• 19 Μαΐου 2024,

Απαισιόδοξη η Κατερίνα Πετράκη για την άμεση κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές-νοσηλεύτριες

 Απαισιόδοξη η Κατερίνα Πετράκη για την άμεση κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές-νοσηλεύτριες

Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καβάλας κ. Κατερίνα Πετράκη εξήγησε μιλώντας στην Πρωινή ότι είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν άμεσα τα κενά νοσηλευτικού προσωπικού.

Αναφέρθηκε στις γραφειοκρατικές δυσκολίες, στην ανάγκη του Νοσοκομείου και σε αυτά που η Κυβέρνηση έπρεπε να κάνει ήδη.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχουμε πληροφορίες ότι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο είναι στα όρια τους από την κούραση.

Απ: Αυτό ήταν αναμενόμενο. Μιλάμε για ανθρώπους, δεν μιλάμε για ρομπότ.

Ερ: Τα περιστατικά που νοσηλεύονται δεν είναι τόσα πολλά σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.

Απ: Δεν είναι πολλά σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή αλλά αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργούμε με κάτω του 50% του  αναγκαίου προσωπικού για να περιθάλψουμε τους ασθενείς. Πέραν αυτού πέρσι τέτοια εποχή οι υπόλοιπες λειτουργίες και δραστηριότητες του Νοσοκομείου είχαν ανασταλεί αν θυμάστε καλά. Είχαν σταματήσει τα χειρουργεία, είχαν σταματήσει τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κτλ. Μόνο τα επείγοντα λειτουργούσαν. Σήμερα δεν έχει ανασταλεί καμία λειτουργία, συνεχίζουν όλα κανονικά και καλώς βέβαια.

Ερ: Τι κατάσταση επικρατεί τώρα; Καταρχήν έχουμε μια κλινική Covid ή δυο;

Απ: Ευτυχώς από την περασμένη Πέμπτη έχουμε περιοριστεί σε μια στον 5ο όροφο. Τις προηγούμενες μέρες χρειάστηκε κάποιους θαλάμους στον 3ο όροφο να τους αναπτύξουμε για να φιλοξενηθούν οι ασθενείς που υπήρχαν.

Ερ: Γιατί έρχονται ασθενείς με Covid από τη Δράμα και τη Ξάνθη στην Καβάλα;

Απ: Έρχονται ακόμη και τώρα. Δεν είναι μόνο οι ασθενείς που ερχόταν γιατί εκεί δεν υπήρχε κλινική σε αυτά τα Νοσοκομεία, είναι και αυτοί που έρχονται μόνοι τους. Δεν μπορείς να τους αποτρέψεις. Από μόνοι τους έρχονται και για άλλα περιστατικά, όχι μόνο για Covid αλλά και για άλλες ασθένειες. Ζούμε τώρα σε μια κατάσταση παραλογισμού. Παρατηρούμε μια Κυβέρνηση με τις τελευταίες ανακοινώσεις να κλαίει πάνω από το χυμένο γάλα και μια αντιπολίτευση να ψαρεύει στα θολά νερά του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Οι δε υγειονομικοί να βάλλονται από παντού. Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε. Πέραν της εξάντλησης, υπάρχει και μια δικαιολογημένη αγανάκτηση.

Ερ: Η γιατρός κ. Νάγκυ έδωσε μια συνέντευξη πρόσφατα και είπε ότι γίνονται διασωληνώσεις ασθενών και στο διάδρομο. Αυτό ισχύει;

Απ: Δεν εννοούσε αυτό. Εννοούσε η κ. Νάγκυ ότι υπήρχε περίπτωση με δεδομένο οι κλίνες στη ΜΕΘ να είναι γεμάτες, που είναι γεμάτες, να διασωληνωθεί ασθενής και στο διάστημα μέχρι να διακομιστεί και να ανευρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Αυτό και όχι ότι γίνεται η διασωλήνωση στο διάδρομο.

