• 1 Μαΐου 2024,

Θετικά σχόλια για την τουριστική κίνηση σε Θάσο και χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας

 Θετικά σχόλια για την τουριστική κίνηση σε Θάσο και χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας

Όσο περισσότερο προχωρά και εξελίσσεται η τρέχουσα τουριστική δραστηριότητα και περίοδος, τόσο πιο συγκεκριμένα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Θετικά για την τουριστική κίνηση ειδικά στη Θάσο αλλά και  στο χερσαίο τμήμα του νομού.

Ο Γιάννης Μαρκιανός μίλησε στην Πρωινή για το τι έγινε και συνεχίζεται να γίνεται στη Θάσο. Πρόκειται για τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο κ. Μαρκιανός είπε μεταξύ άλλων:

«Μέχρι τώρα όλοι είδαμε τι γινόταν. Ήταν μια πάρα πολύ καλή περίοδος. Αυτήν την εβδομάδα φαίνεται να υπάρχει μια μικρή κάμψη αλλά συνεχίζουν να είναι καλές οι πληρότητες. Φαίνεται ότι το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη θα κυλήσει πάρα πολύ καλά. Συνεχίζουν να υπάρχουν κρατήσεις.

Έρχονται νέες. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Πάντα ήταν ο αεροπορικός τουρισμός που από τα μέσα Σεπτέμβρη και μετά στήριζε και έφερνε αρκετό κόσμο, (φέτος) δεν υπάρχουν πολλές πτήσεις (για αυτό το διάστημα). Οπότε είναι αναμενόμενο από εκεί και πέρα να αρχίσει μια απότομη πτώση. Μέχρι 15 Σεπτέμβρη φαίνεται να είναι καλά τα πράγματα. Φυσικά αν δεν έχουμε κάτι έκτακτο με την πανδημία.

Κι εννοώ τα μέτρα τα καινούργια που θα έρθουν για τον κορωνοϊό. Αυτά που θα ανακοινωθούν αύριο (σήμερα). Αρχικά και μέχρι τα μέσα Ιουλίου (ίσως και λίγο αργότερα) οι Ρουμάνοι τουρίστες ήταν συντριπτική πλειοψηφία στη Θάσο. Το νησί κατακλύζονταν. Τέλος Ιουλίου μέχρι και τώρα μπορούμε να πούμε ότι έφθασαν στο ίδιο επίπεδο οι Έλληνες. Φέτος είχαμε πάρα πολλούς Έλληνες. Αυτό ήταν κάτι ευχάριστο.

Από εκεί και πέρα καταγράφονται οι αφίξεις Σέρβων, κι αυτοί εμφανίστηκαν τον Αύγουστο, Βούλγαροι. Και μια πολύ δυνατή αγορά μέσω γραφείων τουρισμού, η Πολωνική. Η οποία και πέρσι και φέτος πήγε πάρα πολύ καλά. Οι Έλληνες ήρθαν και με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και με τα voucher, οι νεαροί, επιβράβευση του εμβολιασμού τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων τουριστών ήρθαν μόνοι τους. Με δικά τους έξοδα. Χωρίς κοινωνικό τουρισμό ή voucher.

Σε σύγκριση με την κίνηση το Καλοκαίρι του 2019, ξεπεράσαμε φέτος το όριο που βάζαμε. Το 50% του 2019. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έφθασαν από 70% έως και 90% της κίνησης του 2019. Υπήρχαν επιχειρήσεις που τα πήγαν το ίδιο καλά με εκείνη τη χρονιά».

Ίδια είναι τα συμπεράσματα του προέδρου του Επιμελητηρίου Μάρκου Δέμπα. Μόνο που ο κ. Δέμπας περιέλαβε στις εκτιμήσεις του και την τουριστική κίνηση στο χερσαίο τμήμα του νομού:

«Στη Θάσο που βρισκόμουν είδα πάρα πολύ κόσμο. Το νησί νομίζω θα σπάσει ίσως ένα από τα ρεκόρ πολλών χρόνων. Ειδικά αυτόν τον Αύγουστο και παρά το ότι ήμαστε σε μια covid εποχή. Γιατί απ’ ότι φαίνεται η μετά covid εποχή δεν ξεκίνησε ακόμη.

Είδα στη Θάσο πολλούς τουρίστες, πολλούς επισκέπτες. Κυρίως από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία. Πάρα πολλούς Έλληνες, ειδικά την εβδομάδα του 15Αυγουστου.  Ήδη κάποια ανεπίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι φέτος η Θάσος θα ξεπεράσει το 1 εκ επισκέπτες. Είναι ένα πολύ θετικό και αισιόδοξο μήνυμα για την τοπική οικονομία. Για όσους επένδυσαν, ειδικά μετά την κακή περσινή χρονιά.

Για τον υπόλοιπο Νομό Καβάλας και την τουριστική κίνηση, υπάρχει επίσης μια πολύ καλή δυναμική. Με πολλές και καλές πληρότητες, η οποία θα συνεχιστεί έως το τέλος του Αυγούστου. Οι χώροι της εστίασης ασφυκτιούν. Νομίζω ότι οι περιοχές Ν. Ηρακλείτσας-Ν. Περάμου ειδικότερα αλλά και οι Αμμόλοφοι έχουν δεχθεί ιδιαίτερη πίεση. Βλέπουμε ότι τελικά ο κόσμος είχε τη διάθεση, μετά την καραντίνα, να βγει. Να διασκεδάσει, να ξοδέψει.

Ενώ τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού τηρούνται σχετικά καλά. Υπάρχει μια έξαρση κρουσμάτων στην περιοχή. Είναι κάτι που θα πρέπει να το προσέξουμε. Είναι κάτι που μας προβληματίζει. Δεν θέλουμε να έχουμε ούτε καν τοπικό lockdown. Πρέπει να προσέχουμε».

Διαβάστε επίσης