Η απάντηση της ΛΑΕ στον ΣΥΡΙΖΑ : Αν χάσει το διαμέρισμα θα αναγκαστεί να μείνει στο δρόμο ή σε συγγενείς.

 Η απάντηση της ΛΑΕ στον ΣΥΡΙΖΑ : Αν χάσει το διαμέρισμα θα αναγκαστεί να μείνει στο δρόμο ή σε συγγενείς.

Για τον πλειστηριασμό που δεν έγινε αλλά κατέστη άγονος (ενώ δεν έγινε)

Αυτοί που παρέδωσαν λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους και τρένα, αυτοί που δίνουν «γη και ύδωρ» στους τροϊκανούς, αυτοί που ξευτελιζόμενοι υλοποιούν πολιτικές που θα ζήλευε και η ίδια η Θάτσερ, εγκαλούν και μαλώνουν τη ΛΑΕ . Γιατί άραγε; Γιατί τόλμησε να εναντιωθεί και να αποκαλύψει έναν πλειστηριασμό που κατά τα λεγόμενα τους δεν έγινε, αλλά κατέστη άγονος, πάλι κατά τα λεγόμενα τους (άρα έγινε). Ότι δεν αφορά πρώτη κατοικία αλλά είναι η μόνη της οικογένειας του παιδιού της ιδιοκτήτριας, που αν την χάσει μένει στο δρόμο ή θα αναγκαστεί να φιλοξενηθεί από συγγενείς. Ότι είναι μέρος μεγαλύτερου χρέους των μόλις 17.000 Ευρώ, ποσό για το οποίο έγινε ο πλειστηριασμός ενός διαμερίσματος μόλις 36,73 τμ. Ευτυχώς δεν πρόσεξαν την πισίνα οπότε η διαμαρτυρία τους θα ολοκλήρωνε τη θεωρία των πλούσιων στρατηγικών κακοπληρωτών. ( Στον ιστότοπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο διαδίκτυο στη διάθεση κάθε συμπολίτη υπάρχει το δελτίο του συγκεκριμένου πλειστηριασμού με όλες τις πληροφορίες Κωδικός: h54t3pKj9T )

Η σωτηρία των τραπεζών το νέο ευαγγέλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Των τραπεζών που σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις ανακεφαλαιοποιήθηκαν 3 φορές από όλους μας, άρα και από τους πλειστηριαζόμενους. Το δόγμα ότι «δε γίνεται αλλιώς» (ΤΙΝΑ) από το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο παραμένουμε στην υπέροχη οικογένεια της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, υπηρετείται πιστά από αυτούς που πριν λίγα χρόνια θα άλλαζαν την Ευρώπη. Ο κατήφορος δεν έχει σταματημό.

Το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη έγινε ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και καταστολή απέναντι σε όσους αντιδρούν. Για να έρθει η σειρά των κατασχέσεων και των εξώσεων. Τους καλούμε να ετοιμάζονται αφού «δε γίνεται αλλιώς» να ξεσπιτώνουν οι ίδιοι τους οφειλέτες, όταν και η αστυνομία δε θα το τολμά. Ας ετοιμάζουν τις οργανώσεις τους για τις εξώσεις γιατί δεν είναι ηθικό και δίκαιο μια δουλιά που ξεκίνησαν αυτοί να την τελειώνουν άλλοι. Καθείς εφ΄ ω ετάχθη ώσπου ο εξευτελισμός τους να γίνει τέλειος.

Εμείς θα τους θυμίζουμε με την παρουσία και τη δράση μας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ότι υπάρχει αριστερά και κοινωνία που αντιδρά.

Σ΄ ότι αφορά τον ισχυρισμό των Συριζαίων ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται, ας βάλουν και αυτό το ψέμα τους πλάι στα τόσα άλλα που κατά καιρούς έχουν πει μήπως και κερδίσει το βραβείο ψευτιάς. Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός. Γιατί το ψέμμα βρίσκεται πια στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ.

Καβάλα 11/3/18

( Ακολουθεί άλλο δελτίο τύπου για την ενημέρωση των συμπολιτών μας εξηγούμε τι ισχύει γύρω απ΄ τη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας )

 

Υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς;

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Όχι. Σε αντίθεση με ότι ίσχυε στο παρελθόν, καμία μα καμία διάταξη δεν απαγορεύει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Η τελευταία φορά, που προστατεύτηκε η κύρια κατοικία κάθε πολίτη ήταν με το αρ.2 του Ν.4224/2013, το οποίο ως γνωστόν προέβλεπε την κατάργηση της προστασίας αυτής στις 31/12/2014 και έκτοτε η προστασία αυτή δεν ανανεώθηκε.

Για να εξαιρεθεί μια πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό πρέπει ο οφειλέτης να προσφύγει μέχρι τέλους του 2018 στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη αντιμετωπίζοντας αντίστοιχα και τα αυξημένα έξοδα. Η κυβέρνηση επαίρεται ότι ο αναθεωρημένος νόμος παρέχει προστασία στα 2/3 των δανειοληπτών.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Ο αναθεωρημένος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση κατήργησε επί της ουσίας και τις όποιες ευεργετικές διατάξεις περιλαμβάνονταν στο νόμο Κατσέλη. Έτσι, ακόμα και όσοι τελούν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας και με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς κατόρθωναν να κουρεύεται το δάνειο τους έως και 90%, χάνουν πλέον κάθε ελπίδα προς τούτο, αφού το ύψος του ποσού που υποχρεούνται συνολικά να καταβάλουν δεν μπορεί να είναι μικρότερο από την αξία που θα πετύχαινε το ακίνητο κατόπιν πλειστηριασμού.

Με αυτό τον τρόπο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, αλλά αντίθετα γίνεται πιο ελκυστικό προϊόν το δάνειο προκειμένου να το αγοράσουν τα ξένα fund. Εδώ είναι και όλη η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής: προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταβίβαση των δανείων στα funds αφενός τους δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσουν ακόμα και ενήμερα (πράσινα) δάνεια, αφετέρου δεν προβλέφθηκε δυνατότητα των δανειοληπτών – ακόμα και όσων ενημερωθούν ότι επίκειται η μεταβίβαση του δανείου τους σε ξένο fund – να αγοράσουν αυτοί το δάνειό τους στην ίδια τιμή. Από το 2018 μάλιστα επιτρέπεται ελευθέρως η μεταβίβαση δανείων που αφορούν πρώτες κατοικίες στα funds, ενώ με το νόμο για το 4ο μνημόνιο δίνεται η δυνατότητα στα funds να ασχολούνται και με real estate.

Ακόμα και όσοι δανειολήπτες έχουν χρήματα για να υποβάλλουν αίτηση στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν μέχρι λήξεως του χρόνου του δανείου τους το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο και που δεν μπορεί όπως είπαμε να είναι μικρότερο από την αξία που θα πετύχαινε το ακίνητο κατόπιν πλειστηριασμού. Αλλιώς η αίτησή τους θα απορριφθεί.

Όσοι μάλιστα υπέστησαν σημαντικές μειώσεις εισοδημάτων λόγω της κρίσης και του μνημονίου, αλλά διατηρούν εισόδημα άνω των 13.906 ευρώ ή άνω των 35.086 ευρώ (για 4μελη οικογένεια) ή διαθέτουν ακίνητα αξίας  άνω των 180.000 ευρώ ή 260.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια όχι μόνο δεν μπορούν να προστατεύσουν την κατοικία τους, αλλά χάνουν πλέον κάθε δυνατότητα ακόμα και να μειώσουν το ποσό του δανείου τους!!

Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών που κατόρθωσαν και μπήκαν (με το προηγούμενο καθεστώς) στο νόμο Κατσέλη, αλλά δεν μπορούν σήμερα να εξακολουθούν να πληρώνουν τις δόσεις που τους όρισαν τα δικαστήρια, χάνοντας έτσι την προστασία της κατοικίας τους.

Επίσης καμία δυνατότητα προστασίας δεν έχουν οι έμποροι, που δεν τους επέτρεψαν λόγω τη ιδιότητάς τους να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία τάση κάποιων δικαστών να αποδίδουν δόλο στους δανειολήπτες και να απορρίπτουν τις αιτήσεις τους, την ώρα που δε βλέπουν κανέναν δόλο στις πρακτικές των τραπεζών κατά την προηγούμενη δεκαετία, τότε που κατά την κοινή περί των πραγμάτων αντίληψη, τα μισά καταναλωτικά δάνεια χορηγήθηκαν με πρωτοβουλία της εκάστοτε τράπεζας χωρίς τα προϊόντα αυτά να ζητηθούν ποτέ από τον δανειολήπτη.

Καβάλα 11/3/18

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Διαβάστε επίσης