• 16 Μαΐου 2024,

«Αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος, αυτός είμαι εγώ»

 «Αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος, αυτός είμαι εγώ»

Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε χθες το πρωί στο Μονομελές Καβάλας ο δημοτικός σύμβουλος- πρώην αντιδήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Κρίθηκε ένοχος για σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο. Το περιστατικό αφορά τραυματισμό πολίτη που σκόνταψε σε σιδερένια προεξοχή (από ξηλωμένη πινακίδα) σε πεζοδρόμιο της Καλαμίτσας. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η υπόθεση θα παραπεμφθεί εκ νέου στην Εισαγγελία προκειμένου να ερευνηθεί το αδίκημα της ψευδομαρτυρίας από πλευράς τόσο του Κ. Σιμιτσή όσο και υπηρεσιακών παραγόντων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας . Ο κ. Μουριάδης άσκησε έφεση.

Η δίκη απασχόλησε το Μονομελές πρώτη φορά πριν 1,5 μήνα. Η διαδικασία διακόπηκε προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν κι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας. Το περιστατικό έγινε σε πεζοδρόμιο της Καλαμίτσας τον Οκτώβρη του 2011. Γυναίκα περπατούσε αμέριμνη, σκόνταψε σε σιδερένια προεξοχή (μάλλον πινακίδας), έπεσε, χτύπησε στο πρόσωπο της. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ενώ για τη θεραπεία της έμεινε στην οικία της αρκετές ημέρες. Εκτός από μήνυση κατέθεσε και αγωγή κατά του Δήμου Καβάλας. Με αφορμή την προανάκριση που προκάλεσε η μήνυση της ο κ. Μουριάδης ενημερώθηκε πρώτη φορά για το περιστατικό και το πρόβλημα διορθώθηκε.

Χθες, όπως και στην πρώτη δίκη, τόσο η Πρόεδρος όσο και η Εισαγγελέας επέμεναν στο ζήτημα του έγκαιρου εντοπισμού των προβλημάτων στην πόλη μέσω προληπτικών αυτοψιών. Και χθες εξηγήθηκε στο δικαστήριο ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει αυτήν τη δυνατότητα λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού. «Παρόλα αυτά ο νόμος είναι σαφής. Πρέπει να γίνονται αυτοψίες και έλεγχοι» είπε η Εισαγγελέας της έδρας. Η δε Πρόεδρος του δικαστηρίου όταν και χθες οι μάρτυρες υπεράσπισης έπεσαν σε αντιφάσεις, σχολίασε: «Μάλλον πρέπει να κάνουμε αυτοψία στον Δήμο Καβάλας, να δούμε τι υπάρχει. Όπως ξέρετε έχουμε εκ της θέσης μας αυτήν την δυνατότητα». «Είστε ευπρόσδεκτη αλλά να γίνει ο έλεγχος σε σχέση και με τι ισχύει στους άλλους Ο.Τ.Α.» της απάντησε ο συνήγορος υπεράσπισης Απόστολος Αγελαράκης. Σε άλλο σημείο της δίκης, προκειμένου να πείσει για τις συνέπειες της έλλειψης προσωπικού, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Μ. Χαραλαμπίδης επιχείρησε να κάνει αυτός ερωτήσεις στους δικαστές! Η μη συνηθισμένη διαδικασία σταμάτησε αμέσως με παρέμβαση του συνηγόρου υπεράσπισης που έτσι προστάτευσε τον μάρτυρα.

Στην απολογία του ο Θ. Μουριάδης ήταν ειλικρινής. Ασυνήθιστα ειλικρινής για αίθουσα δικαστηρίων. Κάποιοι μάλιστα από το ακροατήριο που τον άκουσαν τον χαρακτήρισαν και γενναίο! «Το λάθος μου ήταν που μετά το περιστατικό δεν επικοινώνησα με την γυναίκα, να ενδιαφερθώ για την υγεία της» είπε. Κι όταν ρωτήθηκε από την Εισαγγελέα για το ποιος είναι υπεύθυνος για το συμβάν απάντησε: «Αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος, αυτός είμαι εγώ». Στην αγόρευση της η κ. Εισαγγελέας είπε ότι μαζί με τον κ. Μουριάδη έπρεπε να είναι κι άλλοι κατηγορούμενοι, εννοώντας τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Πρότεινε η υπόθεση να ερευνηθεί εκ νέου για το αδίκημα της ψευδορκίας μάρτυρα. Στην πρόταση της ανέφερε συγκεκριμένα τον κ. Σιμιτσή. Όμως η απόφαση της Προέδρου αφορά την έρευνα της ψευδορκίας για όλους τους μάρτυρες δηλαδή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες! Αντικείμενο της έρευνας είναι η λειτουργία της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, το τι συμβαίνει υπηρεσιακά όταν ένας πολίτης τηλεφωνικά ή με άλλον τρόπο αναφέρει πρόβλημα κτλ.

 

Διαβάστε επίσης