Αλλάζει ο κανονισμός παραχώρησης χώρων σχολείων

 Αλλάζει ο κανονισμός παραχώρησης χώρων σχολείων

Στις σχολικές επιτροπές του Δήμου Καβάλας συζητείται αναλυτικά ο προτεινόμενος νέος κανονισμός παραχώρησης χώρων χωρών που ανήκουν σε σχολεία. Έχει προηγηθεί μία πρώτη διαδικασία διαβούλευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα απασχόλησε και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Όλη η διαβούλευση γίνεται προκειμένου την κρίσιμη στιγμή που δεν αργεί, να ληφθεί η απαραίτητη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.  Ο κανονισμός αλλάζει ελάχιστα με βάση τον υφιστάμενο, προτείνεται να πληρώνονται περισσότερα χρήματα κάθε φορά που ένας χώρος σχολείου κυρίως αθλητικοί χώροι,  παραχωρούνται σε σωματεία –συλλόγους κτλ. Ακόμη και σε ιδιώτες. Τα κυριότερα άρθρα του νέου κανονισμού περιλαμβάνουν τα εξής:

*Η παραχώρηση σχολικών χώρων επιτρέπεται: Α) Σε εξωσχολικούς φορείς του ∆ημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα (Ο.Τ.Α., τοπικούς κοινωνικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία, ινστιτούτα ξένων γλωσσών, φυσικά πρόσωπα κ.λ.π.) και Β) Σε εσωσχολικούς φορείς (Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ΕΛΜΕ, ΕΛΓΕ, τοπικούς συλλόγους δασκάλων και νηπιαγωγών, μαθητικές κοινότητες κ.λ.π.).

*Τα αιτήματα παραχώρησης θα πρέπει να υποβάλλονται στους εξής χρόνους: Α) Τα αιτήματα για παραχωρήσεις που αφορούν στη συνολική χρονική διάρκεια ενός διδακτικού έτους (από 1ης Σεπτεμβρίου έως 30ης Ιουνίου) θα πρέπει να υποβάλλονται από την (15)η Μαΐου έως την (10)η Ιουνίου κάθε έτους. Β) Τα αιτήματα παραχώρησης που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την ημερομηνία για την οποία ζητείται η παραχώρηση του σχολικού χώρου.

*Η παραχώρηση των σχολικών χώρων στους οποίους αφορά ο παρών κανονισμός, επιτρέπεται μόνο εκτός των ωρών διδασκαλίας και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι σχολικοί χώροι διατίθενται προς παραχώρηση καθημερινά από 15:00 μ.μ. έως 23:00 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες των σχολικών διακοπών από 08:00 π.μ. έως 22:00 μ.μ..

*Εφόσον οι χώροι στους οποίους αναφέρεται ο παρών κανονισμός χρησιμοποιούνται κυρίως για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, μετά το τέλος των δράσεων για τις οποίες παραχωρούνται θα πρέπει να αποκαθίσταται η αθλητική τους χρήση. ∆εν επιτρέπεται η μετατροπή τους σε αίθουσες διδασκαλίες και δε μεταβάλλεται η χρήση τους.

*Οι εξωσχολικοί φορείς ή τα φυσικά πρόσωπα, στους οποίους παραχωρείται η χρήση των ανωτέρω σχολικών χώρων οφείλουν να καταβάλουν ανταποδοτικό τέλος για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών δαπανών (∆ΕΗ, ∆ΕΥΑΚ κλπ), καθώς και για την αποκατάσταση της επερχόμενης φθοράς των χώρων το οποίο προσδιορίζεται ως εξής: Για την παραχώρηση των γυμναστηρίων και αιθουσών εκδηλώσεων – πολλαπλών χρήσεων και για χρήση καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, στο ποσό των 130€ πολλαπλασιαζόμενο επί τις ώρες που κάνει χρήση του χώρου την εβδομάδα. Για την παραχώρηση των γυμναστηρίων και αιθουσών εκδηλώσεων – πολλαπλών χρήσεων και για μεμονωμένη χρήση, στο ποσό των 4,00 € ανά ώρα χρήσης. Για την παραχώρηση λοιπών σχολικών χώρων (αίθουσες – εργαστήρια) και για χρήση ειδικού σκοπού (σεμινάρια, εξετάσεις κλπ) στο ποσό των 5,00 € ευρώ ανά ώρα χρήσης και ανά αίθουσα, με ελάχιστο ημερήσιο όριο το ποσό των 200 €.  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν ειδικής αιτιολογίας, επιτρέπεται η δωρεάν παραχώρηση των σχολικών χώρων.

