Απάντηση Μητρόπουλου στο ύποπτο δημοσίευμα της «Καθημερινής»

 Απάντηση Μητρόπουλου στο ύποπτο δημοσίευμα της «Καθημερινής»

Σκληρή δήλωση προς κάθε κατεύθυνση παραχώρησε στην ΠΡΩΙΝΗ ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ Θανάσης Μητρόπουλος. Σχολίασε όσα πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας την εφημερίδα «Καθημερινή» και αμφισβητούν τη θετική έκβαση της συμφωνίας για τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με τα ΤΕΙ Σερρών και Καβάλας. αφορμή για τη δήλωση στάθηκε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το οποίο φαίνεται να εξυπηρετεί απόψεις μιας μειοψηφίας που όπως φαίνεται από το περιεχόμενο του ανώνυμου δημοσιεύματος δε συμφωνεί με την προοπτική της συμφωνηθείσας συνένωσης.

Ο Θανάσης Μητρόπουλος δήλωσε στην ΠΡΩΙΝΗ: «Οι απόψεις αναφορικά με την υποβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας λόγω συνένωσής του με τα ΤΕΙ Σερρών και Καβάλας αποπνέουν στοιχείο ακαδημαϊκού και φυσικού ρατσισμού. Όσοι αναπαράγουν τέτοιες απόψεις αναπαράγουν τα ίδια στοιχεία. Εκτός εάν είναι υποβάθμιση για ένα πανεπιστήμιο να έχει φοιτητές από το Πακιστάν, την Κίνα, την Ινδία και τη Νιγηρία, απλά και μόνο επειδή δεν ταιριάζουν στο χρώμα τους. Εκτός εάν οι φοιτητές των ΤΕΙ είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Για την καλύτερη ενημέρωση του αναγνώστη θέτουμε υπόψη του το κείμενο που δημοσιεύθηκε το πρωί της Πέμπτης στην εφημερίδα «Καθημερινή» και μάλιστα με σχετική πρωτοσέλιδη αναφορά:

Τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απορροφούνται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος το οποίο υποβαθμίζεται, καθώς αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του. Από ΑΕΙ με διεθνή προσανατολισμό θα μετατραπεί σε υβριδικό ΑΕΙ χωρίς σαφές αποτύπωμα, κληρονομώντας τα προβλήματα των ΤΕΙ. Ενδεικτικό της απουσίας άξονα στα σχέδια για το ΑΕΙ είναι ότι σχεδιάζεται να λειτουργήσει αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα για φοιτητές από την Ασία και την Αφρική, αλλά οι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ θα είναι Έλληνες και θα εισάγονται με Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα πανεπιστήμιο… σαλάτα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις από την ηγεσία του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη Θεσσαλονίκη έγιναν συζητήσεις μεταξύ των ιδρυμάτων της πόλης. Ωστόσο, καθώς υπήρξαν ηχηρές αρνήσεις από τα ισχυρότερα AEI, όπως το ΑΠΘ και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ, τελικά προκρίθηκε να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα τρία ιδρύματα έχουν τμήματα σε Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς, Δράμα, Καβάλα, Διδυμότειχο και Θεσσαλονίκη. Η επιτροπή διαλόγου που συστήθηκε για το θέμα, αποτελείτο από στελέχη των τριών ιδρυμάτων και του υπ. Παιδείας, και κατέληξε στα εξής:

  • Τα προγράμματα του Διεθνούς θα υπαχθούν στο νέο Ινστιτούτο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών, το οποίο θα προσφέρει και αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα (όπως τώρα) αλλά και προπτυχιακά.
  • Στις Σέρρες θα λειτουργήσουν έξι τμήματα με δύο σχολές, στην Κατερίνη ένα, και στο Κιλκίς τμήματα που θα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών.
  • Στην Καβάλα θα λειτουργήσουν τρεις σχολές με πέντε τμήματα και στη Δράμα άλλα δύο τμήματα.
  • Το τμήμα Νοσηλευτικής (στο Διδυμότειχο) θα απορροφηθεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα διατηρηθούν ως έχουν, ενώ θα δημιουργηθεί Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών με ορίζοντα τετραετίας. Οπως ανέφερε χθες, μιλώντας για το θέμα στην «Κ», ο Αθανάσιος Μητρόπουλος, καθηγητής, αντιπρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέλος της επιτροπής, δεν υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ένα υπερπανεπιστήμιο αλλά ένα ίδρυμα που θα προσφέρει υπηρεσίες που δεν υπάρχουν σε άλλα. Η τάση είναι το Διεθνές να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του, μέσω του Ινστιτούτου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών καθώς και να αναβαθμιστούν τα δύο ΤΕΙ. Το Διεθνές θα μπορεί να δεχθεί σε προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα φοιτητές από την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Νιγηρία.

Ο αντίλογος

Ο αντίλογος εστιάζει στην τελείως διαφορετική φυσιογνωμία των τριών ιδρυμάτων που θα βρεθούν υπό την ίδια σκέπη, την ίδια στιγμή που το νέο ίδρυμα θα κληρονομήσει την προίκα του Διεθνούς αλλά και τα προβλήματα των δύο ΤΕΙ. Οπως ανέφερε, χθες, στην «Κ» στέλεχος του Διεθνούς, «η διασπορά των τμημάτων σε διάφορες πόλεις υποδηλώνει ότι στόχος είναι να διατηρηθούν τα υπάρχοντα κέντρα, χωρίς να ξεβολευτεί κανείς».

Διαβάστε επίσης