«Άνθρωποι είμεθα και εμείς και κολλάμε» δηλώνει ο Μητροπολίτης Στέφανος σχολιάζοντας τον κορωνοϊό

 «Άνθρωποι είμεθα και εμείς και κολλάμε» δηλώνει ο Μητροπολίτης Στέφανος σχολιάζοντας τον κορωνοϊό

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου κ. Στέφανος μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής για τα γεγονότα στον κορωνοϊό τελευταίο διάστημα. Σχολίασε τα περιστατικά που αφορούν την εκκλησία και τη λειτουργία των ιερών ναών τόσο σήμερα αλλά και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Οι ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στον Μητροπολίτη Στέφανο είχαν θέμα και τα γεγονότα πριν από έναν περίπου μήνα στην Θεσσαλονίκη. Στην περίοδο των εορτών της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» και του Αγίου Δημητρίου.

Η συνέντευξη

Ερ: Σχολιάστε μας αυτά που βλέπουν τα μάτια σας και αυτά που ακούν τα αφτιά σας τις τελευταίες μέρες με αυτό το έντονο πρόβλημα , ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και στο νομό Καβάλας.  Τι σχόλιο έχετε να κάνετε;

Απ: Θεωρώ ότι η υπόθεση αυτή βασίζεται περισσότερο στο γεγονός ότι είναι πρωτόγνωρη.  Δεν την έχουμε ξαναζήσει και πιστεύω ότι ο καθένας από την πλευρά του κάνει αυτό το οποίο πρέπει και ευθύνεται στη θέση που βρίσκεται.

Παρόλα αυτά θεωρώ ότι ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει πλέον την προσωπική του ευθύνη στη συμπεριφορά του, στον τρόπο του, στην επικοινωνία του και στην ασφάλεια γενικότερα και του δικού του οικείου περιβάλλοντος και του εργασιακού του περιβάλλοντος αλλά και του εαυτού του.

Είναι ο ιός όπως ανακοινώνεται από τους υπευθύνους ιατρούς , όλους τους ειδικούς επιστήμονες, ότι έχει μια περίεργη κατά κάποιο τρόπο επιβολή πάνω στον άνθρωπο.

Γι` αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται προσοχή. Έχουν συμβεί βεβαίως απ` ότι διαβάζω και βλέπω τόσο καιρό, πράξεις και κινήσεις που δεν συμφωνούν με την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού από τον καθένα μας εννοώ.

Με την ανευθυνότητα ελαχίστων βεβαίως αλλά που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.  Για αυτόν ακριβώς το λόγο πιστεύω ότι η ατομική ευθύνη πλέον επιβάλλεται στην όλη της ουσία.

Πως πρέπει να συμβεί ακριβώς αυτό που πρέπει να συμβεί, τα γνωρίζουμε , τα ξέρουμε και τα έχουμε ζήσει.

Ερ: Αναφέρεται ως κρίσιμη για τη Θεσσαλονίκη η πανηγυρική θεία λειτουργία ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, που ήσασταν και εσείς εκεί. Θέλετε να σχολιάσετε αυτά που έχουν γραφεί για το ρόλου που έπαιξε εκείνο το εορταστικό κλίμα τέλη Οκτώβρη στη συμπρωτεύουσα.

Απ:  Συγχρόνως εκείνη την περίοδο συνέβησαν και άλλα πολλά στη Θεσσαλονίκη.

Η επισκεψημότητα στην παραλία, οι κινήσεις στους δρόμους,  οι συναντήσεις μέσα στα Πανεπιστήμια. Γενικότερα θεωρώ ότι δεν πρέπει να επικεντρώνεται ένα τέτοιο ζήτημα σε μια υπόθεση όπως αυτή του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου.

Ήμουν και εγώ εκεί.

Διαπίστωσα ότι ήταν κατά κάποιο τρόπο η συνάντηση εκεί των ανθρώπων κατά πολύ ελάχιστοι σε σχέση με το παρελθόν. Εκεί μαζεύονταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ενώ τώρα μαζεύτηκαν 50-60 άνθρωποι απέξω και περιμένανε με μια σειρά για μπορέσουν να δώσουν την τιμή του και τον σεβασμό τους στα λείψανα και στην εικόνα και να φύγουν απευθείας.

Δε νομίζω να προκάλεσε αυτή την κατάσταση στο σύνολο της.

Επίσης θέλω να πω το εξής, στην περίπτωση αυτή ήδη οτιδήποτε ήταν να συμβεί, συνέβη. Περίπου έχει περάσει 1, 5 μήνας από τότε. Κατά συνέπεια ότι ήταν να είχε εκδηλωθεί, θα είχε εκδηλωθεί.

