• 14 Μαΐου 2024,

Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ

 Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ

Ανυποχώρητοι παραμένουν οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων που με βάρδιες βρίσκονται κάτω από τη γέφυρα της Εγνατίας οδού, πολύ κοντά στην είσοδο του εργοστασίου, 24 ώρες το 24ωρο. Η εταιρία δια του κ. Μπεχράκη κατήγγειλε νέα επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου στις 10.00 κατά την αλλαγή της βάρδιας. Τα επεισόδια διαψεύδονται από τους εργαζόμενους, ενώ και η αστυνομική δύναμη που είναι παρούσα στην περιοχή, ενισχυμένη όταν γίνεται αλλαγή βάρδιας, ισχυρίζεται ότι την Κυριακή το βράδυ δε συνέβη τίποτα το ιδιαίτερο.

Οι εργαζόμενοι ωστόσο φέρονται να εμπόδισαν ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου ταξί την ώρα που έφευγε από το εργοστάσιο, με εργαζόμενους, που παρά τις κινητοποιήσεις εργάζονται κανονικά.

Ο κ. Μπεχράκης για να δει από κοντά την κατάσταση βρέθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο εργοστάσιο. Η αστυνομική δύναμη είναι συνεχώς στο σημείο, που είναι κι οι εργαζόμενοι, έτσι είναι αδύνατο να συμβεί το παραμικρό, σοβαρό επεισόδιο.

Κατά το Ν. Μπεχράκη ασκήθηκε τρομοκρατία σ΄ αυτούς που επιμένουν να εργάζονται, μάλιστα  υποστήριξε ότι όσοι δημιούργησαν το κατά την άποψή του επεισόδιο, δεν είναι εργαζόμενοι στα λιπάσματα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου βρέθηκε στο χώρο που συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας κα Φωτίου. Συνοδεύονταν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Εμμανουυηλίδη και Παπαφιλίππου. Και οι τρεις αποθεώθηκαν από τους εργαζόμενους.

Ο κ. Νίκος Βογιατζίδης είπε στην κα Θ. Φωτίου ότι στο εργοστάσιο σε κρίσιμες μονάδες εργάζονται ανειδίκευτοι εργάτες, σημειώνοντας σοβαρά ζητήματα ασφαλείας που ανακύπτουν. Το εργοστάσιο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, είπε η κα Φωτίου. Ανέφερε ότι ετοιμάζεται νόμος όπου θα γίνεται η δυνατότητα σε εργαζόμενους μέσω συνεταιρισμού να προχωρούν σε αυτοδιαχείριση μονάδων που κλείνουνε. Αυτό όμως συμπλήρωσε χρειάζεται χρόνο και σεις βιάζεστε.

Ο Γ. Παπαφιλίππου είπε ότι το πόρισμα των ελεγκτών του ΣΕΠΕ από τη Θεσσαλονίκη για την ασφάλεια του εργοστασίου, θα γίνει γνωστό εντός της εβδομάδας.

Στο μεταξύ τα γεγονότα που γίνονται ή δε γίνονται στο σημείο όπου είναι οι εργαζόμενοι, μαζί με άλλα γεγονότα εντός των μονάδων, φαίνεται ότι θ΄ απασχολήσουν τη δικαιοσύνη με σειρά μηνύσεων που συνήθως καταθέτει η εταιρία. Το σωματείο ετοιμάζεται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν εργαζόμενοι των νέων εταιριών, οι εργαζόμενοι των ELFE.

Σήμερα στο εργοστάσιο απασχολούνται περίπου 15 άτομα, αυτό δε λειτουργεί κι έτσι αυτοί οι εργαζόμενοι που αλλάζουν δύο και τρεις φορές λόγω τέλους της βάρδιας, ουσιαστικά φυλάνε τις εγκαταστάσεις. Ένταση και κυρίως αποδοκιμασίες προς αυτούς που εργάζονται, διαπιστώνεται μόνο κάθε φορά που αλλάζει η βάρδια και οι εργαζόμενοι έρχονται ή φεύγουν με αυτοκίνητα ταξί. Σ΄ αυτές όμως τις περιπτώσεις η αστυνομική δύναμη που είναι παρούσα 24 ώρες το 24ωρο, είναι αυξημένη κι έτσι σε γενικές γραμμές όσοι αποδοκιμάζουν αρκούνται σε φωνές και χειροκροτήματα ειρωνικού χαρακτήρα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης