Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου- Ετοιμάζεται πρόταση σε πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης

 Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου- Ετοιμάζεται πρόταση σε πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας έλαβε χθες το μεσημέρι την πρώτη απόφαση για την πρόταση δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στην αγορά της πόλης μας. Η πρόταση θα ωριμάσει και θα κατατεθεί ως τον Σεπτέμβρη στο σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Θα έχει προϋπολογισμό 1,2 εκ ευρώ και στόχο παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, ορισμένες από τις οποίες αφορούν εμπόρους- καταστηματάρχες. Αναφέρεται ήδη (αφού όλα είναι στο ξεκίνημα τους) ότι αν η πρόταση εγκριθεί μπορούν να επωφεληθούν έως και 70 καταστήματα. Με ευνοϊκούς όρους θα έχουν τη δυνατότητα μιας ειδικής ανακαίνισης ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που βρίσκεται στην ουσία του προγράμματος.

Αν και οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν μαζί με τους φορείς της αγοράς, ο Δήμος Καβάλας προκρίνει τα εξής: Η περιοχή του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου να είναι όλη σχεδόν η αγορά. Το δε δημοτικό έργο ανάπλασης κτλ να αφορά κυρίως την οδό Κουντουριώτου και λίγο από την (αρχή) οδό Ομονοίας. Σύντομα ο Δήμος θα πρέπει να αποφασίσει για τον εταίρο του στο πρόγραμμα, αν θα είναι ο Εμπορικός Σύλλογος ή το Επιμελητήριο.

 

«Ανοιχτό κέντρο εμπορίου» στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς

Με καθυστέρηση τριάντα περίπου λεπτών λόγω έλλειψης απαρτίας άρχισε η χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο. Αφού η συνεδρίαση άρχισε χρειάστηκαν δεκαπέντε περίπου λεπτά για τη λήψη ομόφωνων αποφάσεων στα 18 τακτικά και 5 έκτακτα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Η κυριότερη απόφαση που έλαβε χθες η οικονομική επιτροπή αφορά στην κατάθεση πρότασης σε πρόγραμμα του υπουργείου ανάπτυξης, το οποίο πρόσφατα γνωστοποιήθηκε. Ουσιαστικά χθες η οικονομική επιτροπή πήρε την πρώτη απόφαση για μία φιλόδοξη πρόταση του δήμου Καβάλας, προκειμένου να δημιουργηθεί στην αγορά της πόλης ανοιχτό κέντρο εμπορίου. Η νέα δράση του υπουργείου ανάπτυξης ζητά προτάσεις από τους δήμους όλης της χώρας έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο δήμος Καβάλας προσανατολίζεται σε μία πρόταση που θα διατυπωθεί είτε από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο, είτε από κοινού με το Επιμελητήριο και ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου είναι μια δράση που στοχεύει στην ενίσχυση και στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που έχουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Ο κάθε δήμος επιλέγει να συνεργαστεί είτε με τον εμπορικό σύλλογο ή με το επιμελητήριο της περιοχής. Μεταξύ όλων των υπολοίπων που θα γίνουν για το πρόγραμμα προβλέπεται κι ένα έργο, για το οποίο ο δήμος Καβάλας προσανατολίζεται στην ανακατασκευή – ανάπλαση της οδού Κουντουριώτου. Φυσικά υπάρχουν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα, μία εξ αυτών αφορά στην αποδοχή των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό από τουλάχιστον εβδομήντα καταστήματα και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Οι δήμοι αναλαμβάνουν την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στην περιοχή όπου θα δημιουργηθεί το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, προμηθεύουν κι εγκαθιστούν συστήματα έξυπνης πόλης μεταξύ των οποίων και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, συστήματα έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας. Οι εκπρόσωποι της αγοράς, δηλαδή ο εμπορικός σύλλογος και το επιμελητήριο, αναδεικνύουν την ταυτότητα της εμπορικής περιοχής, προβάλουν και προωθούν την ίδια περιοχή. Η πρόταση που θα μπει σε διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς, έχει κατ’ αρχήν κατεύθυνση όλο το κέντρο της πόλης.

Δηλαδή φαίνεται ότι θα περιλάβει μια περιοχή που ξεκινά από την οδό Δαγκλή και φθάνει έως την οδό Κουντουριώτου. Σύντομα θα μάθουμε νεότερα γι’ αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα και το τι θα περιλαμβάνει αναλυτικά η πρόταση του δήμου Καβάλας.

Τα πέντε έκτακτα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν σε προμήθειες διαφόρων υλικών. Με την ευκαιρία δόθηκε παράταση επιπλέον 45 ημερών στον προμηθευτή φωτιστικών της δημοτικής καπναποθήκης, άρα η αποπεράτωση του έργου μετατίθεται για το Σεπτέμβριο.

Η τριμηνιαία οικονομική έκθεση του δήμου για τα αποτελέσματα προϋπολογισμού στο Β’ τρίμηνο του 2018 αναφέρει ικανοποιητικά στοιχεία. Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα εκτός από το γεγονός ότι καθυστερούν τα χρήματα των έργων και η απορρόφηση για τα έργα του ΕΣΠΑ.

Εγκρίθηκαν πρακτικά κατακύρωσης μετά από δημοπρασία εκμίσθωσης επτά καταστημάτων στη δημοτική λαχαναγορά. Και τα επτά μισθώθηκαν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος για το αναψυκτήριο στη θέση Προφήτης Ηλίας των Φιλίππων κι έτσι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί. Υπήρξαν όμως ανάδοχοι για την προμήθεια γραφικής ύλης – αναλώσιμων ειδών μηχανογράφησης – φωτοτυπικών φαξ και φωτοτυπικού χαρτιού για τις ανάγκες του δήμου Καβάλας το έτος 2018. Πρόκειται για την επιχείρηση Χαϊνά και μια εταιρεία πληροφορικής που βρίσκεται επί της οδού Ερυθρού Σταυρού.

Διαβάστε επίσης