• 3 Μαΐου 2024,

Ακριβό μου τσίπουρο! Λιγότερα καζάνια, λιγότερη παραγωγή

 Ακριβό μου τσίπουρο! Λιγότερα καζάνια, λιγότερη παραγωγή

Μεγάλη αύξηση και στην τιμή του τσίπουρου. Λόγω περιορισμένης παραγωγής φέτος.

Ειδικά των μικρών και μικρομεσαίων παραγωγών του Νομού μας. Μεσολάβησε η αύξηση της φορολογίας. Κάτι που αναμένονταν ίσως αλλά οι παραγωγοί λόγω και των γενικότερων συνθηκών δεν μπορούν να αντέξουν.

Κι όπως φαίνεται, ειδικά στη ΔΕ Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, τα καζάνια που θα λειτουργήσουν φέτος θα είναι ελάχιστα. Του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Κι όπως συζητούν οι «μικροί», όλα αυτά ευνοούν τις εταιρίες και τους «μεγάλους» του χώρου. Και αυτήν την φορά.

Ο κ. Πέτρος Ζωγράφος που παράγει τσίπουρο στη ΔΕ Ελευθερών περιγράφει την κατάσταση ως ακολούθως:

«Η αύξηση στο προϊόν είναι μεγαλύτερη από 100%. Γιατί; Γιατί έτσι… Δυστυχώς δεν διαμαρτύρεται και δεν μιλάει κανένας. Αν έρθετε μια βόλτα στα μέρη μας θα δείτε ότι τα σταφύλια έμειναν στα αμπέλια. Άκοπα. Δεν μπορούν ούτε να τα αποστάξουν.

Ήταν 0,63 το κιλό στο τσίπουρο κι έγινε τρεις φορές επάνω! Μπορεί και παραπάνω. Δίναμε 170 ευρώ για να βγάλουμε μια 48ωρη άδεια και τώρα θέλει 440 ευρώ! Για να λειτουργήσει ένα καζάνι 48 ώρες. Χρειάζεται μόνο για φόρους 440 ευρώ.

Χωρίς να υπολογίζουμε τον καζανιέρη και το κόστος των σταφυλιών. Για αυτό σας λέω, αν έρθετε μια βόλτα εδώ θα δείτε τα περισσότερα σταφύλια είναι στον κάμπο. Τσίπουρο δεν θα γίνει. Πολλά καζάνια δεν θα ανοίξουνε. Αγοράζανε 5 ευρώ το κιλό το τσίπουρο.

Τώρα αν πουλήσεις κάτω από 8 ευρώ μπαίνεις μέσα με το κεφάλι. Δεν συμφέρει. Δεν γνωρίζω γιατί έγινε αυτό. Δεν ενδιαφέρεται κανένας. Όλοι λένε ότι το κάνουν οι μεγάλοι αποσταγματοποιοί γιατί γίνεται λέει αθέμητος ανταγωνισμός.

Για μας όμως είναι θέμα επιβίωσης. Ας δώσουνε στα οινοποιήσιμα σταφύλια 20 λεπτά το κιλό παραπάνω και δεν θα αποστάξει κανένας. Ούτε θα τους ενδιαφέρει η απόσταξη. Οι άνθρωποι το κάνουν από ανάγκη (διαθέτουν τα σταφύλια για τσίπουρο).

Πέρσι αυτήν την εποχή στη Δ.Ε. Ελευθερών είχαμε 100 καζάνια. Φέτος; Μόνο 10. Θα είναι 10; Μπορεί και λιγότερα. Στη Γιορτή του Τσίπουρου που έγινε πρόσφατα στη Νέα Πέραμο δεν πήγε κανείς. Για τους παραγωγούς της περιοχής δεν ενδιαφέρεται κανένας. Τώρα που θα αρχίσουνε τα ψηφαλάκια, τώρα θα αρχίσουνε να χαϊδεύουνε τις πλάτες. Που είναι οι βουλευτές της Καβάλας. Τι κάνουν;».

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης