• 6 Μαΐου 2024,

Άννα Τσουκαλά: «Δεν είναι κάτι το άπιαστο, όλα στο εξωτερικό είναι μια πρόκληση» 

 Άννα Τσουκαλά: «Δεν είναι κάτι το άπιαστο, όλα στο εξωτερικό είναι μια πρόκληση» 

Στην πόλη Μπορός (κοντά στο Γκέτεμποργκ με 70.000 περίπου κατοίκους) της Σουηδίας θα μετακομίσει η Άννα Τσουκαλά η οποία θα συνδυάσει το Βόλεϊ με τη επαγγελματική της ενασχόληση.

Εκεί θα αγωνιστεί στην ΙΚ Imer και παράλληλα θα γίνει η πρώτη παίκτρια από την Καβάλα που θα συμμετάσχει σε ξένο πρωτάθλημα. Η Άννα λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σουηδία μίλησε στην Αθλητική Πρωινή για την  όλη αυτή κατάσταση που βιώνει αυτό τον καιρό μετά τον ΑΟΚ και τη Σαντορίνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Πως προέκυψε αυτή τη μεταγραφή σου σε ομάδα της Σουηδίας;

Απ: Όταν έγινε το lockdown τον Νοέμβριο μετά από λίγο καιρό μας είπανε από την ομάδα μας (ΑΟ  Θήρας) από τη στιγμή που δεν υπήρχε και κανένα νέο από την ομοσπονδία μας, ότι είμαστε ελεύθερες αν θέλουμε να ψάξουμε κάτι άλλο.

Δεν έγινε αποδέσμευση απλά μας είπανε ότι αν βρεθεί κάτι μπορούμε να το δούμε. Εγώ είχα κάνει αίτηση σε ένα πρόγραμμα εθελοντικό μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δουλειά στη Σουηδία στο οποίο με δέχθηκαν και στη συνέχεια αφού πρώτα βρήκα σε ποια πόλη θα είμαι, εκεί βρήκα και ομάδα να παίξω.

Ουσιαστικά πάω εκεί πέρα σε αυτό το πρόγραμμα που είναι για 1 χρόνο. Προηγήθηκε αυτό και μετά βρήκα την ομάδα στην οποία θα αγωνιστώ.

Είναι στην δεύτερη κατηγορία αλλά τώρα δεν παίζει το πρωτάθλημα λόγω του κορωνοϊού όπως βέβαια και εδώ. Έγινε κανονικά μεταγραφή, έβγαλα έναν αριθμό στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία Βόλεϊ και από εκεί μπόρεσα να την ολοκληρώσω.

Την ομάδα την βρήκα από προπονητές που ήξερα στη Σουηδία. Κάπως έτσι.  Αυτή ήταν η διαδικασία.  Η δουλειά αφορά ένα κέντρο απασχόλησης με παιδιά. Δεν είναι ακριβώς ψυχολογία  όπου έχω σπουδάσει.

Ερ: Πότε αναχωρείς για τη Σουηδία; Πότε ξεκινάς αυτή τη νέα σου προσπάθεια;

Απ: Στη Σουηδία φεύγω την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου. Από όσο  ξέρω, αυτή η ομάδα τώρα δεν κάνει προπονήσεις. Περιμένουνε να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Εκεί που θα πάω για δουλειά λειτουργούν με κάποιους περιορισμούς, με κάποια μέτρα.

Στη Σουηδία παίζει μόνο η Α1 των γυναικών, όσον αφορά το Βόλεϊ.

Ερ: Πρόκληση μεγάλη αυτό το ταξίδι στη Σουηδία;

Απ: Όλα είναι πρόκληση έξω, η δουλειά, το βόλεϊ, όλα.

Ήθελα πολύ να πάω. Το σκεφτόμουν από τότε που τελείωνα τη σχολή. Με αφορμή το lockdown ήρθε η κατάλληλη στιγμή. Εδώ βλέπετε και εσείς ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Έχουν μείνει στάσιμα όλα.