*Η παραχώρηση των προαύλιων χώρων των σχολείων μαζί με βοηθητικούς χώρους, για την πραγματοποίηση ημερήσιων εορταστικών εκδηλώσεων, γίνεται δωρεάν. Για τους εσωσχολικούς φορείς, η χρήση των χώρων πραγματοποιείται δωρεάν για εκδηλώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χωρίς αντίτιμο συμμετοχής. Ο φορέας στον οποίο παραχωρείται η χρήση επιβαρύνεται, επιπλέον, με την ανάλογη δαπάνη θέρμανσης εφόσον πραγματοποιεί χρήση οποιασδήποτε μορφής θέρμανσης, καθώς και με την καθημερινή καθαριότητα του χώρου σε άμεση συνεργασία με τη ∆ιεύθυνση του σχολείου, ώστε να διασφαλίζεται η τελευταία. Σε κάθε περίπτωση που για την παραχώρηση του χώρου ορίζεται ειδικό αντίτιμο από τη νομοθεσία, ισχύει το αντίτιμο αυτό.

*Τα αθλητικά σωματεία και οι αθλητικές ομάδες, στις οποίες παραχωρούνται σχολικοί χώροι για τη διενέργεια προπονήσεων ή αγώνων, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι: απασχολούν νόμιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, χρησιμοποιούν, εφόσον απαιτείται, ασφαλή και κατάλληλο εκπαιδευτικό/ προπονητικό εξοπλισμό και τηρούν, εν γένει, όλους τους σχετικούς κανόνες της αθλητικής νομοθεσίας.

*Ο αιτών φορέας θα πρέπει να αποδεικνύει τη νόμιμη λειτουργία του και το είδος της δράσης του και να προκύπτουν, δι’ εγγράφων, οι νόμιμοι εκπρόσωποί του. Εφόσον πρόκειται για σωματείο θα πρέπει να προσκομίζεται: αντίγραφο του Καταστατικού του μαζί με τυχόν τροποποιήσεις αυτού, απόσπασμα πρακτικών από το οποίο να προκύπτουν τα μέλη του ∆ιοικητικού Συμβουλίου και να αναφέρονται, ειδικότερα, τα πρόσωπα που εκπροσωπούν ή δεσμεύουν με την υπογραφή τους το σωματείο, βεβαίωση εγγραφής στα σχετικά βιβλία σωματείων και βεβαίωση του Α.Φ.Μ.. Για τα αθλητικά σωματεία θα πρέπει να προσκομίζεται, πλέον των ανωτέρω, βεβαίωση εγγραφής στην αρμόδια, ανάλογα με το άθλημα, Ομοσπονδία. Σε περίπτωση που ο αιτών – φορέας είναι αθλητική – κινητική ομάδα εργαζομένων, ήτοι ελεύθερη ομάδα που δε συμμετέχει σε αθλητικό σωματείο, τότε θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση από τον αντίστοιχο επαγγελματικό σύλλογο ή φορέα του ∆ημοσίου.

*Για την κατανομή των ωρών μεταξύ των αθλητικών συλλόγων – ομάδων που αιτούνται την παραχώρηση των σχολικών χώρων για τη διεξαγωγή προπονήσεων ή αγώνων, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν η αγωνιστική δραστηριότητα που παρουσιάζει ο κάθε σύλλογος την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο και οι προπονητικές του ανάγκες

*∆εν επιτρέπεται η παραχώρηση σχολικών αιθουσών σε ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών για τη διδασκαλία της γλώσσας.

*Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και οι Ο.Τ.Α. δύνανται να ζητούν την παραχώρηση σχολικών χώρων για την εφαρμογή προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης με δική τους ευθύνη και οικονομική στήριξη.

*∆εν παραχωρούνται χώροι για προγράμματα, τα οποία απευθύνονται επιλεκτικά σε μεμονωμένους μαθητές ή σε ομάδες μαθητών, με κριτήρια οικονομικοκοινωνικά και αποκλείουν άλλους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης