Αμοιβή 4.000 ευρώ σε πολίτη – Παρέδωσε γλυπτό της ρωμαϊκής εποχής στην Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας

 Αμοιβή 4.000 ευρώ σε πολίτη – Παρέδωσε γλυπτό της ρωμαϊκής εποχής στην Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας

Τον Μάη του 2018 πολίτης κάτοικος του Νομού Ξάνθης βρήκε τυχαία στην ευρύτερη περιοχή του Παραδείσου του Δήμου Νέστου γλυπτό το οποίο έσπευσε να παραδώσει στην αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας.

Στην περίπτωση ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες (και χρονοβόρες) από το νόμο διαδικασίες, στο τέλος των οποίων ο πολίτης επιβραβεύεται για την πράξη του και εισπράττει αμοιβή τεσσάρων χιλιάδων ευρώ!

Η απόφαση για την αμοιβή δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Στηρίζεται στην αξιολόγηση και στην απόφαση του γλύπτου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ομόφωνη απόφαση στις 15-12-2020) και στη σχετική απόφαση της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Ρόλο έπαιξε το είδος, η εποχή από την οποία προέρχεται. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν.

Η επιστημονική και άλλη του αξία. Πρόκειται για ένα γλυπτό της Ρωμαϊκής εποχής. Ένα μαρμάρινο ανάγλυφο με παράσταση νεαρής ανδρικής μορφής.

Ήταν και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Θέματα αμοιβών σε τέτοιες περιπτώσεις, έως του ποσού των 1.500 ευρώ, χειρίζεται μόνη της η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία. Το συγκεκριμένο γλυπτό αξιολογήθηκε για ποσό αμοιβής άνω των 1.500 ευρώ και έτσι η υπόθεση διαχειρίστηκε και κρίθηκε στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης