Απαισιόδοξος για το προσεχές διάστημα και τα κρούσματα ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος

 Απαισιόδοξος για το προσεχές διάστημα και τα κρούσματα ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος

Ο συμπολίτης ιδιώτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής το πρωί της Δευτέρας. Σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το νομό Καβάλας και ήταν μάλλον απαισιόδοξος στις προβλέψεις του.

Από τη μία δεν ξεχώρισε ως ιδιαίτερη την κατάσταση στη δική μας περιοχή καθώς όπως είπε το πρόβλημα είναι πάνω-κάτω ίδιο σε όλη την Ελλάδα και τελικά σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη θεωρεί ότι τα χειρότερα του νέου αυτού κύματος δεν τα έχουμε περάσει ακόμη.

Η συνέντευξη

Ερ: Μπορούμε να βρούμε που οφείλεται αυτή η αύξηση των κρουσμάτων; Να καταλάβουμε πως αυξήθηκαν τόσο πολύ τα κρούσματα στην πόλη και στο νομό Καβάλας;

Απ: Το ίδιο ισχύει σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως στο βόρειο ημισφαίριο, αυτό ζούμε. Τα μέτρα προστασίας έχουν χαλαρώσει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, λόγω του καλοκαιριού και της ανέμελης διάθεσης που έχει ο κόσμος. Υπάρχει συνωστισμός, υπάρχουν κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμοι, βαφτίσια αυτό το χρονικό διάστημα. Υπάρχει διασκέδαση και αυτό το βλέπουμε περισσότερο στις μικρές ηλικίες. Οι εμβολιασμοί έχουν πάει πίσω, οπότε έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Ερ: Είναι γενικό το κακό. Δεν υπάρχουν μια ή και περισσότερες συγκεκριμένες  εστίες στο νομό μας;

Απ: Το κακό είναι γενικό. Υπάρχει παντού έξαρση. Δεν υπάρχει μια εστία συγκεκριμένη όπως είχαμε πέρσι το καλοκαίρι.  Τώρα είναι γενικό και βλέπουμε ότι τα κρούσματα έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν πάρα πολύ. Το καλό στην περίπτωση αυτή, είναι ότι υπάρχει αρκετά μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες και για αυτό δεν έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στις υγειονομικές δομές αλλά είναι θέμα χρόνου να  εξαντληθούν οι εφεδρείες τους αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό.

Ερ: Οι εμβολιασμένοι νοσούν; Τι έχετε καταλάβει;

Απ: Κοιτάξτε να δείτε, με την καινούρια αυτή μετάλλαξη μπορούν να μολυνθούν και να μολύνουν. Μπορούν και να μεταδώσουνε. Νομίζω σε μικρότερο ποσοστό από τους ανεμβολίαστους. Δεν είναι όμως εκεί η διαφορά. Η μεγάλη διαφορά είναι στην προστασία που τους παρέχει ο εμβολιασμός από βαριά νόσηση. Στα νοσοκομεία μας αλλά και γενικότερα, το σύνολο των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι. Απ` ότι βλέπω εγώ στους ασθενείς που παρακολουθώ είναι οι εμβολιασμένοι μεγάλης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό και παρουσιάζουν λίγο συνάχι, λίγο  πονόλαιμο, λίγο καταρροή και είναι πιο ελαφριά. Η άλλη μεγάλη ομάδα είναι οι ανεμβολίαστοι νεαροί, οι 30αρηδες, οι 40αρηδες οι οποίοι περνάνε δύσκολα τον κορωνοϊό. Αναγκάζονται να κάνουν εξετάσεις, να πάνε στο νοσοκομείο και να διασωληνωθούν κιόλας. Αυτές είναι οι δυο μεγάλες ομάδες. Η διαφορά των ανεμβολίαστων είναι πάρα πολύ μεγάλη πως περνάνε και πως βιώνουν αυτόν τον ιό.

Ερ: Πόσος χρόνος χρειάζεται ακόμη έτσι ώστε να ηρεμήσει αυτή η κατάσταση; Να κλείσει αυτός ο κύκλος, αυτό το κύμα;

Απ: Θα έλεγα ότι το κύμα τώρα αρχίζει. Αυτό είναι το κακό. Εγώ περίμενα κορύφωση του κύματος το Σεπτέμβριο αλλά βλέπω ότι από τον Αύγουστο αρχίζουν να και δυσκολεύουν τα πράγματα. Όταν θα αρχίσουν και τα σχολεία, θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

Ερ: Βλέπουμε ότι γίνονται ειδικά  στο νομό Καβάλας αρκετά τεστ. Αυτό είναι καλό;

Απ: Προφανώς είναι καλό. Για να κινηθείς σήμερα πρέπει να έχεις ένα τεστ. Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται να κάνουν τέτοιους ελέγχους.  Θεωρώ ότι πολύς κόσμος με τη δυνατότητα των σελφ τεστ βγαίνει θετικός αλλά δεν κάνει ένα κανονικό τεστ, προκειμένου να γλυτώσει την καραντίνα. Έτσι λοιπόν θετικοί συμπολίτες μας, γυρνάνε εδώ και εκεί χωρίς να έχουν καταγραφεί ως θετικοί. Το επίσημο τεστ στο νοσοκομείο θα καταγραφεί ενώ το σελφ τεστ δεν καταγράφεται. Στο νοσοκομείο καταγράφεται και μπαίνει σε υποχρεωτική καραντίνα όπως και οι στενές επαφές μαζί του. Πιθανότατα υπάρχει το σενάριο να κυκλοφορούν πολλοί ανάμεσα μας που είναι θετικοί χωρίς να έχουν καταγραφεί.  Κυρίως στις τουριστικές περιοχές που μένει μισός μήνας για δουλειά ακόμη, καταλαβαίνεται τι έχει να γίνει από αυτούς που δεν έχουν καταγραφεί.

Ερ: Για ποιο λόγο οι εμβολιασμένοι δε χρειάζεται να κάνουν τεστ;

Απ: Οι εμβολιασμένοι νοσούνε πολύ λιγότερο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Στο προηγούμενο στέλεχος υπήρχε μια προστασία γύρω στο 95%, τώρα υπάρχει γύρω στο 64%. Σε κάθε περίπτωση νοσούν 8 φορές πιο πάνω από τους εμβολιασμένους οι οποίοι βεβαίως μπορούν να νοσήσουν. Πρέπει να υπάρχει χρήση μάσκας στους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους αλλά και πρέπει να κάνουν κάποια τεστ και οι εμβολιασμένοι. Αυτή τη στιγμή αυτό που ισχύει είναι ότι οι εμβολιασμένοι δεν κάθονται σε καραντίνα εκτός αν νοσήσουν.

Διαβάστε επίσης