• 24 Απριλίου 2024,

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το δρόμο Κρηνίδες- Σταυρός Αμυγδαλεώνα

 Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το δρόμο Κρηνίδες- Σταυρός Αμυγδαλεώνα

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας πριν από μία εβδομάδα ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Καλανταρίδης  διατύπωσε ένα πολύ απλό ερώτημα.

Απευθύνθηκε στη διοίκηση του Δήμου ζητώντας να μάθει πληροφορίες για τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων στα αγροτεμάχια από τα οποία θα περάσει ο νέος δρόμος από τη Δράμα προς την Καβάλα. Εννοούσε το τμήμα του δρόμου που δημοπρατείται, από τις Κρηνίδες μέχρι τον Σταύρο Αμυγδαλεώνα. Η διοίκηση του Δήμου δεν γνώριζε λεπτομέρειες αλλά υποσχέθηκε να τις πληροφορηθεί ώστε να απαντήσει στην ερώτηση.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και κρίσιμο υπό την έννοια ότι το έργο δημοπρατείται αλλά περί των απαλλοτριώσεων δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου νέα! Πρόκειται για ένα τμήμα εθνικού δρόμου (του διευρωπαϊκού δικτύου Ε61) που θα περάσει από πολλά αγροτεμάχια. Υπολογίζεται ότι αυτοί που πρέπει να αποζημιωθούν είναι αγρότες της περιοχής περισσότεροι από 50. Ίσως και περισσότεροι από 100.

Κι ενώ η διαδικασία δημοπράτησης του έργου προχωρά με γοργούς είναι αλήθεια ρυθμούς, κανείς δεν εξηγεί και κυρίως δεν ενημερώνει για το τι θα γίνει με την διαδικασία των αποζημιώσεων. Ανεπίσημα γίνεται γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναγκαστικών απαλλοτριώσεων όπου το κράτος απαλλοτριώνει (ή θέλει να απαλλοτριώσει) με βάση την αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων.

Μία διαδικασία όπου η τιμή που θα οριστεί δεν θα ικανοποιήσει τους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων, οι οποίοι είναι λογικό τελικά να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Για το ίδιο θέμα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον δικηγόροι της περιοχής που θέλουν να εκπροσωπήσουν τους αγρότες όταν έρθει η συγκεκριμένη ώρα.

Η διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων δίνει κάποια πλεονεκτήματα στο κράτος αν και τελικά όλα θα κριθούν στο δικαστήριο. Το τμήμα του δρόμου που θα συνδέσει τη Δράμα με την Καβάλα διέρχεται από πολλά αγροτεμάχια μεταξύ των οποίων και αγροτεμάχια που κάποιος θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει υψηλής αξίας. Κατάλληλα και για άλλες δραστηριότητες. Θα πρέπει να υπάρξουν πραγματογνώμονες, θα πρέπει να οριστούν οι τιμές  αποζημίωσης, οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι κοντά στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες για την περιοχή.

Πόσο αυτή η διαδικασία που δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε, θα επηρεάσει το ουσιαστικό μέρος του έργου; Ο ανάδοχος ο οποίος θα επιλεγεί -είναι κάτι που θα γίνει μέσα στο μήνα Ιούλιο- έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο κατασκευαστικό μέρος.

Στην κατασκευαστική δραστηριότητα αν και θα πρέπει να οριστεί ταυτόχρονα μία προσωρινή τιμή μονάδα αποζημίωσης. Οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο δικαστήριο ζητώντας προκαταρκτική αποζημίωση πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο το κράτος να προχωρήσει γρήγορα. Και οι ιδιοκτήτες έχουν κάποια δικαιώματα. Έχουν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν την έναρξη των εργασιών. Να πιέσουν με τον τρόπο τους. Είναι βέβαιο ότι το θέμα θα αποκτήσει περισσότερη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα καθώς οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις είναι απαραίτητο να εξελιχθούν γραφειοκρατικά για να προχωρήσει και το ίδιο το έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη, μιας και το έργο δημοπρατείται από την Εγνατία Οδό ΑΕ, δόθηκε μία μικρή παράταση στην προθεσμία για την εξέταση των οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν.

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο μετατέθηκε -λένε οι πληροφορίες- για να γίνει στο τέλος του μήνα επειδή υπήρχαν προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα. Μεταξύ των εργολάβων και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών υπάρχει μία φημολογία για το ποιος μπορεί να είναι ο ανάδοχος του έργου.

Αναφέρεται ειδικότερα κοινοπραξία εταιρειών, μία εκ των οποίων δραστηριοποιείται ήδη ή θα δραστηριοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην περιοχή του Δήμου Καβάλας. Πρόκειται για άλλο έργο  που ανέλαβε και σύντομα θα αρχίσει να εκτελεί στην πόλη της Καβάλας.

Διαβάστε επίσης