• 15 Μαΐου 2024,

Ανοδικός ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Καβάλας – Παραμένουν αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες

 Ανοδικός ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Καβάλας – Παραμένουν αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες

Θετική η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης


Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας για το 2024, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί τρίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 355 επιχειρήσεων το διάστημα Φεβρουάριος  – Απρίλιος 2024 από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας. Στην ερώτηση με ποιον από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν έρθει σε επαφή οι επιχειρήσεις της περιοχής  για θέματα που τους αφορούν, το 56% αποκρίθηκε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συνεργαστεί με κανένα φορέα του Δημοσίου, το 24% ανέφερε τον Δήμο, το 19% τον Δήμο και την Περιφέρεια, ενώ το 1% μόνο την Περιφέρεια.

Συνεχίζοντας στον τομέα της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε ερώτημα της αλληλεπίδρασης με τον Δήμο, όπου ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα  οι ερωτηθέντες απάντησαν τα ακόλουθα:

Στο ερώτημα δε εάν ο Δήμος συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υπήρξε διχογνωμία με το 39% να αποκρίνεται θετικά, το 32% να εμφανίζεται αρνητικό και 29% να μην δίνει απάντηση.

Αναφορικά με το πώς κρίνουν οι Καβαλιώτες επιχειρηματίες την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 55% την χαρακτήρισε ικανοποιητική, το 31% καλή, ενώ το 14% κακή.

Ακόμη, σχετικά με στην ερώτηση πώς αναμένουν για τους επόμενους έξι μήνες οι ερωτηθέντες την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 59% ανέφερε ότι δεν αναμένει κάποια αλλαγή, το 29% πιστεύει, ότι θα χειροτερέψει και τέλος το 12% προσδοκεί βελτίωση.

Κατά το προσεχές τρίμηνο η πλειονότητα των επιχειρηματιών σκοπεύει να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό που απασχολεί, μέρος των επιχειρήσεων σχεδιάζει να προβεί σε προσλήψεις, ενώ μικρή μερίδα των ερωτηθέντων πρόκειται να προβεί σε απολύσεις.

Αναφορικά δε με τον τζίρο του προηγούμενου μήνα,το 59,0% δήλωσε πως παρέμενε ο ίδιος, το 30% ότι μειώθηκε, ενώ 11% πως αυξήθηκε.

Άνοδος του δείκτη πορείας της οικονομίας

Η οικονομία στον Νομό Καβάλας φαίνεται να έχει ανοδική πορεία, καθώς διανύει τη θερινή περίοδο,δίνοντας ψυχολογικό προβάδισμα στις επιχειρήσεις, αφού ως γνωστόν ο τουρισμός ο τουρισμός είναι ισχυρή ενίσχυση για τα ταμεία των επιχειρήσεων.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης