Απαισιοδοξία στην εστίαση αφού αντί για στήριξη ισχύουν μέτρα, γίνονται έλεγχοι (συνέντευξη)

 Απαισιοδοξία στην εστίαση αφού αντί για στήριξη ισχύουν μέτρα, γίνονται έλεγχοι (συνέντευξη)

Η κατάσταση στην εστίαση συνεχίζει να μην είναι καθόλου καλή.

Η κίνηση έχει μειωθεί και τα μέτρα δυσκολεύουν τους επαγγελματίες. Ενοχλούν. Ειδικά ο έλεγχος που γίνεται στην άφιξη των πελατών. Στήριξη στον κλάδο δεν φαίνεται. Όλα αυτά κι ειδικότερα τα νέα μέτρα από προχθές Δευτέρα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Μιχάλη Μεταξά. Εκπρόσωπο του σωματείου Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας.

Η συνέντευξη

Ερ: Τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, που επηρεάζουν την εστίαση; Τι αλλάζει;

Απ: Ακριβώς για το θέμα των καφέ και της εστίασης δεν αλλάζει τίποτα. Παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή έξω με rapid οι καταναλωτές και μέσα μόνο οι εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης. Για το χώρο της εστίασης δεν αλλάζει οπότε κάτι. Απλά το θέμα είναι ότι όλη η κίνηση στην αγορά με όλη αυτή την αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων και των άλλων μέτρων για τα υπόλοιπα επαγγέλματα έχει ρίξει την κατανάλωση γενικά σε κάθε κλάδο.

Ερ: Νομίζαμε ότι στην εστίαση από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου δεν ισχύουν ούτε τα rapid αλλά φαίνεται ότι τελικά ισχύουν;

Απ: Στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης ισχύουν τελικά τα rapid test των 48 ωρών. Για τους δε μικρούς ανήλικους φίλους μας από 4 μέχρι 17 ετών, self test.

Ερ: Δεν είναι καλό νέο αυτό το πράγμα για την εστίαση;

Απ: Δεν είναι καλό νέο γιατί γενικά η εστίαση είναι ένα κομμάτι της αγοράς. Όταν λοιπόν με όλες αυτές τις εξαγγελίες, τα διαγγέλματα, τα ΦΕΚ που βγαίνουν έχει πέσει τόσο πολύ ψυχολογία και του καταναλωτή. Φανταστείτε κάποιον να κατεβεί και να πάει να ψωνίσει σε 2-3 μαγαζιά. Σε κάθε μαγαζί να ζητούνε πιστοποιητικό εμβολιασμού και ταυτότητα. Έρχεται και σε μας, οπότε και εμείς το ίδιο. Οπότε ο άλλος αισθάνεται σαν φυγόδικος, σαν εγκληματίας. Εν πάση περιπτώσει είναι καλό για τη δημόσιο υγεία αλλά σε κάθε μέτρο υπάρχει και ένα όριο.

Ερ: Δε φαίνεται να αλλάζει κάτι για τον χειμώνα. Το πιθανότερο είναι να πάμε έτσι όλο το χειμώνα.

Απ: Πιστεύω ότι και πολύ φοβάμαι ότι έτσι θα πάμε. Απλά πρέπει να αλλάξει και η ψυχολογία των καταναλωτών. Να το εμπεδώσουν ότι έτσι θα γίνεται. Είτε με rapid, είτε με πιστοποιητικά εμβολιασμού ώστε να μην υπάρχουν αντιδικίες στους καταστηματάρχες.

Ερ: Εσείς ως ένας άνθρωπος που κινείται στην Καβάλα, βλέπετε τα μέτρα να αποδίδουν; Από τα μέτρα υπάρχουν άνθρωποι που πείθονται να εμβολιαστούν;

Απ: Δεν πείθονται. Για να πειστεί κάποιος ο οποίος έχει τους ενδοιασμούς του ή τις επιφυλάξεις του, πρέπει είτε με συζήτηση είτε με κάποια άλλα μέσα. Αυτοί οι οποίοι τρέξανε να κάνουν το εμβόλιο εκβιάστηκαν για να το κάνουν το εμβόλιο αυτή τη στιγμή. Εξαναγκάστηκε όποιος πήγε τελευταία στιγμή  να κάνει το εμβόλιο. Δε νομίζω ότι κάποιος που δεν το έκανε τόσους μήνες, ξαφνικά πείσθηκε.

Ερ: Πάντως πήγαν κάποιοι. Αποδεικνύεται ότι τα μέτρα  έστω και έτσι, έχουν ένα αποτέλεσμα.

Απ: Ναι πήγαν αρκετοί συνάνθρωποι μας να κάνουν την πρώτη δόση. Από αυτά που ακούμε είναι γύρω στις 440.000 σε όλη την επικράτεια.

Ερ: Τα μέτρα αποδίδουν και μάλλον θα συνεχιστούν αφού αποδίδουν.

Απ: Δυστυχώς θα συνεχιστούν, απλά έχουμε πει ότι όλη η κατάσταση αυτή της εστίασης, των καφέ, των γυμναστηρίων, των κινηματογράφων και όλα αυτά τα επαγγέλματα, χρησιμοποιήθηκαν εκβιαστικά για να πείσουνε τους συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν.  Το μάρμαρο όμως το πληρώνουν τα επαγγέλματα. Δεν το πληρώνουνε οι συμπολίτες μας, διότι ή κάποιος πάει και εμβολιάζετε και τελειώνει εκεί η ιστορία ή κάποιος συνεχίζει να αρνείται να εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να μη βγαίνει στην αγορά.

Ερ: Πριν από λίγο καιρό κάνατε απεργία ζητώντας στήριξη. Βλέπετε να έρχεται αυτή η στήριξη;

Απ: Μέχρι στιγμής όχι. Δεν έχουμε κάποιο νεότερο. Είχε μεγάλη απήχηση η πανελλαδική απεργία. Πανελλαδικά πήγαμε γύρω στο 90-95%. Επιχειρηματολογήσαμε γιατί ζητάμε βοήθεια. Στοχεύσαμε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορεί κάποια από αυτά να απαντήσει, να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει την πτώση του τζίρου μας που εξαιτίας των μέτρων που εξήγγειλε έχουμε. Από εκεί και πέρα αναμένουμε να δούμε κάποια αποτελέσματα.

Ερ: Ακούμε ότι στην Καβάλα επιβάλλονται πρόστιμα σε καταστήματα εστίασης 5000 ευρώ στα μαγαζιά επειδή βρέθηκε ένας ανεμβολίαστος εσωτερικά. Είναι θέμα και του ίδιου του ανεμβολίαστου που μπαίνει μέσα και δημιουργεί μπελά στον επαγγελματία ενώ βέβαια πρέπει να γίνει ο έλεγχος από την επιχείρηση στην είσοδο; Πως τρυπώνουν μέσα οι ανεμβολίαστοι; Δεν ξέρουν;

Απ: Κοιτάξτε εκεί θέλει παιδεία και ευσυνειδησία. Όλοι παλεύουμε για ένα μεροκάματο. Είναι αμαρτία και ντροπή για να πιεί κάποιος ένα καφέ ή για να φάει με την παρέα του να αφήσει σε κίνδυνο μια ολόκληρη επιχείρηση και τους εργαζόμενους φυσικά. Δεν είναι μόνο τα 5000 χιλιάρικα πρόστιμο, είναι και το 15 μέρες κλείσιμο. Οπότε μπορείτε πανεύκολα να καταλάβετε ότι είμαστε εκτεθειμένοι μπροστά στη απερισκεψία του οποιαδήποτε πελάτη μας. Δεν μπορούν όλα τα μαγαζιά ανάλογα τον όγκο και την έκταση που έχουν, να περιφρουρηθούνε. Οι καταστηματάρχες κάνουν το καλύτερο δυνατό αλλά χρειάζεται η ευσυνειδησία των καταναλωτών-πελατών μας που πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην πάθουν ζημιά τα καταστήματα μας. Είναι απαγορευτικό αυτό το πρόστιμο, αυτό το μέτρο των 5000 ευρώ στα καταστήματα μας και 15 ημέρες κλείσιμο. Δεν είχαμε τέτοια κρούσματα στην τοπική κοινωνία.  Είχαμε στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου, κάποιες αψιμαχίες μεταξύ πελατών και ιδιοκτητών επιχειρήσεων αλλά αργά ή γρήγορα το κατάλαβαν. Όταν έφευγαν από τη μια επιχείρηση και πηγαίνανε στην άλλη και το ίδιο συνέβαινε με όλες τις επιχειρήσεις, κατάλαβαν πλέον ότι δεν υπάρχει διέξοδος να τρυπώσουν.

Ερ: Οι εξωτερικοί χώροι είναι ανοιχτοί από δυο πλευρές πλήρως;

Απ: Πρέπει να είναι ανοιχτά από δυο πλευρές τελείως και από τις δυο που θα είναι κλειστές σε όποιο ύψος θέλουνε οι συνάδελφοι ή γύρω-γύρω κλειστά αλλά μέχρι 1,30 ύψος. Αυτό εφαρμόζεται.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης