• 8 Μαΐου 2024,

Αόριστη υπόσχεση Φωτίου για το Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα»

 Αόριστη υπόσχεση Φωτίου για το Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα»

Στις 8 Σεπτέμβρη 2016, ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη βουλή, σχετικά με το μέλλον του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα». Στις 26 Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες μετά τον απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός, εργασίας – κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Η κα Φωτίου δεν μας κάνει σοφότερους. Στο τέλος μιας αόριστης απάντησής της, αναφέρεται σε ενδεχόμενο να προωθηθεί ένα νέο πλαίσιο, για μία ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, όσον αφορά τα χρέη ιδρυμάτων όπως αυτό της «Αγίας Μαρίνας». Ειδικά παραπέμπει στη λύση που υποτίθεται ότι εδώ και καιρό προετοιμάζει για το ίδρυμα ώστε να καταστεί και πάλι οικονομικά βιώσιμο, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Η απάντηση της κας Φωτίου αναφέρει τα ακόλουθα:

Α)Το Ίδρυμα με την επωνυμία «Μέριμνα για το Ειδικό Παιδί «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ» με έδρα την Καβάλα, αποτελεί Ν.Π.Ι.Δ., Φιλανθρωπικό Σωματείο ειδικώς αναγνωρισμένο με έτος ίδρυσης το 1975. Όλοι οι μη υπαγόμενοι στο δημόσιο τομέα προνοιακοί φορείς σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2345/1995 (ΦΕΚ 213/Α) εποπτεύονταν άμεσα και επιχορηγούντο από τις Διευθύνσεις και τμήματα Πρόνοιας των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Το υπουργείο κάλυπτε έκτακτες ανάγκες των προνοιακών φορέων Ι.Δ. και τους χρηματοδοτούσε για την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων.

Μετά την εφαρμογή του ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» οι ανωτέρω φορείς εποπτεύονται και επιχορηγούνται άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και των Δήμων. Οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις δεν είναι τακτικές και καλύπτουν μέρος μόνο των λειτουργικών αναγκών των φορέων. Προϋπόθεση για την επιχορήγηση των ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι η Ειδική Πιστοποίηση τους ως φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 2646/1998.

Το υπουργείο μας προέβη σε έκδοση απόρριψης αιτήματος της Ειδικής Πιστοποίησης του ιδρύματος με υπουργική απόφαση μετά από αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) με αριθμό πρωτ. 3236/11-04-16, η οποία έλαβε υπ΄ όψιν τα εξής:

-Την αρνητική αξιολόγηση του κοινωνικού συμβούλου

-Την μη προσκόμιση εκ μέρους του Φορέα βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας.

-Την μη επάρκεια προσωπικού στον φορέα

-Την εξυπηρέτηση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με αυτό που προβλέπεται στην άδεια λειτουργίας του.

Β)Σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών σας γνωρίζουμε ότι:

Σύμφωνα με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ν. 4321/2015, προβλέφθηκε η δυνατότητα καταβολής των οφειλών σε έως 100 δόσεις, με έκπτωση σε ποσοστό έως 100% επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, αναλόγως με το σχήμα των δόσεων που είχε επιλεχθεί και επιτόκιο αποπληρωμής 3%.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι με την αρ. 436/26.02.2016 εγκύκλιο του Υπουργείου μας, έχουν δοθεί οδηγίες ως προς την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4321/2015. Ειδικότερα, επισημαίνεται σε περιπτώσεις που υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές του Ν. 4321/2015, όπως ισχύει, οι οποίες καταβάλλονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις και στη συνέχεια προκύψουν άλλες ασφαλιστικές οφειλές που δεν σχετίζονται με τρέχουσες εισφορές, οι τελευταίες δύνανται να υπαχθούν αυτοτελώς στις σχετικές πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών (Ν.4152/2013) ενώ δε θίγονται οι λοιπές ρυθμισμένες οφειλές.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαρ. Ε1 της παρ. Ε του Ν. 4336/2015 (Α΄, 94), τροποποιήθηκε το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών. Συγκεκριμένα, σήμερα, οι οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ρυθμίζονται βάσει των διατάξεων του Ν. 4152/2013 (Α΄, 107), ενώ το επιτόκιο αποπληρωμής της ρύθμισης ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο πλέον πέντε (5) εκατοστιαίων μονάδων ετησίως υπολογισμένο.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι εξετάζονται αιτήματα για προώθηση νέου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και, εφόσον οριστικοποιηθεί η διαδικασία υλοποίησής τους, θα γνωστοποιηθεί.

 

Διαβάστε επίσης