Ερ: Υπάρχει οπότε μια διαδικασία. Έρχεται κάποιος ασθενής με κορωνοϊό και κρίνεται ότι πρέπει να διασωληνωθεί. Μετά αρχίζουν τα τηλεφωνήματα σε ποια ΜΕΘ θα μεταφερθεί;

Απ: Ακριβώς και όχι μόνο έρχεται ένας με κορωνοϊό. Ας πούμε ότι νοσηλεύεται ένας ασθενής με κορωνοϊό στον 5ο όροφο, επιδεινώνεται η υγεία του και η αναπνευστική του λειτουργία και κρίνουν οι γιατροί ότι πρέπει να διασωληνωθεί. Ξεκινάει μια επικοινωνία καταρχήν με το ΕΚΕΠΥ να ανευρεθεί μια κλίνη ΜΕΘ. Στο διάστημα αυτό όμως και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η επικοινωνία δε μπορεί να παραμένει μη διασωληνωμένος  από τη στιγμή που χρίζει διασωλήνωση. Οπότε διασωληνώνεται.

Ερ: Είχαμε διαβάσει όταν αποφασίστηκε από το συμβούλιο του Νοσοκομείου η συνεργασία με ιδιώτη ότι και εσείς είπατε δεδομένων των συνθηκών τι να κάνουμε, δεχόμαστε και ψηφίσατε θετικά. Θα ψηφίσετε θετικά αν έρθει η ώρα από ιδιώτη να βρεθούν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που λείπουν;

Απ: Καταρχήν δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο. Μεταφέρθηκε πολύ λάθος προς τα έξω. Αυτό που επιδίωξε το Νοσοκομείο δεν ήταν να πάρει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιοι νοσηλευτές, πτυχιούχοι αυτή τη στιγμή οι οποίοι απέκτησαν το πτυχίο και την άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά το 2019. Το τελευταίο χρονικό διάστημα που είχαν πάει και πολύ πίσω οι πρακτικές, είχαν ανασταλεί οι πρακτικές. Άρα λοιπόν τους τελευταίους μήνες κάποιοι νοσηλευτές έχουν πάρει άδειες άσκησης επαγγέλματος. Αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα και δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν στις λίστες των επικουρικών ώστε να μπορεί να γίνει η πρόσληψη μέσω της λίστας των επικουρικών. Δεν έχουν ακόμη ανοίξει αυτές οι προσλήψεις, κακώς δεν έχουν ανοίξει. Έχουν ανακληθεί. Αυτούς τους συγκεκριμένους επιδιώκει να πάρει το Νοσοκομείο Καβάλας οι οποίοι  οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι της σχολής του Νοσοκομείου μας. Δεν μπορεί να τους πάρει, δεν υπάρχει δυνατότητα. Για αυτό σας λέω ότι αυτή τη στιγμή ένα Υπουργείο και μια Κυβέρνηση κλαίει πάνω από το χυμένο γάλα. Παρουσιάζει μέτρα τα οποία έπρεπε να γίνουν όχι χθες…  προχθές.

Ερ: Λέτε ότι τα κενά νοσηλευτών και νοσηλευτριών στο Νοσοκομείο, δεν υπάρχει άμεση προοπτική να καλυφθούν.

Απ: Όχι, δεν υπάρχει πουθενά αυτό. Αν δεν ανοίξει η λίστα των επικουρικών ώστε να μπορέσουν αυτά τα παιδιά…. Αυτή τη στιγμή αυτοί που υπήρχαν στη λίστα έχουν εξαντληθεί, είτε ήρθαν στη δουλειά είτε αρνήθηκαν να έρθουν. Αν δεν ανοίξει η λίστα των επικουρικών θα δουλεύει με κενά το Νοσοκομείο, για αρκετούς μήνες ακόμη. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος πρόσληψης. Δεν εξαιρείται μόνο ο μεγάλος αριθμός των αναστολών εργασίας. Είναι και αυτοί που εξακολουθούν και συνεχίζουν να βγαίνουν στη σύνταξη.

Ερ: Διαβάζουμε τις αποφάσεις για τη συνταξιοδότηση, δυο και τρεις το μήνα ή και την εβδομάδα;

Απ: Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι η άποψη του Σωματείου είναι ότι δε συμφωνούμε να γίνει καμία εκχώρηση σε ιδιώτη. Θεωρούμε ότι και το προσωπικό της καθαριότητας και όσοι εργάζονται με αυτό τον τρόπο στο Νοσοκομείο, θα πρέπει να συνάψουν σύμβαση μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει κάποιος μεσολαβητής. Κανένας απολύτως λόγος. Όμως σε περιπτώσεις τέτοιες δεν μπορούμε για λόγους πεποιθήσεων να κοροϊδεύουμε τους συναδέλφους, όταν υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη δε θα είμαστε και εμείς κολλημένοι ιδεολήπτες.

Διαβάστε επίσης