Πιστεύω γενικότερα, δεν θέλω να κρίνω βεβαίως καταστάσεις αλλά οι συνωστισμοί που γίνονται συνεχώς σε κάποιους συγκεκριμένους τόπους, δημιουργούν το πρόβλημα.

Το καλοκαίρι δεν έγιναν οι λιτανείες το έχω ξαναπεί, συγκεντρώσεις όμως πραγμάτων, ανθρώπων, καταστάσεων στους δρόμους για διαδηλώσεις έγιναν. Δεν διαφωνώ εγώ να γίνουν διαδηλώσεις, να εκφραστούν ελεύθερα οι άνθρωποι αλλά όταν κάτι είναι αναφερόμενο στη συμπεριφορά μας, πρέπει να είναι προσωπικό μας δεδομένο.

Εγώ πως πράττω, εγώ πως ευθύνομαι, εγώ πως εκφράζομαι.

Ερ: Πάντως ο κορωνοϊός είχε κρούσματα και στην εκκλησία και δυστυχώς είχε και θύματα.

Απ: Ναι δεν είμαστε υπεράνθρωποι εμείς. Ποια είναι η εκκλησία; Εκκλησία είμαστε όλοι μας, κλήρος και λαός. Δεν είναι μόνο οι ιερωμένοι ή οι μοναχοί. Άνθρωποι είμεθα και εμείς και κολλάμε και κολλούμε.

Θέλω να πω ότι πρέπει να το βλέπουμε ανθρώπινα, σαν γεγονός αλλά όχι ελάχιστοι ευτυχώς το συνδυάζουν δυστυχώς το γεγονός με τη θεία κοινωνία. Αυτό είναι βλασφημία σε αυτή την υπόθεση. Κανένας δεν είπε ότι εμείς δεν κολλάμε.

Εγώ ο ίδιος από την αρχή είπα ότι άνθρωποι είμεθα και μέσα στην εκκλησία και έξω από την εκκλησία, όπου υπάρχει συνωστισμός. Παρόλα αυτά να τονίσω ότι η εκκλησία έχει τηρήσει τα μέτρα αυτά  τα οποία έχουν επιβληθεί για τις εκκλησιές της με άψογο τρόπο.

Ερ: Χρειάστηκε εσείς να κάνετε κάποιο τεστ;

Απ: Αυτό το ανακοίνωσα ήδη. Τότε ακριβώς που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα και πολλοί είχαν επιβαρύνει το κλίμα εναντίον της εκκλησίας εγώ προσωπικά είχα κάνει τεστ, ακριβώς εκείνη την ημέρα που δυσκολεύτηκαν κατά κάποιο τρόπο τα πράγματα με αυτά που είχαν ανακοινωθεί.

Δε βγήκα να τω κάπου. Δεν διαφημίζομαι ότι εγώ είμαι αρνητικός όπως και ήμουν. Δε βλέπω τον άλλον που είναι θετικός σαν έναν άνθρωπο ο οποίος οδηγείται στο θάνατο.

Ερ: Βλέπετε ότι τελειώνουμε; Ότι βελτιώνονται τα πράγματα;

Απ: Αισθάνομαι ότι υπάρχει μια επιπεδοποίηση όπως γράφτηκε τελευταία σε ανακοινώσεις επίσημες. Θεωρώ ότι αυτή η συμπεριφορά μας , ο εγκλεισμός μας αυτός που έγινε έστω αυτές τις ημέρες και απ` ότι φαίνεται θα συνεχίσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου απ` ότι έχει ψιλοανανακοινωθεί, πιστεύω ότι θα φέρει την ισορροπία που χρειαζόμαστε.

Δεν σημαίνει ότι πρέπει εγωιστικά να αισθανθούμε και να είμαστε ελεύθεροι στο να κάνουμε ότι θέλουμε.

Ερ: Οι  εκκλησίες θα ανοίξουν  τα Χριστούγεννα;

Απ: Θα ανοίξουν προφανώς αλλά με ένα πρόγραμμα  ακριβώς όπως είχε ανακοινωθεί και προηγουμένως , όχι εντελώς χαλαρά, όποιος θέλει κτλ. Παρόλα αυτά όπως και να έχει η υπόθεση, πηγαίνουμε καλύτερα.

Η ευθύνη όμως του καθενός και η ενότητα και η οποιαδήποτε παραπληροφόρηση είναι εκείνα τα οποία πρέπει να μας προβληματίζουν. Ενωμένοι, υπεύθυνοι, προσωπικά δεδομένα,  όχι χωρισμοί του τύπου εμείς οι θετικοί και εσείς οι αρνητικοί.

Διαβάστε επίσης