίσης οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θοδωρής Συμεωνίδης στο Περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Μιχάλης Διαμαντόπουλος, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παγγαίου.

Από την πλευρά των βιοπαλαιστών αγροτών που συζήτησαν με τα μέλη του κλιμακίου του Κόμματος, μεταφέρθηκε η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που έχουν βρεθεί, καθώς όπως μετέφεραν, ακόμα αναμένουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ από ζημιές που προκλήθηκαν σε προηγούμενα έτη.

Ιδιαίτερα, οι σταφυλοπαραγωγοί της περιοχής στάθηκαν στο ότι δεν έχουν λάβει καθόλου κρατική στήριξη μέσα στο διάστημα της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι πλήχτηκε σημαντικά το εισόδημά τους.

Από την πλευρά του Κόμματος, αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας αγροτικού συλλόγου στη περιοχή, προκειμένου οι βιοπαλαιστές αγρότες να οργανώσουν τη πάλη τους ενάντια στην πολιτική ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, αλλά και να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα όπως την δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση για το 100% των ζημιών, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του από το κράτος.

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Κουκούλας τόνισε πως το ΚΚΕ θα συμβάλει στην ανάδειξη των προβλημάτων των αγροτών τόσο σε επίπεδο κινήματος, όσο και των εκλεγμένων του τόσο στη Βουλή, όσο και στην τοπική διοίκηση.

(ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης