• 19 Μαΐου 2024,

Ανθρώπινα λάθη κινητοποιούν την Πυροσβεστική υπηρεσία

 Ανθρώπινα λάθη κινητοποιούν την Πυροσβεστική υπηρεσία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Θάσου αντιμετώπισε αποτελεσματικά χθες το πρωί περιστατικό πυρκαγιάς στη ανατολική πλευρά του νησιού. Επρόκειτο για εστία σε δασική περιοχή των Κοινύρων (φωτογραφία). Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε από αμελείς κατασκηνωτές! Αν πιστέψουμε τις πληροφορίες που έρχονται από τη Θάσο, οι άνθρωποι αυτοί άναψαν φωτιά για να ψήσουν. Η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο τους κι έτσι έσπευσαν να την «προλάβουν» οι πυροσβεστικές δυνάμεις που μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι ήταν σε ετοιμότητα.

Την Τρίτη το πρωί (γιορτή του 15Αυγουστου) στο δάσος του Κρυονερίου προσωπικό της Π.Υ. σταμάτησε παρέα που επρόκειτο να εγκατασταθεί σε αυτό και να ανάψει φωτιά για να ψήσει! Το ίδιο βράδυ λόγω εκδήλωσης γενεθλίων σε ακτή του Παληού απελευθερώθηκαν «φαναράκια» που ο αέρας παρέσυρε στις αυλές σπιτιών. Κάτοικοι του Παληού κάλεσαν σε βοήθεια την πυροσβεστική. Ευτυχώς δεν υπήρξαν χειρότερα.

Με λίγα λόγια τρία διαφορετικά περιστατικά μέσα σε δύο 24ωρα δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα δάση είναι η ανοησία και η απροσεξία όλων μας. Η φωτιά, λένε οι έμπειροι πυροσβέστες, πάντα έχει μια συγκεκριμένη αιτία και έναρξη. Αποδεικνύεται ότι αυτό το συμπέρασμα ισχύει.

Χθες οι περιπολίες σε όλα τα δάση του Νομού ήταν εντατικές για δύο λόγους. Ο νομός Καβάλας είχε δείκτη επικινδυνότητας 3 (το ίδιο ισχύει για σήμερα), οι άλλες φωτιές στην χώρα έκαναν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής σε όλο το νομό πιο προσεκτικές.

Έχοντας πρόσφατη σχετικά την περιπέτεια του περασμένου Σεπτέμβρη στη Θάσο, τη μεγάλη καταστροφή στο νησί, όλοι πρέπει να βάλουμε μυαλό. Αν εμείς προστατεύσουμε τα δάση μας, τότε κάθε Καλοκαίρι θα περνά με τις ελάχιστες απώλειες.

Πήγαν για ψήσιμο στο δάσος του Κρυονερίου!

Το τελευταίο και πιο πρόσφατο σοβαρό περιστατικό που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, ήταν η φωτιά στην Παλιά Καβάλα, την Κυριακή. Η φωτιά φυλάχτηκε για αρκετά 24ωρα για ν΄ αντιμετωπισθούν τυχόν αναζωπυρώσεις. Όπως εκτιμούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά προκλήθηκε από ανθρώπινη ενέργεια. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σημειώνουν ότι ξεκίνησε από μια δύσβατη περιοχή, στην οποία συνήθως κινούνται κτηνοτρόφοι.

Άλλοι πάλι κτηνοτρόφοι – αυτοί της περιοχής της Παλιάς Καβάλας – φοβούμενοι χειρότερα την ώρα του περιστατικού, απομάκρυναν από την περιοχή τα ζώα τους. Για το τι προκάλεσε την πυρκαγιά στην Παλιά Καβάλα την Κυριακή, υπάρχει προανάκριση, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Γιάννης Προμούσας μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου της Παλιάς Καβάλας, μίλησε για το ίδιο περιστατικό, χθες στο ράδιο Πρωινή και είπε τα εξής: «Ανησυχήσαμε για την πυρκαγιά, γιατί ήταν αρκετά κοντά στο χωριό. Ευτυχώς άλλαξε ο άνεμος και η πορεία της φωτιάς. Στο μεταξύ ήρθαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και την αντιμετώπισαν αποτελεσματικά, ειδικά όταν είχαν βοήθεια από τον αέρα.

Η φωτιά ουσιαστικά άρχισε πάνω από το Χαλκερό, με πορεία προς την Παλιά Καβάλα. Το δικό μου μυαλό πάει στους χρυσοθήρες, που συχνά εμφανίζονται στην περιοχή, ψάχνοντας θησαυρούς. Κατά την εκτίμησή μου είναι απίθανο η φωτιά να ξεκίνησε μόνη της».

Την Τρίτη ανήμερα του 15αύγουστου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετώπισε τρία ακόμη περιστατικά. Κλήθηκε να παρέμβη στο δάσος της Παναγούδας, όπου οι περίοικοι μύρισαν καμένο. Τελικά η μυρωδιά δεν σήμαινε πυρκαγιά. Το περιστατικό ούτε καν καταγράφηκε.

Το βράδυ της Τρίτης 15 Αυγούστου σε πάρτυ γενεθλίων σε Ακτή του Παληού, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, απελευθέρωσαν φαναράκια, διαδικασία που συνηθίζεται από τη μια, είναι επικίνδυνη τα καλοκαίρια από την άλλη. Δύο τουλάχιστον φαναράκια που παρασύρθηκαν από τον αέρα και κινήθηκαν ανεξέλεγκτα βρέθηκαν σε αυλές κατοικιών στο Παληό. Οι διαμένοντες στα σπίτια ανησύχησαν, κάλεσαν την πυροσβεστική υπηρεσία η οποία διαπίστωσε ότι επρόκειτο για πάρτυ γενεθλίων, κάνοντας παρατηρήσεις σε αυτούς που είχαν την ιδέα ν΄ απελευθερώσουν τα φαναράκια με τη φωτιά στο εσωτερικό τους.

Τέλος προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανήμερα τον 15αύγουστο απέτρεψε επισκέπτες σε δασική έκταση κοντά στο Κρυονέρι ν΄ ανάψουν φωτιά και να ψήσουν κρέας.

Τους εξήγησαν ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο να γίνει σε δασική περιοχή.

Χθες Τετάρτη ο δείκτης επικινδυνότητας για το νομό Καβάλας ήταν στο νούμερο 3. Κάτι που σημαίνει αυξημένες περιπολίες, αυξημένη επιφυλακή.

 

Διαβάστε επίσης