• 10 Μαΐου 2024,

Απάντηση Δένδια σε ερώτηση για τη συντριβή του Ουκρανικού αεροπλάνου

 Απάντηση Δένδια σε ερώτηση για τη συντριβή του Ουκρανικού αεροπλάνου

Στη Βουλή των Ελλήνων απευθύνθηκε με ερώτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Θέμα της ερώτησης του η στάση που κράτησαν οι εμπλεκόμενες χώρες όσον αφορά τη συντριβή του αεροπλάνου σε αγροτική περιοχή κοντά στους Αντιφιλίππους του Δήμου Παγγαίου. Η ερώτηση κατατέθηκε στις 26 Ιουλίου και δεν είναι η μοναδική σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα. Σε αυτήν απάντησε με ημερομηνία 4 Αυγούστου ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η απάντηση του κ. Δένδια αναφέρει:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών ουδέποτε ενημερώθηκε είτε από τη σερβική πλευρά (χώρα προέλευσης του επικίνδυνου φορτίου), είτε από την ουκρανική (χώρα της μεταφορικής εταιρείας) για το είδος του φορτίου που μετέφερε το ουκρανικό αεροσκάφος.

Ομοίως ουδέποτε υπεβλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών αίτημα για χορήγηση άδειας υπερπτήσης όπως προβλέπει το άρθρο 35 της σύμβασης του Σικάγο για περιπτώσεις μεταφοράς επικίνδυνου φορτίου. Ασχέτως εάν πρόκειται περί ιδιωτικού ή κρατικού αεροσκάφους.

Μετά το ατύχημα εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ουκρανίας και ζητήθηκαν εξηγήσεις για την παράλειψη ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς. Τονίστηκε ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα της για τις ευθύνες που μπορεί να ζητηθούν από οποιαδήποτε πλευρά.

Διάβημα με αντίστοιχο περιεχόμενο πραγματοποίησε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας. Η διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος συνεχίζεται. Τόσο η σερβική όσο και η ουκρανική πλευρά υποσχέθηκαν ότι θα επανέλθουν με όσα στοιχεία προκύψουν από τις δικές τους έρευνες».


Σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος τα πρώτα στοιχεία από τις αναλύσεις στο σημείο της συντριβής δεν δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία. Οι μετρήσεις που έγιναν δείχνουν τα επικίνδυνα στοιχεία (τοξικές ουσίες κτλ) να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στους ίδιους ελέγχους και για την παρακολούθηση της όλης κατάστασης ενεπλάκησαν και εμπλέκονται και υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η δραστηριότητα του Στρατού στο σημείο της συντριβής. Μια μεγάλη περιοχή, αγροτική έκταση, είναι δεσμευμένη ενώ όλες οι έρευνες για συντρίμια και μέρος του φορτίου γίνονται παρουσία και αστυνομικών. Του τμήματος της Ελευθερούπολης.

Διαβάστε επίσης