Ερ: Είναι πάντως κάτι το ιστορικό, αφού γίνεσαι η πρώτη παίκτρια του Βόλεϊ από την Καβάλα που θα παίξει σε Ευρωπαϊκή ομάδα.

Απ: Αυτό ήταν κάτι το απρόσμενο. Είναι καλή είδηση και ευχαριστώ τον κόσμο για τα μηνύματα που μου στέλνει μέσω βέβαια και της είδησης που δημοσιεύτηκα πρώτα από την Πρωινή. Δεν είναι τόσο άπιαστο. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να πας να παίξεις στην Ιταλία ας πούμε.

Μπορεί να συμβεί αν μπορέσεις να το συνδυάσεις με κάτι άλλο. Είναι μια καλή εμπειρία.

Ερ: Πάντως το καλοκαίρι είχες κάνει ένα μεγάλο άλμα από τον ΑΟΚ σε μια πολύ καλή ομάδα της μεγάλης κατηγορίας, τον ΑΟ Θήρας.

Απ: Είναι ένα πολύ επαγγελματικό σωματείο. Μακάρι τα πράγματα να ήταν αλλιώς και να συνέχιζα εκεί.

Η δουλειά που κάναμε στον ΑΟ Θήρας , ήταν πάρα πολύ επαγγελματική. Δυστυχώς δεν βοήθησε η κατάσταση με το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα.

Παίξαμε μόνο 4 αγωνιστικές και μετά σταματήσανε όλα.

Ερ: Πως το δέχθηκαν αυτό οι γονείς σου;

Απ: Εντάξει ξαφνιάστηκαν ομολογουμένως λίγο στην αρχή. Δεν το είχα αναφέρει ποτέ σαν μια πιθανότητα να βρω εγώ κάτι στο εξωτερικό.

Μετά ήταν πολύ θετικοί και πολύ υποστηρικτικοί όλοι. Οι γονείς μου, οι φίλοι μου, όλοι, τα πάντα.

Ερ: Πρέπει τελικά να υπάρχει διάθεση για ένα βήμα παραπάνω;

Απ: Ακριβώς, έτσι είναι. Κάτι που μπορεί να γίνει λίγο καλύτερα, να το ακολουθούμε. Εμένα πάντοτε ήταν στόχος μου να συνδυάσω το Βόλεϊ με κάτι που με ενδιαφέρει και επαγγελματικά. Τώρα αυτή η συνθήκη είναι η ιδανική. Να γίνει ένα βήμα παραπάνω και επαγγελματικά και αθλητικά.

Ερ: Ο ΑΟΚ έπαιξε μόνο ένα παιχνίδι φέτος.

Απ: Δυστυχώς. Φαινόταν πάντως ότι πάλι γινόταν πολύ καλή δουλειά από τον κ. Μπαλασά και από όλα τα κορίτσια, σύμφωνα με αυτά που  μάθαινα. Δυστυχώς δε συνεχίστηκε η χρονιά. Ελπίζω να παίξουν σε κάποια στιγμή αλλά είμαι απαισιόδοξη πάνω σε αυτό.

Ερ: Πας σε μια χώρα με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από τον Μεσογειακό που έχεις συνηθίσει. Το Σκανδιναβικό μοντέλο διαφέρει πολύ από τον δικό μας τρόπο ζωής.  Θα χρειαστεί μια άλλη προσαρμογή.

Απ: Πρώτα απ` όλα θα μου λείψει ο ήλιος. Πέρα από αυτό σίγουρα έχουν πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής.

Προσπαθώ να το δω όλο σαν μια εμπειρία. Να μάθω τον πολιτισμό τους, να μάθω πράγματα για το λαό τους. Είναι ευκαιρία να μάθω κάποια πράγματα για τον εαυτό μου»

Διαβάστε επίσης