Αναβολή στην επιτροπή για το λιμάνι της ΒΦΛ- Δεν ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του Μασούτη στο Βύρωνα

 Αναβολή στην επιτροπή για το λιμάνι της ΒΦΛ- Δεν ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του Μασούτη στο Βύρωνα

Με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Δημοσθένη Τουλκίδη αναβλήθηκε προκειμένου να συζητηθεί έπειτα από ένα μήνα θέμα που επρόκειτο να απασχολήσει την επιτροπή ποιότητας ζωής, σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Στην αίθουσα παρόντες ήταν πολλοί λιμενεργάτες και εκπρόσωποι των απολυμένων της ΒΦΛ.

Σύμφωνα με έγγραφο του δημοσίου, η επιτροπή ποιότητας ζωής κι ακόλουθα το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, πρέπει να γνωμοδοτήσουν για τις λιμενικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Είναι μια εκκρεμότητα προερχόμενη από το 2010. Η συζήτηση του θέματος, μέχρι αυτό να αναβληθεί, είχε ένταση και μάλιστα σημειώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στη Μαρία Φρατζεσκάκη και απολυμένου του εργοστασίου, ο οποίος για το υπόλοιπο της συνεδρίασης βγήκε έξω από την αίθουσα.

Πρώτος μίλησε ο Δημοσθένης Τουλκίδης. Δήλωσε ότι πρόκειται για μία εκκρεμότητα προερχόμενη από το 2010 και τόνισε ότι δεν κατανόησε ποτέ για ποιο λόγο το συγκεκριμένο θέμα παραμένει έκτοτε σε εκκρεμότητα. Εξήγησε λοιπόν περί τίνος πρόκειται. Το δημόσιο, είπε, ζητά γνωμοδότηση για τη διατήρηση ή όχι των έργων και των εγκαταστάσεων του αιγιαλού εντός του εργοστασίου. Εμείς μόνο γνωμοδοτούμε, διευκρίνισε ο κ. Τουλκίδης, σπεύδοντας να εξηγήσει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δε σχετίζεται με το σε ποιον θα γίνει η παραχώρηση των εγκαταστάσεων. Δε νομίζω, κατέληξε ο αντιδήμαρχος, ότι υπάρχει ενδεχόμενο αρνητικής γνωμοδότησης.

Ο Λεωνίδας Παππάς και ο Σωτήρης Σωτηριάδης, εκπρόσωποι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ζήτησαν το θέμα να απασχολήσει απευθείας το δημοτικό συμβούλιο. Ο Σπύρος Προυσαεύ απουσίαζε από τη συνεδρίαση, έχοντας ενημερώσει νωρίτερα τον πρόεδρο Ανέστη Τσουρουκίδη. Όταν έλαβε το λόγο ο κ. Τσουρουκίδης, τότε η ένταση άρχισε να αυξάνεται. Δε συνδέω το θέμα με τις εκκρεμότητες του εργοστασίου έναντι των απολυμένων εργαζομένων, ξεκαθάρισε. Κάλεσε δε τους απολυμένους και τους λιμενεργάτες να μη δίνουν προέκταση στο ζήτημα. Εμείς, συνέχισε ο Ανέστης Τσουρουκίδης, απλά απαντούμε στο δημόσιο για τη διατήρηση ή όχι των εγκαταστάσεων.

Ο Ζήσης Μπόνιας και ως πρώην εργαζόμενος της ΒΦΛ είπε ότι οι εγκαταστάσεις πρέπει να διατηρηθούν, διαφορετικά το εργοστάσιο θα κλείσει. Αμέσως μετά ανέκυψε το επεισόδιο του απολυμένου με την κ. Φρατζεσκάκη κι όταν η συνεδρίαση ξανάρχισε μίλησε η δικηγόρος των λιμενεργατών και των απολυμένων της ΒΦΛ.

Η Τάνια Ελευθεριάδου σημείωσε: «Απορώ πώς σκέφτεστε να γνωμοδοτήσετε. Πρέπει πρωτίστως να διευκρινίσετε εάν οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς. Ξέρετε εάν λειτουργούν σωστά; Ο φάκελος του θέματος δεν είναι πλήρης».

Ο Λεωνίδας Παππάς ζήτησε από τον Ανέστη Τσουρουκίδη να μην παρασύρεται από τις προσωπικές του σχέσεις με το εργοστάσιο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, του απάντησε ο κ. Τσουρουκίδης. Η κ. Ελευθεριάδου επανήλθε λέγοντας: «Να διατηρηθούν και να υπάρχουν οι εγκαταστάσεις μόνο εφόσον είναι νόμιμες. Αυτό προκύπτει από πιστοποιήσεις τις οποίες ζητούμε να καταθέσει η εταιρεία. Ο φάκελος του θέματος πρέπει να είναι πλήρης. Αλλιώς υπάρχει εγκληματική ανοχή από την πλευρά σας. Θέλουμε να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός».

Μπροστά στο κλίμα που δημιουργήθηκε και στην υπενθύμιση ότι επρόκειτο για συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου Καβάλας, ο κ. Τουλκίδης άρχισε να υπαναχωρεί της διαφαινόμενης αρχικής του εισήγησης προκειμένου να εξασφαλισθεί θετική γνωμοδότηση. Θα διερευνήσω εάν υπάρχει τρόπος δικού μας ελέγχου των εγκαταστάσεων για πιστοποιήσεις και για την τεχνική επάρκεια αυτών, τόνισε. Ζήτησε λοιπόν την αναβολή του θέματος. Όπως φαίνεται το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στο τέλος του Οκτώβρη.

Δεν επιθυμώ το θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού πρέπει επιτέλους να ληφθεί μια απόφαση, παρατήρησε ο Ανέστης Τσουρουκίδης. Πάντως, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδοτεί, αλλά πριν από τη γνωμοδότησή του πρέπει να προηγηθεί μία ακόμη γνωμοδότηση (μάλλον περιττή) της συγκεκριμένης δημοτικής επιτροπής.

Άλλο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε στη λειτουργία του σούπερ μάρκετ Μασούτη επί της οδού Φιλαδελφείας 2 στο Βύρωνα. Αποφασίστηκε να μην ανακληθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος αφού δεν υπήρχε λόγος. Οι εκπρόσωποι της επιχείρησης έκαναν γνωστό ότι ξεκίνησαν τις διαδικασίες ώστε αυτό να αποκτήσει νέα άδεια λειτουργίας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης