Άνθρακας τελικά ο διαφαινόμενος θησαυρός: Ένα μικρό μόνο μέρος του beach bar «Παραλία» σε δημοπρασία

 Άνθρακας τελικά ο διαφαινόμενος θησαυρός: Ένα μικρό μόνο μέρος του beach bar «Παραλία» σε δημοπρασία

Έντονη δημοσιότητα στον τοπικό τύπο έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες μια ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου Νέστου σύμφωνα με την οποία φέρεται να βγαίνει σε δημοπρασία το κεντρικό αναψυκτήριο «Paralia» στην Κεραμωτή.

Μόνο που ο τίτλος της προαναφερθείσας δημοπρασίας φαίνεται τελικά να παραπληροφορεί και να συγχέει κάπως την κατάσταση αφού η πραγματικότητα σχετικά με το Δημοτικό Αναψυκτήριο είναι διαφορετική.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή. Το συγκεκριμένο Δημοτικό Αναψυκτήριο – beach bar λειτουργεί από το 2006 με την επωνυμία “Beach Bar Paralia» στην Αμμόγλωσσα Κεραμωτής. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος των θερινών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας που επενδύει στο χώρο για σχεδόν δεκαπέντε χρόνια έχει ξοδέψει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για να αλλάξει την όψη τόσο του καταστήματος όσο και γενικότερα της τουριστικής εικόνας της ευρύτερης περιοχής του Νέστου ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου απασχολεί περίπου 150 άτομα από την Τοπική Κοινωνία, βοηθώντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Νομού.

Παρόλα αυτά και  ενώ ο επιχειρηματίας είχε νοικιάσει το χώρο από το 2006, με πολυετές συμβόλαιο, από τον τότε Δήμο Κεραμωτής, κομβικό χρονικό σημείο αποτελεί το έτος 2015 όταν η Εταιρία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημόσιου (Ε.Τ.Α.Δ.) αποβάλει με απόφαση της, τον επιχειρηματία από το χώρο, ο οποίος είχε παραχωρηθεί στον ίδιο, από τον τότε Δήμο Κεραμωτής.

Για την ουσία του πράγματος, τελικά ο Δήμος Νέστου (διάδοχος Δήμος του πρώην Δήμου Κεραμωτής) κατείχε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του “beach bar Paralia”. Όλο το υπόλοιπο, μεγαλύτερο και πιο λειτουργικό κομμάτι του καταστήματος ανήκε τελικά στην Ε.Τ.Α.Δ.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω συμβάντων ήταν το κατάστημα να παραμείνει κλειστό για ολόκληρο το καλοκαίρι του 2015 χάνοντας έτσι ο επιχειρηματίας σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία του, ενώ παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι έχασαν τη δουλεία τους. Τελικά ο επιχειρηματίας κατάφερε το 2016 να ξανανοίξει το κατάστημα αφού πρώτα υπέγραψε νέο πολυετές συμβόλαιο με την Ε.Τ.Α.Δ. Ουσιαστικά, λοιπόν, το προαναφερθέν “beach bar Paralia” είναι μισθωμένο για αρκετά επιπλέον χρόνια από τον ίδιο επιχειρηματία.

Εδώ, λοιπόν, φαίνεται να είναι και η ουσία των γεγονότων, αφού η δημοπρασία που διενεργεί η αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου Νέστου αφορά μόνο ένα  πολύ μικρό μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων του καταστήματος τα οποία έχουν πολύ μικρή σημασία στη λειτουργία της επιχείρησης αφού όποιος ιδιοκτήτης και αν κατέχει μόνο τα συγκεκριμένα σημεία του beach bar δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την Αμμόγλωσσα Κεραμωτής για να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες.

Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι ότι και η ιδία η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Νέστου «νίπτει τας χείρας» της για τυχόν ευθύνες και αξιώσεις που μπορεί να προκύψουν εκ των υστέρων για όποιον ενδιαφερθεί να συμμετάσχει στην διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τους όρους της διακήρυξης ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υπογράψει δυο υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες αφενός «δηλώνουν ότι έλαβαν γνώση του χώρου που πρόκειται να τους εκμισθωθεί και ειδικότερα των κτηριακών εγκαταστάσεων» και αφετέρου ότι: «έλαβαν γνώση των όρων της παρούσας διακήρυξης και ότι τους αποδέχονται ανεπιφύλακτα».

Παράλληλα, υποχρεώνει τον κάθε ενδιαφερόμενο που θα οριστεί τελικά πλειοδότης να προκαταβάλει, με την υπογραφή της σύμβασης, το ενοίκιο ενός έτους (16.000 ευρώ) καθώς και σχετική εγγυητική (16.000 ευρώ) χωρίς να αναλαμβάνει η ίδια τυχόν ευθύνες επιστροφής των παραπάνω χρημάτων, στην περίπτωση που δεν μπορέσει ο συγκεκριμένος πλειοδότης να λειτουργήσει το κατάστημα. Ουσιαστικά, έτσι, ο ενδιαφερόμενος κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα του.

(Πηγή φωτογραφίας wikimapia.org)

Διαβάστε επίσης