• 23 Απριλίου 2024,

Αλεξέι Ποκουσέφσκι: Από το Πανελλήνιο Εφήβων της Ελευθερούπολης στο ΝΒΑ (φωτογραφίες)  

 Αλεξέι Ποκουσέφσκι: Από το Πανελλήνιο Εφήβων της Ελευθερούπολης στο ΝΒΑ (φωτογραφίες)  

Ο  Αλεξέι Ποκουσέφσκι επιλέχθηκε στο Νο17 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μινεσότα Τίμπεργουλφς, οι οποίοι εν συνεχεία παραχώρησαν τα δικαιώματά του στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, οι οποίοι για να τον αποκτήσουν αντάλλαξαν τον Ρίκι Ρούμπιο και δύο picks τους!

Πριν 1,5 χρόνο περίπου ο νεαρός άσσος ήταν μέλος της Εφηβικής ομάδας του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο κλειστό της Ελευθερούπολης σ` ένα εξαιρετικό τουρνουά σε όλα τα επίπεδα.

Μάλιστα ο Ποκουσέφσκι σε ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με σπουδαία αστέρια που τώρα πρωταγωνιστούν στη Α1 κατηγορία αλλά και σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια όπως ο Μαντζούκας (Προμηθέας Πατρών), Καράμπελας (Περιστέρι),  είχε αναδειχθεί και ο πολυτιμότερος παίκτης  του τουρνουά.

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι με 2.14 ύψος ήταν στην Ελευθερούπολη, πόλος έλξης για τους μικρούς του θαυμαστές. Φυσικά ξεχώριζε με τις κινήσεις του και την τεχνική του παρά το ύψος του.

Στο ματς με τον Αρη Θεσσαλονίκης στην Ελευθερούπολη ο Ποκουσέφσκι ήταν εντυπωσιακός. Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με 81-69(Πρωτομαγιά του 2019) και αυτός πέτυχε 29 πόντους (7/14 δίποντα, 5/11 τρίποντα) , μάζεψε 14 ριμπάουντ και είχε 6 ασιστ, 2 κλεψίματα, 3 κοψίματα.

Με το Περιστέρι όπου ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε να κερδίσει (82-78) ο Αλεξέι για την ομάδα του Τσαλδάρη πέτυχε 24 πόντους με 4 τρίποντα.

Τη σεζόν 2018-2019 ο Ποκουσέφσκι μάλιστα πριν το Εφηβικό της Ελευθερούπολης το οποίο παρακολούθησαν σκάουτερ από το ΝΒΑ  είχε κάνει πρεμιέρα στην Ευρωλίγκα.

Μιλώντας στο επίσημο site του Ολυμπιακού τόνισε τη βοήθεια που του προσέφεραν τα τμήματα υποδομής του συλλόγου: «Οι Ακαδημίες του Ολυμπιακού με βοήθησαν πάρα πολύ να εξελιχθώ ως παίκτης.

Όταν ήρθα προπονητής μου ήταν ο κύριος Κεραμέας και χρωστάω και σε εκείνον ένα μεγάλο ευχαριστώ. Πίστεψε και εκείνος σε εμένα, όμως, πέρα από το μπάσκετ με βοήθησε να μεγαλώσω σωστά και να μάθω μια ακόμη γλώσσα.

Τον θυμάμαι να μου μιλάει ώρες στα ελληνικά, επειδή δεν καταλάβαινα τίποτα, ώστε να τα μάθω! Και μπασκετικά εννοείται πως με βοήθησε πάρα πολύ και τον ευχαριστώ. Και ελληνικά και αγγλικά έμαθα εδώ».

Εκτός, όμως, από τις Ακαδημίες σημαντικές ευκαιρίες πήρε και στην πρώτη ομάδα, με τα «αστέρια» της να τον «αγκαλιάζουν» από την πρώτη στιγμή: «Θαύμαζα και τότε και τώρα τον Κώστα Παπανικολάου.

Μου αρέσει πάρα πολύ η ενέργειά του, μου αρέσει ως παίκτης πολύ, αλλά και ως άνθρωπος. Όλοι οι παίκτες με βοήθησαν. Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης με πήραν από την αρχή κοντά τους και ένιωθα πάρα πολύ άνετα.

Γενικά όλοι στην πρώτη ομάδα με αγκάλιασαν και δεν είχα κανένα πρόβλημα ποτέ».

Ο Ποκουσέφσκι μίλησε και για την στήριξη που είχε από την οικογένεια του: «Σίγουρα έχω δουλέψει σκληρά, όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχα την στήριξη της οικογένειάς μου. Ήταν δίπλα μου σε όλες τις δύσκολες στιγμές για να με στηρίξουν, αλλά και για να με ‘σπρώξουν’ να βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου.

Επίσης, με βοήθησαν να παραμείνω προσγειωμένος και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Διαβάστε επίσης