• 25 Απριλίου 2024,

Ανοιχτή επιστολή στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας για την Ογκολογική Κλινική στην Καβάλα

 Ανοιχτή επιστολή στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας για την Ογκολογική Κλινική στην Καβάλα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΌ ΥΓΕΙΑΣ   

Η Ογκολογική Κλινική στην  Καβάλα


Πριν από μια εβδομάδα επισκεφθήκατε  την πόλη μας κυρία Υπουργέ  Υγείας με κύριο στόχο την ενημέρωσή σας  για τα θέματα του Νοσοκομείου Καβάλας . Στόχος σας  βέβαια ήταν το πρόβλημα με τις  ελλείψεις προσωπικού λόγω της πανδημίας και των ανεμβολίαστων Υγειονομικών.

Για την Καβάλα όμως υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης Ογκολογικής Κλινικής και μερικές χιλιάδες καρκινοπαθείς (έχουν υπερβεί κατά πολύ τις 5000 τον χρόνο) ταλανίζονται για να έχουν την σωστή θεραπεία υποβαλλόμενοι σε παραπάνω ταλαιπωρία γιατί θα πρέπει να μετακινούνται κατά 400 χιλιόμετρα για να έχουν την κλινική τους θεραπεία πηγαίνοντας στην Θεσσαλονίκη ή στην Αλεξανδρούπολη.

Το δε οικονομικό κόστος δεν είναι αμελητέο για το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς και μάλιστα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Κυρία υπουργέ γνωρίζετε πιστεύω σαν ειδήμων, ότι για μια  ολιγόλεπτη εξέταση και θεραπεία, καμιά φορά ένας καρκινοπαθής είναι υποχρεωμένος να υποστεί αυτήν την μετακίνηση και την ταλαιπωρία, ιδίως για τους αιματολογικούς καρκίνους. Αυτό είναι απάνθρωπο και δεν τιμά κανέναν μας.

Η δημιουργία  της Ογκολογικής Κλινικής, κυρία Υπουργέ, δεν είναι μόνο Πανκαβαλιώτικο αίτημα. Είναι αίτημα και των Νομών Δράμας, Σερρών και Ξάνθης λόγω της γεωγραφικής θέσης της Καβάλας γιατί ένας μεγάλος όγκος των καρκινοπαθών των νομών αυτών ιδίως αυτών των περιφερειών που βρίσκονται σε επαφή γεωγραφικά με την Καβάλα τους εξυπηρετεί το Ογκολογικό Τμήμα της πόλης μας.

Αυτό έγινε φανερό με την Πανδημία του Covid  όπου το Νοσοκομείο μας επιλέχθηκε σαν Νοσοκομείο Κόμβος μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης και ανταποκρίθηκε θαυμάσια στον ρόλο του σαν βαλβίδα απόσυμπίεσης. Το ίδιο είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και με την Ογκολογική Κλινική της Καβάλας. Όσο για Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο της Δράμας που λανθασμένα σας πληροφόρησαν ότι υπάρχει δεν είναι αλήθεια.

Στην Δράμα  έρχεται μια φορά την εβδομάδα ένας Ογκολόγος Γιατρός και παρακολουθεί κάποια περιστατικά των οποίων όμως  οι χημειοθεραπείες και οι άλλες ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται από το Ογκολογικό Τμήμα της Καβάλας. Η Ογκολογική Κλινική στην Καβάλα είναι επιβεβλημένη λοιπόν να γίνει για πολλούς λόγους. Πρώτα για την εξυπηρέτηση του πλήθους των καρκινοπαθών και την παροχή σ’ αυτούς σχετικά ανθρώπινης παροχή ιατρικής φροντίδας που τους οφείλει η Πολιτεία.

Αλλά και οικονομικοί λόγοι συνηγορούν  για μια τέτοια ενέργεια τόσο για το κράτος αλλά και για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Ακόμη μια τέτοια Ογκολογική Κλινική θα αποσυμφορήσει και τα αντίστοιχα Ογκολογικά Νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης ανεβάζοντας και σ αυτά την ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής υπηρεσίας.

Πιστεύουμε ότι οι υποσχέσεις  της προηγούμενης Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την δημιουργία της Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Καβάλας καθώς και για  την προμήθεια  Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος με την αντίστοιχη επάνδρωση του ισχύουν. Εξ άλλου οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν στην Βουλή από τον προηγούμενο Υφυπουργό τον κύριο Βασίλη  Κοντοζαμάνη και μόνη αιτία καθυστέρησης είναι τα  προβλήματα με τον Covid.

Πιστεύουμε ότι μέσα στους γιατρούς που ανακοινώσατε ότι θα προσληφθούν στο Νοσοκομείο της Καβάλας θα περιλαμβάνεται οπωσδήποτε  και γιατρός με την ειδικότητα του Ογκολόγου. Σαν καταγόμενη από τον ακριτικό Έβρο πιστεύετε νομίζω ότι και αυτοί που ζουν εδώ στις εσχατιές της Ελλάδας μας έχουν το δικαίωμα στην παροχή από το κράτος της επιβεβλημένης ποιότητας υγείας  για να μη αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Παναγιώτης Φώτου

Διαβάστε επίσης