• 18 Μαΐου 2024,

Ακυρώθηκε η απόφαση απαλλαγής δημοτικών τελών σε ιδρύματα

 Ακυρώθηκε η απόφαση απαλλαγής δημοτικών τελών σε ιδρύματα

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ακύρωσε πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας  με την οποία απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη, επτά ιδρύματα, κοινωφελή όλα, που λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου Καβάλας. Η απόφαση ακυρώθηκε και για λόγους ουσίας και για λόγους διαδικασίας. Για παράδειγμα δεν δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπου, δεν υπήρχαν σχετικές αιτήσεις των ιδρυμάτων ν΄ απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη. Ωστόσο υπάρχουν στην ακυρωτική απόφαση και λόγοι ουσίας επί των οποίων φαίνεται ότι ο Δήμος Καβάλας θα επανέλθει. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης, είπε στην εφημερίδα μας, ότι ο Δήμος Καβάλας θα επιμείνει να βοηθήσει τα επτά ιδρύματα, «θα δούμε – συμπλήρωσε – αν μπορούμε και πως κι αν έχουμε το χρόνο». Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο, αντί να απαλλαγούν αυτά τα ιδρύματα εντελώς από την επιβολή δημοτικών τελών, να τους γίνει γενναία έκπτωση. Το σκεπτικό της απόφασης με το οποίο  η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου απορρίπτεται, αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής:

Θα πρέπει αυστηρά να τηρείται η θεμελιώδης αρχή της ανταποδοτικότητας και κατά συνέπεια η αύξηση (ή μείωση) των τελών πρέπει να είναι ανάλογη με την αύξηση (ή μείωση) του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εξάλλου όσον αφορά την επιβολή δημοτικών ανταποδοτικών τελών, η αναλογική σχέση που υπάρχει μεταξύ αντιπαροχής και τέλους, πρέπει να προκύπτει από τα στοιχεία που συνοδεύουν τη σχετική κανονιστική πράξη του δημοτικού συμβουλίου, διαφορετικά η πράξη αυτή είναι παράνομη ως αναιτιολόγητη, είτε ως πλημμελώς αιτιολογημένη.

Από τα στοιχεία του φακέλου που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτουν τα εξής: Με την αριθ.425/2016 απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή Καβάλας γνωμοδοτεί υπέρ της απαλλαγής δημοτικών τελών για τα κάτωθι πέντε (5) ιδρύματα της διοικητικής της περιφέρειας: 1.Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΙΟ». 2.Πουλίδειο Γηροκομείο Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας. 3.Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Καβάλας. 4.Μέριμνα για το ειδικό παιδί Αγία Μαρίνα Καβάλας. 5.Κέντρο Προστασίας Παιδιού Καβάλας και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν 3852/10. Με την αριθ.676/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Καβάλας τελικά εγκρίνει την απαλλαγή δημοτικών τελών για τα κάτωθι επτά (7) κοινωφελή ιδρύματα του Δήμου Καβάλας. Η κατά τα άνω απόφαση δεν προκύπτει να δημοσιεύτηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τις κανονιστικές αποφάσεις. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση τα κοινωφελή ιδρύματα δεν ανήκουν σε καμία από τις ομάδες για τις οποίες προβλέπεται απαλλαγή δημοτικών τελών, συνεπώς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 202 του Ν 3463/06. Επειδή, από το νομοθετικό πλαίσιο της εκδοθείσας αριθ.676/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, με την οποία εγκρίνεται η απαλλαγή δημοτικών τελών για τα κοινωφελή ιδρύματα του, δεν προκύπτει διάταξη νόμου στην οποία να στηρίζεται η εν λόγω απόφαση και να προβλέπει απαλλαγή δημοτικών τελών για τα κοινωφελή ιδρύματα.

 

Διαβάστε επίσης