Ακυρώθηκε απόφαση της Δημωφέλεια για εκποίηση έκτασης της στην Άσπρη Άμμο

 Ακυρώθηκε απόφαση της Δημωφέλεια για εκποίηση έκτασης της στην Άσπρη Άμμο

Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης ακύρωσε (με απόφαση του στις 23 Οκτώβρη) απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Δημωφέλεια, η οποία πάρθηκε με το προηγούμενο διοικητικό σχήμα. Αυτή αναφέρεται σε εκποίηση έκτασης της που βρίσκεται στην περιοχή της Άσπρης Άμμου. Προηγήθηκε αλληλογραφία της Αποκεντρωμένης με τις υπηρεσίες της δημοτικής επιχείρησης, η οποία διήρκεσε αρκετούς μήνες. Από τον Μάη έως πρόσφατα.  Η απόφαση που ακυρώνεται είναι η 122/2019. Σε αυτήν αποφασίζεται ομόφωνα η «Εκποίηση οικοπέδου που βρίσκεται εντός ορίου οικισμού στην περιοχή της Ασπρης Αμμου,επιφανείας 1499,44 τ.μ.

Στο σκεπτικό της η Αποκεντρωμένη ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: Επειδή με τις ανωτέρω διατάξεις (του άρθρου 186 του Ν 3463/06) ,η εκποίηση δημοτικών ακινήτων επιτρέπεται μόνο για προφανή ωφέλεια του Δήμου με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Ως προφανής ωφέλεια κατά την έννοια των διατάξεων αυτών, νοείται η ωφέλεια του Δήμου, που ανάγεται είτε στην ικανοποίηση ή οπωσδήποτε άμεση ή έμμεση εξυπηρέτηση σκοπών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε στην απόκτηση των μέσων με τα οποία μπορούν να εξυπηρετηθούν οι σκοποί αυτοί (ΣτΕ 4088/1979,1553/1980),στην έννοια δε αυτή δεν περιλαμβάνεται μόνο η επίτευξη μεγαλύτερου τιμήματος ή ανταλλάγματος από την κατά περίπτωση εκποίηση ή ανταλλαγή δημοτικού ακινήτου, αλλά και τα στοιχεία της ωφελιμότητας που ανταποκρίνονται στην πραγμάτωση του επιδιωκόμενου σκοπού και της αποστολής του Δήμου (ΣτΕ 2130/1953).Εξ άλλου για τη δυνατότητα ελέγχου της ύπαρξης της προφανούς ωφέλειας από την εκποίηση ακινήτου, κατά τα ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο, στη σχετική απόφασή του, πρέπει να προσδιορίζει τους λόγους, για τους οποίους η εκποίηση θα είναι επωφελής για το Δήμο, ενόψει συγκεκριμένων σκοπών δυνάμενων να πραγματοποιηθούν με το τίμημα του εκποιούμενου ακινήτου ή ενδεχομένως και με τη χρήση γης, για την οποία διετέθη το ακίνητο αυτό (ΣτΕ 2347/1982,1553/1980,901/1982).

Επειδή στην προκειμένη περίπτωση στην υπό κρίση απόφαση (αριθ.122/2019 απόφαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ») δεν προσδιορίζεται σαφώς πού θα διατεθούν τα έσοδα της εκποίησης, αλλά αναφέρεται αόριστα ότι «τα έσοδα της εκποίησης θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών-ερευνών, νομικών συμβουλών κα. που αφορούν αφ ενός μεν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής του Εσκή Καπού αφετέρου δε στην αντιμετώπιση των καταπατήσεων που διαχρονικά συνέβησαν».

Η Δημωφέλεια έχει το δικαίωμα προσφυγής στην επιτροπή του άρθρου 152 προκειμένου να αμφισβητήσει και το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης και την ακύρωση της απόφασης της. Η απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί. Δηλαδή το ακίνητο δεν έχει εκποιηθεί αν και εξ αρχής αναφέρονταν ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος, «… ο οποίος έχει ήδη αγοράσει

κάποιες ιδιωτικές εκτάσεις,έ χει ήδη πρόσβαση προς τη θάλασσα, του υπολείπεται όμως κάποια έκταση, που προφανώς δεν γίνεται χωρίς αυτήν την έκταση και αναγκαστικά απευθύνεται προς τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

Διαβάστε επίσης